O Nεμεάτης διεθνούς φήμης χορογράφος Χρήστος Παπαδόπουλος


Opus, μια μοντέρνα χορευτική παράσταση βασισμένη στην κλασική μουσική και το Art of Fugue Contrapunctus 1 του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το ELVEDON, κατακτώντας την πρώτη θέση στο πανευρωπαϊκό δίκτυο χορογράφων Aerowaves/Dance Across Europe ανάμεσα σε 540 διαγωνιζόμενες ομάδες, ο χορογράφος Χρήστος Παπαδόπουλος παρουσιάζει στο θέατρο Πόρτα τη νέα του δουλειά του με τίτλο OPUS.

Το Opus είναι μια παράσταση εμπνευσμένη από τον κόσμο της κλασικής μουσικής και επιχειρεί να διερευνήσει το πώς οι βασικές αρχές σύνθεσης που διέπουν ένα κλασικό κομμάτι μπορούν να εφαρμοστούν σε μια εντελώς διαφορετική μορφή τέχνης όπως είναι ο χορός. Πώς το σώμα μπορεί να γίνει η οπτική εκδοχή του μουσικού οργάνου πάνω στο οποίο αποτυπώνεται η μουσική μέσω της κίνησης και πώς η παρτιτούρα του μουσικού έργου μπορεί να δημιουργήσει την παρτιτούρα της χορογραφίας. 

Χρησιμοποιώντας ζωντανά όργανα στη σκηνή (φλάουτο, βιολί, κλαρινέτο, βιολοντσέλο), οι συντελεστές ακολουθούν σωματικά πότε τη ρυθμική αγωγή και πότε τις μελωδικές γραμμές και προσελκύουν την προσοχή μας πότε σε ένα όργανο, πότε σε δύο, πότε σε όλη τη μουσική ως ενιαία σύνθεση, αρχίζοντας από τη σιωπή και καταλήγοντας στην ολοκλήρωση της αριστουργηματικής σύνθεσης του Μπαχ. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένας ιδιότυπος σκηνικός κόσμος, μέσα από τον οποίο επιχειρείται η επανασύσταση ενός νέου κώδικα ανάγνωσης του μουσικού έργου.

Ο χορογράφος: ο Χρήστος Παπαδόπουλος γεννήθηκε στη Νεμέα. 

Σπούδασε χορό και χορογραφία στο SNDO (School for New Dance Development Holland), θέατρο στη δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο πανεπιστήμιο. Έχει παρουσιάσει τις προσωπικές δουλειές De Perdidos, Gandau και Counter Reset (Melkweg Τheater Amsterdam). Ως χορευτής έχει συνεργαστεί με τους Δημήτρη Παπαϊωάννου, Φώτη Νικολάου, Μαριέλλα Νέστορα, Alexandra Waierstall (Noema dance company), Kirstin Andersen (WEGO Company), Robert Stein, Ria Higler. Ως χορογράφος έχει συνεργαστεί στο θέατρο με τους Θωμά Μοσχόπουλο, Γιάννη Καλαβριανό, Γιάννη Κακλέα, Βασίλη Νικολαΐδη, Βασίλη Μαυρογεωργίου, Κώστα Γάκη. Μέλος της χορογραφικής ομάδας των τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών αγώνων Αθήνα 2004.


Η περσινή παράστασή του ELVEDON ξεκινάει πανευρωπαϊκή περιοδεία από το Pilsen της Τσεχίας, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Aerowaves/Dance Across Europe.

Συντελεστές OPUS
Σύλληψη-Χορογραφία: Χρήστος Παπαδόπουλος
Μουσική: Johann Sebastian Bach
Μουσική επεξεργασία: Κορνήλιος Σελαμσής

Φωνή 1.: Ηλίας Χατζηγεωργίου κίνηση - Ναυσικά Τσάρα, φλάουτο
Φωνή 2.: Γιώργος Κοτσιφάκης κίνηση - Φαίδων Μηλιάδης, βιολί
Φωνή 3.: Αμαλία Κοσμά κίνηση - Κώστας Τζέκος, μπάσο κλαρινέτο
Φωνή 4.: Ερμής Μαλκότσης κίνηση - Αλέξης Καραϊσκάκης, βιολοντσέλο

Η παράσταση
«OPUS», του Χρήστου Παπαδόπουλου
Θέατρο Πόρτα: Μεσογείων 59, Αμπελόκηποι, Αθήνα, τηλ. 210 7711333
Παίζεται: από 08/02 έως 07/03
Ημέρα & ώρα: Δευτέρα στις 21.15
Διάρκεια: 60'
Τιμή εισιτηρίου: 8 και 10 ευρώ
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου