ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ: Μόνο με λίγο χώμα η μελέτη του DNA!


 Η νέα τεχνική που θα δώσει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να λύσουν όλα τα μυστήρια για την προέλευση του ανθρώπινου είδους
Μια νέα εκπληκτική τεχνολογική καινοτομία είναι στη διάθεση των επιστημόνων σε ό,τι αφορά τη μελέτη του DNA σχετικά με την έρευνα των αρχαίων ανθρώπων και των ανθρωποειδών. Η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να λύσει πολλά από τα μυστήρια για την προέλευση του ανθρώπου και θα μπορούσε να ξαναγράψει από την αρχή το ανθρώπινο εξελικτικό δέντρο.

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science», αποκαλύπτει μια τεχνική που μπορεί να εξάγει DNA από υπολείμματα πρώιμων ανθρώπων και ανθρωποειδών χωρίς την ανάγκη ύπαρξης οστών, που ήταν δεσμευτική προϋπόθεση έως σήμερα.
Αυτό σημαίνει ότι, λαμβάνοντας απλώς μισό κουταλάκι του γλυκού χώμα από μια σπηλιά και εξετάζοντας το δείγμα με τη νέα ανάλυση, οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να γνωρίζουν αν ζούσαν στον συγκεκριμένο χώρο τα είδη των πρώιμων αρχαίων ανθρωποειδών και ποιοι ή τι ακριβώς ήταν.

«Αυτό είναι καταπληκτικό» δήλωσε ο Rob Scott, εξελικτικός ανθρωπολόγος στο Rutgers. Ο Tom Higham, καθηγητής της Οξφόρδης με ειδίκευση στη χρονολόγηση οστών, χαρακτήρισε τη μέθοδο «νέα εποχή για την παλαιολιθική αρχαιολογία».

Οι επιστήμονες γνωρίζουν για περισσότερο από μία δεκαετία ότι το DNA, το οποίο μπορεί να προέρχεται από ούρα, κόπρανα, ιδρώτα, αίμα, σπέρμα ή αποσυντεθειμένο σώμα, μπορεί να επιβιώσει στα αρχαία ιζήματα ακόμη και για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, αλλά δεν είχαν κανέναν τρόπο μέχρι σήμερα να το αναλύσουν. Ωστόσο, πλέον σε μόλις ένα κουταλάκι του γλυκού χωματικά υπολείμματα μπορεί να εντοπιστούν τρισεκατομμύρια θραύσματα DNA από δεκάδες διαφορετικά είδη.

Η έρευνα, που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Για Την Εξελικτική Ανθρωπολογία του Max Planck στη Λιψία της Γερμανίας, ανακάλυψε ότι θα μπορούσε να εντοπιστεί η αλληλουχία στο DNA με ένα μοριακό «άγκιστρο» από το μιτοχονδριακό DNA των σύγχρονων ανθρώπων. Αυτό σημαίνει ότι, ουσιαστικά, είναι σε θέση να εντοπίσουν τα θραύσματα του DNA που ανήκαν ειδικά σε ένα ανθρώπινο ή ανθρωποειδές είδος.
Θραύσματα
Η επιστημονική ομάδα συγκέντρωσε 85 δείγματα ιζημάτων από επτά αρχαιολογικούς χώρους στο Βέλγιο, στην Κροατία, στη Γαλλία, στη Ρωσία και την Ισπανία, καλύπτοντας μια χρονική περίοδο 550.000 έως 14.000 χρόνια πριν από σήμερα. Με τη νέα μέθοδο οι επιστήμονες είναι σε θέση να συλλέξουν θραύσματα DNA από τους Νεάντερταλ και τον Denisovans, έναν αινιγματικό ανθρώπινο πρόγονο που μέχρι τώρα βρέθηκε μόνο σε ένα σπήλαιο στη Ρωσία.
Προσδιόρισαν ακόμη και το DNA από Νεάντερταλ σε μια σπηλιά στο Βέλγιο, όπου δεν βρέθηκαν ποτέ οστά.
«Με την απομόνωση του DNA απευθείας από τα ιζήματα και τα υπολείμματα μπορούμε να επεκτείνουμε θριαμβευτικά αυτό που γνωρίζουμε σχετικά με το τι είδους ήταν οι άνθρωποι όταν έφτασαν στους συγκεκριμένους τόπους και για πόσο χρονικό διάστημα έμειναν» δήλωσε στο περιοδικό «Science» η Beth Shapiro, εξελικτική βιολόγος στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Santa Cruz.

Αναμένεται ότι η νέα τεχνική θα γίνει πλέον μια τυποποιημένη μέθοδος ανάλυσης στον τομέα της αρχαιολογίας, όπως η χρονολόγηση των ραδιοκαρβονικών.
Το επόμενο βήμα θα είναι να εξεταστούν οι αρχαιολογικοί χώροι που έχουν λίθινα εργαλεία, αλλά δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία ώστε να γνωρίζουμε ποιος τα κατασκεύασε.

Πολλά μυστήρια πλέον μπορεί να λυθούν. Επίσης αυτή η νέα μέθοδος ενδεχομένως να αποκαλύψει ακόμη πιο πολλά είδη ανθρωποειδών, των οποίων οστά δεν έχουμε βρει, ώστε να τα καταγράψουμε, δημιουργώντας ένα ακόμη πιο ολοκληρωμένο ανθρώπινο οικογενειακό δέντρο, αναφέρει χαρακτηριστικά το περιοδικό.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου