Η τροφή των προϊστορικών κατοίκων της Ελλάδας


Δημητριακά, όσπρια, άγριοι καρποί, φρούτα κρασί και μπύρα αποτελούσαν μέρος της διατροφής του προϊστορικού κατοίκου της Ελλάδας, σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ, Τάνια Βαλαμώτη, και την αρχαιοβοτανική έρευνα, που πραγματοποιεί για τους πολιτισμούς της διατροφής της προϊστορικής Ευρώπης και η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα Plantcult, που χρηματοδοτεί η ΕΕ.
Όπως τονίζει η κα Βαλαμώτη, για τη χρήση της αμπέλου βρέθηκαν σε μεγάλες ποσότητες στέμφυλα στον οικισμό των Κρηνίδων (5η χιλιετία), που οι χημικές αναλύσεις αποκάλυψαν την παρασκευή κρασιού.
Πρόσφατα ευρήματα στη Θεσσαλία και στη Μακεδονία (Άργισσα Λάρισας, Αρχοντικό Γιαννιτσών) δείχνουν την παρασκευή μπύρας από την εποχή του Χαλκού.
Οι έρευνες της κας Βαλαμώτη για την ελιά στη Μακεδονία δείχνουν ότι σε όλη τη διάρκεια της προϊστορικής περιόδου δεν υπήρχε καλλιέργεια. «Με τη δημιουργία ελληνικών αποικιών στη Μακεδονία, άρχισε να εμφανίζεται η ελιά και έπειτα στα ελληνιστικά χρόνια, την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, συναντάται πολύ συχνά που σημαίνει ότι υπήρχε ανάγκη για λάδι. Όμως, το λάδι της ελιάς συνδέεται κυρίως με τον καλλωπισμό. Ήταν ένα είδος πολυτελείας, δυσεύρετο και δεν αποτελούσε τροφή», επισημαίνει.
Κυριαρχία ελαιοκαλλιέργειας υπάρχει στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο από την 7η χιλιετία και την εποχή του Χαλκού. Εντοπίζεται ακόμη μεγάλη ποικιλία από δημητριακά –και επεξεργασμένα όπως τραχανάς και πλιγούρι–,  όσπρια (δύο είδη λαθουριού στη Σαντορίνη και στην Κνωσό) και πληθώρα από άγριους καρπούς, φρούτα και λινάρι.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου