ΘΕΑ ΥΓΕΙΑ | Απο την γη της Πελοποννήσου στα χέρια αρχαιοκαπήλων


Συνελήφθησαν στην Σπάρτη τρεις επαγγελματίες αυτοκινητιστές ως μέλη κυκλώματος αρχαιοκαπήλων, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν αρχαία αντικείμενα μεγάλης αξίας, μεταξύ των οποίων και άγαλμα των ελληνιστικών χρόνων ανυπολόγιστης αρχαιολογικής και εμπορικής αξίας
Θοδωρής Παναγιωτίδης
Εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. κύκλωμα αρχαιοκαπήλων και συνελήφθησαν τρία άτομα ως μέλη του, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν αρχαία αντικείμενα μεγάλης αξίας. Τα τρία μέλη που συνελήφθησαν είναι επαγγελματίες αυτοκινητιστές και συνελήφθησαν στην Σπάρτη.

Το πιο σημαντικό εύρημα ανάμεσα σε άλλα είναι ένα άγαλμα των ελληνιστικών χρόνων, μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, που είχαν φορτώσει σε φορτηγό και η σύλληψή τους έγινε την στιγμή που το μετέφεραν για την αγοραπωλησία.
Τα ευρήματα της ΕΛ.ΑΣ. κατά τη σύλληψη των αρχαιοκάπηλων

“Η σημερινή παρουσίαση αφορά μία ακόμα επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας στο πεδίο της αντιμετώπισης της οργανωμένης δράσης αρχαιοκάπηλων, οι οποίοι με τις εγκληματικές τους πράξεις πλήττουν την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας” σχολίασε κατά την αναλυτική παρουσίαση στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. η εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Ιωάννα Ρωτζιόκου

Πρόκειται για το άγαλμα της θεάς Υγείας, ύψους περίπου μισού μέτρου, το οποίο προόριζαν να πουλήσουν εντός της επικράτειας έναντι 500.000 ευρώ, το οποίο ενδεχομένως είναι προϊόν λαθρανασκαφής από αρχαιολογικό χώρο της Πελοποννήσου, για το οποίο όμως δεν θέλησαν οι συλληφθέντες να συνεργαστούν κατά την ανάκριση και να φανερώσουν την ακριβή του προέλευση.
Τα ευρήματα της ΕΛ.ΑΣ. κατά τη σύλληψη των αρχαιοκάπηλων

Από την πλευρά της, η γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπ. Πολιτισμού, Έλενα Κόρκα τόνισε: «Κάθε φορά που ανακτούμε κάτι από το «μαύρο» εμπόριο, είναι μια μεγάλη γιορτή» και πρόσθεσε: “Η συνεργασία μας με το αρμόδιο Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας είναι εξαιρετική, με όλο το Σώμα της Αστυνομίας και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για τη σημερινή εξέλιξη που είναι μία μεγάλη καταξίωση των αγώνων στην προσπάθεια για την πάταξη της αρχαιοκαπηλίας”.
Τα ευρήματα της ΕΛ.ΑΣ. κατά τη σύλληψη των αρχαιοκάπηλων

“Θα ήθελα να επισημάνω και να διαβεβαιώσω πως η Ελληνική Αστυνομία, μεταξύ των πολλών και σημαντικών δράσεων και προτεραιοτήτων, της δίνει ιδιαίτερη σημασία στη διαφύλαξη της εθνικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς και όπως και σήμερα αποδεικνύει, θα συνεχίσει την προσπάθειά της, εντείνοντας τη δράση και αναβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο τη αποτελεσματικότητά της και σ’ αυτόν τον τομέα” τόνισε με τη σειρά του ο Αρχηγός ΕΛ.ΑΣ., Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας.

Την πληροφορία την είχαν οι Αρχές τους τελευταίους δύο μήνες και τους είχαν θέσει υπό στενή παρακολούθηση.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου