Tα 12 πιο “hot” Επαγγέλματα της Επόμενης Δεκαετίας


Πριν από λίγες μέρες διάβασα ένα άρθρο του Michael Grothaus το οποίο είχε τίτλο «The Top Jobs In 10 Years Might Not Be What You Expect» στην ιστοσελίδα του online business περιοδικού FastCompany.
Σ’ αυτό το άρθρο λοιπόν τρεις «futurists»-«Μελλοντολόγοι», ο Graeme Codrington της TomorrowToday Global, ο Joe Tankersley της Unique Vision και ο John Danaher lecturer at NUI Galway’s School of Law μας λένε ποιες νέες θέσεις εργασίας θα προκύψουν μέσα στα επόμενα δέκα (10) χρόνια.
Σαφώς η τεχνολογία μας έχει δώσει εκείνα τα εργαλεία τα οποία μας βοηθούν να προβλέψουμε τι μπορεί να συμβεί μέσα στα επόμενα χρόνια σε διάφορα επίπεδα όμως εξακολουθώ και πιστεύω ότι η ζωή είναι γεμάτη suspense & challenge και έτσι πρέπει να την αποδεχτούμε γιατί μόνον έτσι μπορούμε να είμαστε δημιουργικοί!
Άρα λοιπόν οι προβλέψεις μπορούν να αποτελούν ενδείξεις για το που πάει η ζωή μας όμως μέχρι εκεί. Το μέλλον βρίσκεται στα δικά μας χέρια και μπορούμε να το διαμορφώσουμε με βάση τις αξίες μας, τα πιστεύω μας, τα θέλω μας. Με βάση αυτό που αγαπάμε να κάνουμε.
Σας παραθέτω αυτά τα 12 επαγγέλματα του μέλλοντος τα οποία μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για όλους μας, είτε είμαστε entrepreneurs, είτε έχουμε μία ιδέα και προσπαθούμε να την υλοποιήσουμε μέσα από μία start-up επιχείρηση, είτε είμαστε υπάλληλοι που δεν μας αρέσει η δουλειά μας και θέλουμε να κάνουμε μία στροφή σε επαγγελματικό επίπεδο.
Κάποια θα σας ξαφνιάσουν! Κάποια άλλα ήδη υπάρχουν απλά μέσα στα επόμενα χρόνια η ζήτηση γι’ αυτά προβλέπεται να γιγαντωθεί.

Τι μας λέει ο Graeme Codrington

Managers & Προσωπικοί Brand Coaches
Το 25% περίπου των σημερινών υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης θα γίνουν ελεύθεροι επαγγελματίες. Θα δουλεύουν δηλαδή ανά project με μικρής διάρκειας συμβόλαια.
Σχεδιαστές Εμπειριών Εικονικής Πραγματικότητας
Θα απαιτηθούν σχεδιαστές συστημάτων εικονικής πραγματικότητας για κάθε έκφανση της ζωής (εργασία, παιχνίδι, εκπαίδευση, τουρισμό) μας οι οποίοι θα μας παρέχουν αξέχαστες εμπειρίες.
Ειδικοί Τηλεϊατρικής
Όσο θα πλησιάζουμε στο 2025 θα αυξάνονται οι ανάγκες σε Ειδικούς Τηλεϊατρικής γιατί οι γιατροί που δραστηριοποιούνται σε τοπικό ή/και περιφερειακό επίπεδο θα πρέπει να αφιερώνουν το χρόνο τους στην περίθαλψη ασθενών με σοβαρές ασθένειες που χρήζουν άμεσης φροντίδας. Θα υπάρξει επίσης μία αύξηση στη ζήτηση σε ειδικούς που θα σχεδιάζουν προηγμένα συστήματα τηλεϊατρικής.
Τεχνικοί Νευρο-εμφυτευμάτων
Η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην Επιστήμη της Νευροτεχνολογίας θα παρουσιάσει μία έκρηξη μέσα στην επόμενη δεκαετία. Θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση για χειρουργούς εγκεφάλου, τεχνικούς και προγραμματιστές νευρο-εμφυτευμάτων, μηχανικούς οι οποίοι θα δημιουργούν ελεγχόμενα με το μυαλό ρομπότ και μηχανές και μηχανικούς που θα δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας του εγκεφάλου μας.
Ανώτερα Στελέχη Φροντιστές
Καθώς αυξάνεται το ποσοστό του γηραιού πληθυσμού θα υπάρχει ανάγκη από ανθρώπους που θα τους φροντίζουν.
Μάστορες/Τεχνικοί Έξυπνων Σπιτιών
Η έκρηξη της βιομηχανίας του Διαδικτύου των Πραγμάτων θα δημιουργήσει νέες ειδικότητες όχι μόνο για μηχανικούς αλλά και για τεχνίτες/τεχνικούς που θα «στήνουν» εφαρμογές για τη δημιουργία έξυπνων σπιτιών.

Τι μας λέει ο Joe Tankersley

Επαγγελματίας Triber
Όσο αυξάνεται η ζήτηση για ελεύθερους επαγγελματίες θα αυξάνεται και η ζήτηση για Επαγγελματίες Tribers-ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι θα εξειδικεύονται στο να δημιουργούν ομάδες έργου για την υλοποίηση πολύ συγκεκριμένων projects.
Ελεύθερος Επαγγελματίας Καθηγητής
Η συνεχής αύξηση των παρεχόμενων διαδικτυακών μαθημάτων και οι νέοι τρόποι πιστοποίησης ικανοτήτων & δεξιοτήτων θα οδηγήσει στην αύξηση της ζήτησης Freelancer Καθηγητών.
Αστικός Αγρότης
Η αστική γεωργία αποτελεί πλέον ένα μέρος (μικρό μεν αλλά σημαντικό) της αλυσίδας αξίας του αγροδιατροφικού τομέα λόγω του μεγάλου αριθμού ατόμων που ζουν στις πόλεις και είναι ευαισθητοποιημένοι σε θέματα ασφάλειας τροφίμων και προστασίας του πλανήτη. Θα «ξεπηδήσουν» ανεξάρτητοι επαγγελματίες και εταιρείες που θα διδάσκουν και θα βοηθούν τους ερασιτέχνες αστικούς αγρότες να ζουν μία πιο «υγιεινή» ζωή.
End-Of-Life Planner/Σχεδιαστής του Τέλους του Κύκλου Ζωής
Το 2025 το 63% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει περισσότερο από 65 έτη. Οι boomers θα επαναπροσδιορίσουν την τελευταία φάση της ζωής τους όπως έκαναν και με τις προηγούμενες φάσεις. Έτσι μπορεί να προκύψουν απαιτήσεις για σχεδιαστές επιμνημόσυνων λόγων/«αναμνήσεων ζωής»/μνημείων καθώς οι κηδείες θα είναι πιο εξεζητημένες και από τους γάμους ή ακόμα και υποστηρικτές ευθανασίας που θα βοηθούν τους boomers να αποφασίζουν πότε θα πεθάνουν.

Τι μας λέει ο John Danaher

Ειδικός Σχεδιαστής Τρισδιάστατης Εκτύπωσης
Μπορεί ακόμα οι άνθρωποι να μην έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν ευρέως την τρισδιάστατη εκτύπωση όμως μέσα στην επόμενη δεκαετία όλο και περισσότεροι θα εκτιμήσουν τα οφέλη της και θα προσλαμβάνουν ανθρώπους για να τους σχεδιάσουν και να τους εκτυπώσουν διάφορα αντικείμενα.
Sex Coach
Η αύξηση της αυτοματοποίησης σε διάφορες βιομηχανίες θα οδηγήσει τους ανθρώπους σε εξειδικευμένους τομείς οι οποίοι πλεονεκτούν έναντι των μηχανών. Και ο τομέας της «Σεξουαλικής Εργασίας» είναι ένας από αυτούς.
Το αν τελικά αυτά τα επαγγέλματα/ειδικότητες θα είναι must μέσα στα επόμενα 10 χρόνια εξαρτάται κι από μας τους ίδιους. Εξαρτάται από το πώς θέλουμε να διαμορφώσουμε τις ζωές μας, το μέλλον μας! Εξαρτάται από το πόσο ανοικτοί θα είμαστε στις αλλαγές και πόσο αποφασισμένοι να αλλάξουμε τον κόσμο στον οποίο ζούμε!
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου