Ο ρόλος της εκκλησίας της Κορίνθου την περίοδο της κατοχής!


Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 28η Οκτωβρίου 2016, στην «ΚΡΟΚΙΔΕΙΟ» αίθουσα η Εκδήλωση Τιμής, που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολή μας, για την επέτειο του «ΟΧΙ». Κεντρική ομιλήτρια ήταν η εκπαιδευτικός – φιλόλογος κ. Βιολέττα Ρέλλου- Κουρκουλιώτη, η οποία ανέπτυξε το θέμα: «Η Εκκλησία της Κορίνθου στον Αγώνα της Ελευθερίας, 1940 - 1944».
 Η ομιλήτρια κατά την διάρκεια της εισήγησης της αναφέρθηκε με σαφήνεια και με λεπτομέρειες στον ρόλο που έπαιξε η Εκκλησία της Ελλάδος στον Απελευθερωτικό Αγώνα κατά την περίοδο 1940-1944 αλλά και στο πολυδιάστατο έργο των Ιεραρχών, των Πρεσβυτέρων, των Μοναχών και των Μοναστηριών, όχι μόνο της Τοπικής μας Εκκλησίας αλλά ολόκληρης της Ελλάδος, κατά το Αλβανικό Έπος, τα Χρόνια της Γερμανικής, Ιταλικής και Βουλγαρικής Κατοχής αλλά και κατά την διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου, ως και στην βοήθεια των Εβραϊκών Κοινοτήτων. 
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης εψάλησαν Εκκλησιαστικοί ύμνοι, που έξοχα αποδόθηκαν από την Χορωδία «ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Ο ΥΜΝΟΓΡΑΦΟΣ» υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτη του Ι. Καθεδρικού Ναού Απ. Παύλου και Χοράρχη κ. Αναστασίου Γκιούλη.

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κλίνοντας την πολύ ενδιαφέρουσα Εκδήλωση, ευχαριστώντας την ομιλήτρια, την Χορωδία και τον κόσμο για την παρουσία τους, τόνισε ότι ακόμα και σήμερα η Χώρα μας βρίσκεται εν μέσω ενός «ακήρυκτου πολέμου», που σκοπό του έχει να αλλοτριώσει και να διαγράψει από την μνήμη μας την Ιστορία μας, ξαναγράφοντάς την  κατά το δοκούν και το συμφέρον κάποιων.
Ωστόσο, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας παρουσίασε στο κοινό, ως πειστήρια των λεγομένων τους (της ομιλήτριας και του ίδιου), την στολή του κρατουμένου στο Στρατόπεδο Συγκεντρώσεως Νταχάου Κορίνθιου Πρωτοσυγκέλλου τότε και Κληρικού Αρχιμ. Δαμασκηνού Χατζόπουλου, του μετέπειτα Μητροπολίτου από Τριφυλίας Δημητριάδος, εξαίροντας την προσφορά Αυτού ως και των αοιδίμων προκατόχων του Μιχαήλ Κωνσταντινίδη, Δαμασκηνού Παπανδρέου, του μετέπειτα Αρχιεπισκόπου και Αντιβασιλέως, και Παντελεήμονος Καρανικόλα, ο οποίος, ως Διάκονος τότε, υπηρέτησε στο μέτωπο του πολέμου και στην συνέχεια στην αντιστασιακή οργάνωση «Μίδας 614» με τον γέροντά του Μητροπολίτη Καρυστίας κυρό Παντελεήμονα Φωστίνη. Επίσης, αναφέρθηκε και στην προσωπικότητα του Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Γρηγορίου, στην προσφορά του στην Εβραϊκή Κοινότητα της Χαλκίδος και στο μνημείο που εστήθη κατόπιν στο Εβραϊκό Νεκροταφείο Χαλκίδος με τις μορφές του Μαρδοχαίου Φριζή και του εν λόγω Μητροπολίτου.         
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου