Λιγότερο σεξ παρακαλώ, για τη γενιά του 2000



Υπάρχουν περισσότεροι νέοι που είναι παρθένοι από τους νέους που ήταν στο παρελθόν
Μια αρκετά ενδιαφέρουσα μελέτη που διεξήχθη από τα Πανεπιστήμια της Φλόριντα, και του Ατλάντικ και δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε επιστημονικό περιοδικό, ανέλυσε την εξέλιξη των σεξουαλικών πεποιθήσεων, σχέσεων και συμπεριφορών των Αμερικανών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης η γενιά του 2000 είναι πιο φιλελεύθερη αλλά λιγότερο σεξουαλικά ελευθεριάζουσα από τη γενιά του ‘70.  Πιο συγκεκριμένα τα άτομα της γενιάς του 2000 αποδέχονται σημαντικά περισσότερο το προγαμιαίο σεξ και τις ομοφυλόφιλες σχέσεις σε σύγκριση με τους γονείς τους, αλλά τείνουν να έχουν μικρότερο αριθμό σεξουαλικών συντρόφων από αυτούς.

Στην έρευνα που συμμετείχαν περισσότερα από 27.000 άτομα μέχρι 30 ετών διαπιστώθηκε ότι η σεξουαλική επανάσταση του 1960 έφερε μια τεράστια αλλαγή στη ζωή των Αμερικανών. Τα άτομα που γεννήθηκαν στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα είχαν κατά μέσο όρο τρεις σεξουαλικούς συντρόφους σε όλη τους της ζωή, ενώ αυτοί που γεννήθηκαν μεταξύ των δεκαετιών του ‘30 και του ‘40 είχαν πέντε.



Τα πράγματα, όμως, άλλαξαν δραματικά και όσοι γεννήθηκαν στις δεκαετίες του ‘40, του ‘50 κα του ‘60 είχαν κατά μέσο όρο δώδεκα σεξουαλικούς συντρόφους. Πιο συγκεκριμένα, όσοι γεννήθηκαν το ‘60 και το ‘70 είχαν κατά μέσο όρο 10 σεξουαλικούς συντρόφους, ενώ όσοι γεννήθηκαν το ‘80 και το ‘90 είχαν 8.

Σύμφωνα με την Ryne Sherman, η οποία είναι η επικεφαλής της έρευνας τα αποτέλεσματά της έρχονται σε αντίθεση με αυτά που προστάζουν τα νέα δεδομένα: «Θα περίμενε κανείς ότι με το Διαδίκτυο η σεξουαλική απελευθέρωση θα ήταν μεγαλύτερη και ότι οι νέοι θα είχαν περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους. Δεν είναι όμως έτσι. Η σεξουαλική συμπεριφορά και των δύο φύλων αλλάζει από γενιά σε γενιά».



Προγαμιαίο σεξ
Σε γενικές γραμμές, το ποσοστό αποδοχής του προγαμιαίου σεξ έχει αυξηθεί από 29% το 1970 σε 58% το 2012, ενώ το ποσοστό αποδοχής των ομοφυλόφιλων σχέσεων έχει αυξηθεί από 13% το 1999 στο 44% το 2012. Πολλά από τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν μάλιστα, συλλέχτηκαν, σύμφωνα με τους ερευνητές, πριν από τη νόμιμη έγκριση του γάμου των ομοφυλοφίλων.

«Οι Αμερικανοί πλέον αποδέχονται το προγαμιαίο σεξ, αλλά περισσότερο από αυτούς που γεννήθηκαν στη δεκαετία του 1990. Η νέα σεξουαλική επανάσταση έχει προφανώς αφήσει πίσω της ένα μεγαλύτερο τμήμα της παραγωγής από την πρώτη σκέψη», λέει η Sherman και συνεχίζει: «Είναι πιθανό ότι τα άτομα μπορεί να έχουν κάνει σεξ πριν από τα 18, αλλά στη συνέχεια παραμένουν εγκρατείς. Υπάρχουν περισσότεροι νέοι που είναι παρθένοι από τους νέους που ήταν στο παρελθόν».



Οι Millennials αλλάζουν τα δεδομένα

Οι επονομαζόμενοι Millennials (όπως έχει καθιερωθεί να λέγονται εκείνοι που γεννήθηκαν από τις αρχές του ’80) αλλάζουν τα δεδομένα. Σύμφωνα με την έρευνα είναι η πρώτη καταγεγραμμένη γενιά που κάνει λιγότερο σεξ από ότι οι γονείς τους στην ίδια ηλικία.

Οι Millennials ή η Generation Y, είναι η γενιά που έφτανε στην ενηλικίωση περίπου το 2000. Υπάρχουν μια σειρά από χαρακτηριστικά που τους κάνουν να ξεχωρίζουν: άρχισαν να εργάζονται στην περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και έζησαν την έκρηξη του ίντερνετ. Ωστόσο, έρχεται να προστεθεί σε αυτά τα χαρακτηριστικά και το εξής ένα: δεν κάνουν συχνά σεξ.

Μόνο το 44% των έφηβων κοριτσιών είχαν κάνει σεξ, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό για τις έφηβες πριν 25 χρόνια ήταν 58%. Για τα αγόρια το μοτίβο είναι περίπου το ίδιο: από τα αγόρια των Millennials μόνο το 47% είχε κάνει σεξ στην εφηβεία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την προηγούμενη γενιά (των γονιών τους δηλαδή) ήταν 69%.

Τέλος η μελέτη αποκάλυψε επίσης μια διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα. Οι γυναίκες δέχονται περισσότερο την ομοφυλοφιλία σε σύγκριση με τους άνδρες.

* Η έρευνα στην οποία συμμετείχαν 27.000 άτομα, διεξάγονταν για 40 περίπου χρόνια και πραγματοποιήθηκε από τρία πανεπιστήμια των ΗΠΑ

Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου