Οι Δήμοι ακυρώνουν τις εξαγγελίες για προνήπια στα νηπιαγωγεία


Σε περιπέτειες με άγνωστη κατάληξη οδηγεί η κυβέρνηση χιλιάδες οικογένειες με παιδιά σε προνηπιακή ηλικία εξαγγέλλοντας πως θα τα εντάξει υποχρεωτικά στα νηπιαγωγεία, τη στιγμή που ομοφώνως οι δήμαρχοι, ακόμη και οι προερχόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν «ούτε οι υποδομές ούτε οι προϋποθέσεις».
Η εξαγγελία προέκυψε την περασμένη εβδομάδα με δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, τις οποίες ήρθε να στηρίξει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκεπτόμενος το υπουργείο προχθές. Αμεση ήταν η αντίδραση από τους εργαζομένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΠΟΕ-ΟΤΑ) που πραγματοποιούν σήμερα στάση εργασίας και πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών, εκτιμώντας ότι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί των δήμων οδηγούνται στο κλείσιμο και επίκεινται χιλιάδες απολύσεις.
Το θέμα απασχόλησε και τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) όπου η συζήτηση ήταν εκτενής. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα τα νήπια, δηλαδή τα παιδιά γύρω από τα 5 έτη ηλικίας, πηγαίνουν στα νηπιαγωγεία που υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας. Για τα μικρότερα παιδιά, από την πρώτη βρεφική ηλικία έως την ηλικία στην οποία εντάσσονται στην υποχρεωτική εκπαίδευση, λειτουργούν χιλιάδες βρεφονηπιακοί σταθμοί από τους δήμους και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Μάλιστα, εδώ και χρόνια η λειτουργία τόσο των δημοτικών όσο και των ιδιωτικών δομών επιχορηγείται από σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια για να φιλοξενούν δωρεάν παιδιά (πάνω από 90.000 στη χρονιά που λήγει).
Η κυβερνητική εξαγγελία αφορά την προνηπιακή ηλικία, δηλαδή τη χρονιά πριν από την ένταξη στο νήπιο. Εως τώρα τα περισσότερα προνήπια (45.000 κατά την ΠΟΕ-ΟΤΑ) φιλοξενούνταν στις δομές των δήμων που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο και μόνον με ένα μήνα διακοπές, τον Αύγουστο. Απροσδιόριστος αριθμός πήγαινε και στα νηπιαγωγεία του υπουργείου Παιδείας αλλά τώρα η κυβέρνηση θέλει να τα εντάξει όλα και υποχρεωτικά εκεί.
Οπως ανέφερε στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σ. Δανιηλίδης, για να μπορούσε να συμβεί αυτό, ακόμη και αν ήταν επιστημονικά αποδεκτό, θα έπρεπε ξαφνικά να δημιουργηθούν 110.000 νέες θέσεις στα νηπιαγωγεία! Αυτό προκύπτει με βάση τον αριθμό των ετήσιων γεννήσεων. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του Εθνικού Ληξιαρχείου του υπουργείου Εσωτερικών, το έτος 2014 καταγράφηκαν 93.429 γεννήσεις, το 2015 ήταν 92.984 και 93.418 το 2016. Εάν λοιπόν καταστεί η παρακολούθηση των παιδιών υποχρεωτική, θα πρέπει τα νηπιαγωγεία να έχουν περίπου 95.000 θέσεις στα νήπια και άλλες τόσες στα προνήπια, δηλαδή συνολικά 190.000 θέσεις. Ομως, όπως είπε ο κ. Δανιηλίδης, «οι θέσεις στα νηπιαγωγεία του υπουργείου Παιδείας είναι με το ζόρι 80.000» και κανείς δεν μπορεί να τις πολλαπλασιάσει αυτομάτως.
Στη συζήτηση που ακολούθησε ακούστηκαν πολλές απόψεις. Δήμαρχοι που προέρχονται από το χώρο της εκπαίδευσης ανέφεραν ότι όντως είναι διαχρονικό το αίτημα της υποχρεωτικής 14χρονης εκπαίδευσης. Αλλοι όμως, μεταξύ των οποίων η πλειοψηφία του Γ. Πατούλη, τόνισαν ότι στις αναπτυγμένες χώρες είναι η Αυτοδιοίκηση που έχει την ευθύνη για τη συνολική λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Τελικώς, όλοι συμφώνησαν ότι διαφωνούν με την κατάργηση των τμημάτων των προνηπίων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και την ένταξή τους στα νηπιαγωγεία διότι «η σχετική κυβερνητική πρόταση δεν είναι υλοποιήσιμη, δεν υπάρχει ούτε το προσωπικό αλλά ούτε και οι υποδομές για να στηρίξουν τη λειτουργία των προνηπίων». Στο σημείο αυτό συμφώνησε και ο δήμαρχος Αιγάλεω Δ. Μπίρμπας, που πρόσκειται επισήμως στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μπίρμπας συμφώνησε επίσης και στο αίτημα «να μη χαθούν θέσεις εργασίας στους ΟΤΑ». Σε μία ύστατη προσπάθεια «κομματικής νομιμοφροσύνης», όμως, διαφώνησε στο σημείο εκείνο με βάση το οποίο τα υπόλοιπα 30 μέλη του Δ.Σ. «αναμένουν τις περαιτέρω ενέργειες της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου σχετικά με το θέμα προκειμένου να καθορίσουν και τη δική τους στάση».
Το παράδοξο είναι ότι η κυβέρνηση εξαγγέλλει μεγαλεπήβολα σχέδια για τα προνήπια όταν δεν έχει κάνει τίποτε για πολλές από τις δομές που τα φιλοξενούν έως σήμερα. Συγκεκριμένα, υπάρχουν πάνω από 1.300 δημοτικοί παιδικοί σταθμοί οι οποίοι υπάγονταν παλαιότερα στο υπουργείο Υγείας και στεγάζονται σε κτίρια τα οποία δεν μπορούν να λάβουν πιστοποίηση και αδειοδότηση για τη λειτουργία τους με βάση τις σύγχρονες προδιαγραφές. Το θέμα αυτό ανακύπτει κάθε χρόνο και η κυβέρνηση απλώς δίνει παράταση στη λειτουργία τους χωρίς να διαθέτει κονδύλια για τον εκσυγχρονισμό τους. Την εκκρεμότητα αυτή επικαλούνται ετησίως οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί για να μπλοκάρουν τη χρηματοδότηση των δήμων από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, ενώ χθες το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αποφάσισε να ζητηθεί νέα παράταση προκειμένου να μπορέσει να υλοποιηθεί χωρίς προβλήματα το πρόγραμμα Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής».
Στο θέμα παρενέβη με τηλεοπτικές της δηλώσεις (ΣΚΑΪ) και η πρώην υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, λέγοντας ότι ήταν η υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου που είχε νομοθετήσει την υπαγωγή των προνηπίων στα νηπιαγωγεία: «Δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι νομοθετημένο. Γιατί δεν υλοποιήθηκε; Γιατί χρειάζονται τουλάχιστον 350 νέες αίθουσες νηπιαγωγείων. Αρα δεν είπαν κάτι καινούργιο. Θα πρέπει να πουν πώς θα υλοποιηθεί αυτό το πράγμα», τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου. Ομως οι νηπιαγωγοί του υπουργείου Παιδείας που ζητούν διακαώς την υπαγωγή των προνηπίων στις δικές του δομές επιστρέφουν την ευθύνη στην κ. Διαμαντοπούλου λέγοντας ότι ήταν εκείνη που είχε συγχωνεύσει μεγάλο αριθμό δομών με συνέπεια να προκύπτει τώρα το πρόβλημα.
Το ερώτημα είναι εάν η όλη κατάσταση θα ξεκαθαρίσει εγκαίρως ή αν οι γονείς θα τρέχουν από δομή σε δομή για να δουν ποια είναι η προβλεπόμενη αλλά και η καταλληλότερη για να φιλοξενήσει τα παιδιά τους τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου