Γιατί οι άνθρωποι μένουν σε σχέσεις που έχουν λήξει;


 «Το να αφήνεις κάτι πίσω σου δεν ισοδυναμεί πάντα με μια απώλεια· ορισμένες φορές, πρέπει να αφήσεις πίσω σου εκείνες τις τοξικές σχέσεις και τις κακές συνήθειες, για να δημιουργήσεις χώρο για καλύτερα πράγματα»
Gugu Mona- Αφρικανή συγγραφέας

Οι σχέσεις συχνά γίνονται περίπλοκες και τα περισσότερα ζευγάρια έχουν τόσο καλές, όσο και κακές στιγμές. Συμβαίνει σε όλους, εξάλλου κανείς δεν είναι τέλειος. Αλλά πολλές φορές, οι άνθρωποι μένουν σε μια σχέση που ξεκάθαρα δε λειτουργεί πια. Κι όταν λέμε ότι δεν λειτουργεί, εννοούμε όταν έχει πια μόνο κακές στιγμές. Αυτή είναι η στιγμή που τα άτομα με υγιείς αντιλήψεις περί σχέσεων αποφασίζουν να διακόψουν τη σχέση τους και να την αφήσουν στο παρελθόν- κάποιες φορές φιλικά, ακόμα κι αν το τέλος είναι ξαφνικό.

Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι ήρθε η στιγμή να τερματίσουν τη σχέση τους και συνεχίζουν να μένουν σε αυτή καιρό μετά την ημερομηνία λήξης. Είναι δυστυχισμένοι μέσα σε αυτή, αλλά μένουν παρόλα αυτά. Ποια είναι όμως ακριβώς η ψυχολογία πίσω από το φαινόμενο αυτό;
7 λόγοι που οι άνθρωποι μένουν σε μια σχέση που έχει λήξει

1. Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση αποτελεί έναν από τους κυριότερους, συχνότερους λόγους που κάποιος παραμένει σε μια δυστυχισμένη σχέση. Κάποιος με υψηλά επίπεδα αυτοεκτίμησης μπορεί να δει ότι αξίζει περισσότερα από αυτή τη σχέση, που μόνο μίζερο τον κάνει. Είναι ικανός να αντιληφθεί πότε είναι η σωστή στιγμή να φύγει για να διασώσει την ψυχική του υγεία. Από την άλλη πλευρά όμως, κάποιος με χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να νιώθει ότι αν εκφράσει τη δυστυχία του σε μια σχέση, θα έρθει αντιμέτωπος με την απόρριψη.

2. Φόβος μοναξιάς

Οι άνθρωποι που φοβούνται τη μοναξιά είναι πολύ πιθανότερο να μείνουν σε μια σχέση που δεν λειτουργεί ή που φανερά τους κάνει δυστυχισμένους. Αυτός ο φόβος είναι αρκετά ισχυρός ώστε να υπερισχύσει κάθε άλλου συναισθήματος που μπορεί να έχουν προς το/τη σύντροφό τους. Γι’ αυτούς, η σχέση και η δυστυχία που τη συνοδεύει είναι προτιμότερα από τη μοναξιά και τη δυσκολία που αυτή φέρει. Ο μόνος τρόπος ν’ αντιμετωπίσουν αυτό το συναίσθημα είναι να μάθουν να αντλούν ευτυχία από μέσα τους. Και μόνο μαθαίνοντας πώς να μένουν μόνοι τους και να αγαπούν τον εαυτό τους, θα κατακτήσουν τον φόβο της μοναξιάς, που τους παγιδεύει σε δυστυχισμένες σχέσεις.

3. Πιστεύουν ότι ο/η σύντροφός τους μπορεί να αλλάξει

Αυτή η δικαιολογία συνήθως συνοδεύει τις δυστυχισμένες σχέσεις. Πολλοί άνθρωποι μένουν σε μια σχέση που δεν λειτουργεί, επειδή θεωρούν ότι τα μειονεκτήματα του/της συντρόφου τους μπορούν να διορθωθούν από μόνα τους κάποια στιγμή. Συχνά όμως, η αναμονή δεν αξίζει αυτή τη μιζέρια. Οι άνθρωποι όντως αλλάζουν και μεγαλώνουν και προσαρμόζονται στη ζωή. Δυστυχώς όμως, δεν είναι δική μας δουλειά να περιμένουμε τον άλλο να αλλάξει. Αυτό μπορεί να φέρει μόνο δυστυχία και πικρία και από τους δύο συντρόφους. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αφήσετε το/τη σύντροφό σας να βρει την αλλαγή μόνος του. Μπορεί να αλλάξει, μπορεί και όχι. Αλλά δεν υπάρχει λόγος για εσάς να βρίσκεστε σε μια συνεχή αναμονή.

4. Οικονομική ανασφάλεια
Αυτό συχνά συμβαίνει με γυναίκες των οποίων οι σύντροφοι αποτελούν τη μόνη και πρωταρχική πηγή εσόδων της οικογένειας και του σπιτιού. Αυτός ο φόβος της οικονομικής αστάθειας μπορεί να μην είναι τόσο κοινός στις μέρες μας πια λόγω της γυναικείας χειραφέτησης, αλλά δεν είναι και αβάσιμος. Ο δρόμος προς την πλήρη ισότητα των φύλων είναι ακόμα μακρύς και ο φόβος αυτός μπορεί να οδηγήσει κάποιες γυναίκες στο να μένουν και να υπομένουν μια σχέση που έχει πια λήξει.
Ο καλύτερος τρόπος κατάκτησης αυτού του φόβου είναι η εξεύρεση πόρων και στήριξης έξω από την οικογένεια. Οι φίλοι και οι γονείς/συγγενείς είναι συχνά κάτι παραπάνω από πρόθυμοι να βοηθήσουν, όταν κάποιος αποφασίζει να αφήσει μια κακή σχέση και το οικονομικό ζήτημα είναι το μόνο εμπόδιο γι’ αυτό.

5. Μένουν για τα παιδιά

Τα παιδιά κάνουν ακόμα πιο περίπλοκη μια κακή σχέση. Τις περισσότερες φορές, το να μένει κανείς σε μια σχέση μόνο για τα παιδιά μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό σε εκείνα. Και αυτό διότι η κακή επικοινωνία ανάμεσα στους γονείς επηρεάζει βαθύτατα τον ψυχισμό των παιδιών. Συχνά, η δυστυχία και η κακοποίηση που φέρει η σχέση περνούν και στα ίδια τα παιδιά. Βεβαίως το βήμα για να αφήσει κανείς μια τέτοια σχέση όταν έχει παιδιά είναι πιο τρομακτικό και δύσκολο, αλλά μπορεί να γίνει. Αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια αν χρειαστεί και μείνετε κοντά σε φίλους και οικογένεια για να λάβετε όση στήριξη χρειάζεστε.

6. Θεωρούν την κακοποίηση φυσιολογική

Δυστυχώς, όσοι μεγαλώνουν μέσα σε κακοποιητικά περιβάλλοντα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να πιστέψουν ότι η κακοποίηση που βιώνουν αποτελεί κάτι το φυσιολογικό. Αυτός και μόνο ο λόγος συνεισφέρει στο να μείνει ένας άνθρωπος σε μια σχέση που φανερά τον βλάπτει. Μπορεί να μην έχει την ικανότητα να διαχωρίσει τι είναι κακοποίηση και τι όχι, καθώς τα άσχημα χαρακτηριστικά της- η ζήλια, η κτητικότητα, η βία- θεωρούνται πια φυσιολογικά στο πέρασμα του χρόνου. Όσοι βιώνουν κάτι τέτοιο, χρειάζονται βοήθεια για να συνειδητοποιήσουν πώς είναι μια υγιής σχέση. Η στήριξή τους είναι το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για να τους βοηθήσετε να βρουν τη δύναμη να τερματίσουν αυτή τη σχέση.

7 . Πιστεύουν ότι η σχέση τους είναι «αρκετά καλή»

Σε κάποιες περιπτώσεις, οι άνθρωποι που μένουν σε τέτοιες σχέσεις τις συγκρίνουν με άλλες, επίσης μη υγιείς σχέσεις που φαίνονται όμως στα μάτια τους χειρότερες. Θα δικαιολογήσουν τους εαυτούς τους για ότι δεν φεύγουν, λέγοντας: «Τουλάχιστον, εμένα δεν με έχει χτυπήσει» ή «Πάλι καλά, δεν είναι επιθετική». Ίσως δεν γνωρίζουν ότι οι σχέσεις είναι κάτι παραπάνω από αυτό που εκείνοι βιώνουν στη δική τους τρέχουσα. Οι άνθρωποι αυτοί λοιπόν μένουν πολύ περισσότερο από τους άλλους σε τέτοιες σχέσεις.

Η κατανόηση των λόγων που οι άνθρωποι μένουν σε βλαβερές σχέσεις αποτελεί το πρώτο βήμα για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε κάποιον που αγαπάμε ή τον ίδιο μας τον εαυτό να δραπετεύσει από τον φαύλο κύκλο. Είτε η σχέση έχει απλά τελειώσει, είτε αποτελεί πηγή κακοποίησης, το πιο σημαντικό είναι να κατανοήσετε ότι οι σχέσεις δεν πρέπει αναγκαστικά να αποτελούν πηγή στρες και δυστυχίας. Οι σχέσεις χρειάζεται να είναι υγιείς, ευτυχισμένες και να παρέχουν ασφάλεια. Μόλις μπορέσετε να αναγνωρίσετε τους λόγους που μένετε, θα γίνει ευκολότερη η αναζήτηση της δύναμης που θα σας επιτρέψει να φύγετε.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου