"Βραχυκύκλωμα" στις Περιφέρειες λόγω του νόμου για τα αυθαίρετα


Τρεις μήνες μετά την εφαρμογή του νόμου για τα αυθαίρετα και ο μηχανισμός ελέγχου των αυθαιρεσιών και παρακολούθησης της εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου, παραμένει γόρδιος δεσμός για τις περιφέρειες της χώρας.
Οι δυσκολίες, αλλά και τα εμπόδια που συναντούν οι αρμόδιες υπηρεσίες στην οργάνωση και την λειτουργία των Περιφερειακών και Τοπικών Παρατηρητηρίων, επιβεβαιώθηκαν κατά την πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, παρουσία εκπροσώπων των συναρμόδιων υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και των Περιφερειών.
Υπενθυμίζεται ότι μια από τις βασικές δομές του νέου νόμου είναι ο πλήρης διαχωρισμός των διαδικασιών αδειοδότησης και ελέγχου του δομημένου περιβάλλοντος.
Στην κατεύθυνση αυτή προβλέπεται η δημιουργία ενός νέου μηχανισμού που θα περιλαμβάνει Περιφερειακά και Τοπικά Παρατηρητήρια, με στόχο την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων προς την αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση.
Σύμφωνα με  πληροφορίες, στην συνάντηση ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ζήτησε την άμεση στελέχωση των περιφερειακών υπηρεσιών με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό και την επαρκή χρηματοδότησή τους καθώς απαιτούνται εξειδικευμένες υποδομές, σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα ενιαίο για όλες τις υπηρεσίες, κατάλληλοι χώροι κλπ.
Ο νόμος 4495 /2017 που ψηφίστηκε πέρσι για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος προέβλεπε ότι το  25% των προστίμων από τα αυθαίρετα θα κατευθύνεται για την λειτουργία των παρατηρητηρίων και το υπόλοιπο 25% στον οικείο δήμο. Ωστόσο στελέχη των Περιφερειών εκτιμούν ότι δεν επαρκούν και ούτε παρέχουν την ασφάλεια για να χρηματοδοτήσουν την υποδομή που έχει προβλεφθεί.
Να σημειωθεί ότι το 50% των πόρων που απομένουν, προβλέπεται ότι θα πηγαίνει στον κουμπαρά του «Πράσινου Ταμείου» για δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου.
Η ΕΝΠΕ έχει ζητήσει να στελεχωθούν τα  Παρατηρητήρια με νέο προσωπικό ή με μεταφορά υπαλλήλων από τις Αποκεντρωμένες. Επίσης ζητά να εφαρμοστεί ενιαίο λογισμικό σε όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες και να υπάρχει σταθερή χρηματοδότηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει διαμηνύσει ότι για την στελέχωση των Παρατηρητηρίων δεν θα γίνουν νέες προσλήψεις και ότι οι ανάγκες θα καλυφθούν από το υφιστάμενο προσωπικό του ευρύτερου δημόσιου τομέα.  
Το τελευταίο διάστημα το ΥΠΕΝ έχει εκδώσει σειρά υπουργικών αποφάσεων για την εξειδίκευση το νόμου των αυθαιρέτων, που με βάση τον αρχικό σχεδιασμό θα έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολό τους έως τις αρχές καλοκαιριού.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου