Νίκος Ι. Βαρδινογιάννης | Ετσι ξεκίνησαν όλα!


Έλληνας αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και επιχειρηματίας, ιδρυτής της επιχειρηματικής δυναστείας των Βαρδινογιάννηδων.
Ο Νίκος Βαρδινογιάννης γεννήθηκε το 1931 στην Επισκοπή Ρεθύμνης και ήταν ένα από τα δέκα παιδιά του εμπόρου Ιωάννη Βαρδινογιάννη και της Χρυσής Θεοδωρουλάκη. Αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1952 και σταδιοδρόμησε στο Πολεμικό Ναυτικό.
Το 1961 παραιτήθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό και άρχισε την επιχειρηματική δραστηριότητά του, δημιουργώντας το σταθμό ανεφοδιασμού πλοίων ΣΕΚΑ στους Καλούς Λιμένες Ηρακλείου, σε κοινοπραξία με την Mobil και τον Αριστοτέλη Ωνάση. Στη συνέχεια, ίδρυσε τη ναυτιλιακή και ξενοδοχειακή εταιρεία ΒΑΡΝΙΜΑ, ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Meridien (νυν Plaza) στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα.
Στα μέσα της δεκαετίας του ‘60 αποκόμισε τεράστια κέρδη, σπάζοντας το εμπάργκο καυσίμων που είχε επιβληθεί από τον ΟΗΕ στο ρατσιστικό καθεστώς της Ροδεσίας (νυν Ζιμπάμπουε). Με δύο δικά του τάνκερ, στο ένα από τα οποία πλοίαρχος ήταν ο αδελφός του Γιώργος Βαρδινογιάννης (ο «καπετάνιος» του Παναθηναϊκού), εφοδίαζε την κυβέρνηση των λευκών του Ίαν Σμιθ με αργό πετρέλαιο, κάτω από τη μύτη των Βρετανών, που είχαν αναλάβει την επιτήρηση του ναυτικού αποκλεισμού.
Το 1970 εγκαινίασε τη δραστηριότητά του στον τομέα της διύλισης υγρών καυσίμων, δημιουργώντας το διυλιστήριο της «Μότορ Όιλ» στους Αγίους Θεοδώρους της Κορίνθου. Ήταν μυημένος στο Κίνημα του Ναυτικού (Μάιος 1973), το οποίο οργανώθηκε από συμμαθητές του στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, εξασφαλίζοντας τον ανεφοδιασμό των πλοίων σε περίπτωση εκδήλωσής του.
Ο Νίκος Βαρδινογιάννης πέθανε ξαφνικά στις 2 Ιουλίου 1973, στην ακμή της επιχειρηματικής του δραστηριότητας. Ήταν παντρεμένος με τη Μανουέλα Βαρδινογιάννη, με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά, την Ιωάννα, τον Παύλο, τον Δημοσθένη και τον Πύρρο. Στη διοίκηση του ομίλου τον διαδέχθηκε ο αδελφός του, Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου