Ευρεία σύσκεψη στη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας για τον καλύτερο συντονισμό απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Μέτρα προστασίας με τη συνδρομή και των Ενόπλων Δυνάμεων. Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες
Σε πλήρη ετοιμότητα παραμένει ο κρατικός μηχανισμός προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία αναμένεται να συνεχιστούν το επόμενο 24ωρο με απρόβλεπτα χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τις τελευταίες μετεωρολογικές προβλέψεις.
Το θέμα συζητήθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με τη συμμετοχή του Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα και του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Νικόλαου Τόσκα.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποτιμήθηκε θετικά η αποτελεσματικότητα του υφιστάμενου σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την χώρα τις τελευταίες ημέρες, με ιδιαίτερη σφοδρότητα σε ορισμένες περιοχές. Ιδιαίτερα καλή αξιολογήθηκε η συνεργασία με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, η οποία συνέβαλε στο τελικό αποτέλεσμα, με τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά, σε σχέση με την ένταση των καιρικών φαινομένων, αλλά και τις πραγματικές δυνατότητες και τα όρια του μηχανισμού. Συζητήθηκαν επίσης οι δυνατότητες και οι τρόποι ενίσχυσης της βοήθειας προς τους πρόσφυγες, των οποίων η θέση είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε ορισμένα σημεία.
Ακόμη, επισημάνθηκαν οι περιοχές, όπου διαπιστώθηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα, (με την Αλόννησο και την Κύμη να έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης), συμφωνήθηκε κατανομή δυνάμεων ανάμεσα στις υπηρεσίες και αναφέρθηκαν οι άμεσες ενέργειες, που θα πρέπει να γίνουν, σε συνεργασία με την Τροχαία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία το επόμενο χρονικό διάστημα. Επισημάνθηκε επίσης, ότι υπό αυτές τις ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες, έως και πρωτόγνωρες για συγκεκριμένες περιοχές που επλήγησαν από το κύμα κακοκαιρίας, η συνεργασία των πολιτών για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας, ανάγεται σε παράγοντα καθοριστικής σημασίας.
Για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών, κινητοποιήθηκαν χιλιάδες άνδρες και οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και δυνάμεις του Στρατού, των ΟΤΑ και εξοπλισμός του ιδιωτικού τομέα.
Μόνο η ΕΛΑΣ, χρησιμοποίησε το τελευταίο εορταστικό τριήμερο 1.132 αξιωματικούς, 4.767 τροχονόμους, 2.393 περιπολικά, 311 δίκυκλα, 49 γερανούς, 116 αυτοκίνητα με συμβατικές πινακίδες και 170 ακόμη αστυνομικούς.
Για το ενδεχόμενο αύξησης των περιοχών που τίθενται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης
Τόσκας: «Οι περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κηρύσσονται προκειμένου να διευκολυνθούν οι τοπικοί παράγοντες στην καλύτερη αντιμετώπιση των φαινομένων, σε προμήθειες που χρειάζονται άμεσα, για αλάτι ή για κάποιες τέτοιες περιπτώσεις, μιλάμε για μικρές προμήθειες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κατάστασης και αυτό θα γίνει ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής, δεν μπορούμε να το προβλέψουμε από τώρα. Έχουμε την ευελιξία πάντως να κηρύξουμε εφόσον χρειαστεί.»
Για την συνδρομή των Μέσων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
Τόσκας: «Είναι η μεγάλη μας εφεδρεία τα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων, όταν δεν επαρκούν τα Μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος, της Αστυνομίας, καλούνται οι Ένοπλες Δυνάμεις και αυτό είναι μέσα στον σχεδιασμό μας».
Για την παρέμβαση στην Κορίνθου – Πατρών
Σκουρλέτης: «Υπήρξαν ιδιαίτερες συνθήκες σε σχέση και με την ένταση των καιρικών φαινομένων, δηλαδή δεν είναι κάτι που παρουσιάζεται εύκολα σε εκείνη την περιοχή, το ξέρετε. Όταν αναφέρθηκα σε φαινόμενα που έχουμε να δούμε έως και 30 χρόνια, αναφερόμουν συγκεκριμένα και σ’ αυτή την περιοχή. Το γεγονός ότι ο δρόμος βρίσκεται στην κατάσταση που είναι, άρα δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης μεγάλα μηχανήματα, δημιούργησε την συγκεκριμένη εμπλοκή. Κρατήστε όμως, ότι υπήρξε μια άμεση κινητοποίηση, κυρίως αν δεν κάνω λάθος, από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι οποίες απεγκλώβισαν κόσμο. Περίπου 90 άτομα μεταφέρθηκαν και στους σταθμούς που υπάρχουν στις εθνικές οδούς και σε ξενοδοχεία. Θεωρώ ότι κάναμε ό’τι καλύτερο ήταν δυνατό σε μια κατάσταση η οποία δεν ήταν προβλέψιμη. Αλλού περιμέναμε το κύμα κακοκαιρίας και αλλού τελικά μας πέτυχε. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορείς να προβλέπεις επακριβώς την ώρα και τον τόπο που θα εκδηλωθούν τα καιρικά φαινόμενα».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης, ο ΓΓ του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, ο ΓΓ Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, ο ΓΓ Υποδομών, Γιώργος Δέδες, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Βασίλειος Καπέλιος και επιχειρησιακά στελέχη.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου