Στο Σολομό, σε μικρή απόσταση από τον
επιβλητικό Ακροκόρινθο βρίσκεται ένα παλιό πατητήρι που από το 1974 έφτιαχνε
κρασί από σταφύλια των γύρω περιοχών. Μαυρούδι, σαββατιανό και ροδίτης ήταν
κατά κύριο λόγο οι ποικιλίες που ευδοκιμούσαν στην περιοχή του Σολομού και από αυτές έφτιαχναν
κρασί λευκό και κόκκινο.
Όταν οι παλιές επιχειρήσεις
χάνονται ή απαξιώνονται από το χρόνο υπάρχουν φορές που κάποιος αποφασίζει να
τους δώσει μια νέα πνοή. Έτσι ο Παντελής Μοναχολάκος, είδε στις
παλιές εγκαταστάσεις του πατητηριού μια
ευκαιρία να ζωντανέψει ένα κομμάτι της λαϊκής μας παράδοσης και από το 2010
εκθέτει σ’ αυτές τη συλλογή του με αντικείμενα της ζωής του περασμένου αιώνα.
Η δεύτερη ενότητα έχει ως θέμα τα παλιά επαγγέλματα: Εκεί βλέπουμε τον πάγκο του μαραγκού, το φυσερό του σιδερά, τον πάγκο του μπαλωματή και τον αργαλειό της νοικοκυράς.
Η τρίτη ενότητα με το λιγότερο φυσικό φως είναι αφιερωμένη στο κρασί και μπορεί κανείς να δοκιμάσει εκτός από το κρασί της χρονιάς και τσίπουρο από απόσταξη σταφυλιών της περιοχής. Αυτό παρασκευάζεται σε σφυρηλατημένο μπακιρένιο καζάνι.
Στα τοιχώματα των δεξαμενών είναι εμφανή τα τρυγία, τα απομεινάρια δηλαδή της αλκοολικής ζύμωσης του μούστου διατηρώντας ελαφρώς αλλοιωμένα από το χρόνο το χρώμα και την μυρωδιά τους
Μορείτε να μάθετε περισσότερα ΕΔΩ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου