Το Λουτράκι διαθέτει ένα ιαματικό νερό, διεθνώς αναγνωρισμένο και πιστοποιημένο.
Απο τις αρχες του 1900 η πόλη έγινε γνωστή και άνθισε απο το ιαματικό νερό.
Γύρω απο αυτό στήθηκε η μεγαλύτερη τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας μέχρι το 1940, με χιλιάδες πολυτελή κρεβάτια ξενοδοχείων.
Με την Ελληνική και Ευρωπαϊκή ελίτ να παραθερίζει στο Λουτράκι.
Αλλά και στις αρχές της δεκαετίας του 70 το Λουτράκι είχε 11...ξένα τουριστικά γραφεία που έφερναν κάθε καλοκαίρι την μισή Σκανδιναβία στην πόλη.
Και μετά άρχισαν τα Τσάμικα...!
Οι δημοτικές αρχές θεώρησαν το ιαματικό νερό κάτι σαν την Ιερή Αγελάδα που ο Θεός την έδωσε για να χύνεται στην θάλασσα.
Εκατομμύρια κυβικά θαυματουργού Ιαματικού νερού Λουτρακίου κάθε χρόνο χύνονται στην θάλασσα αλλά η μικροψυχία και ο ανόητος τοπικισμός αρνήθηκε επίμονα να δώσει αυτό το νερό που πάει στη θάλασσα για να το εκμεταλλευτούν και να ακολουθήσουν την παγκόσμια τάση που απο τις αρχές του '80 είχε αρχίσει να κυριεύει την Ευρώπη.
Οι Λουτρακιώτες προτίμησαν να πουλάνε ποτήρι-ποτήρι το ιαματικό νερό στα γεροντάκια που κατέκλυζαν την πόλη παρά να μετεξελιχθούν σε μία σύγχρονη πόλη υδροθεραπείας.
΄Τα είχαν όλα και τα έχασαν όλα.
Τα τουριστικά γραφεία έφυγαν ΟΛΑ, πόλη πλημμύρισε γέροντες, τα ξενοδοχεία έκλειναν το ένα μετά το άλλο.
Η πόλη καθοδηγητής του Ευρωπαϊκού τουρισμού στον μεσοπόλεμο έγινε σιγά-σιγά ένας απλός προορισμός της Κυριακής για τους Αθηναίους..!
Ακόμα και το 2000 όταν το καζίνο ζήτησε το ιαματικό νερό να κάνει spa, πάλι οι ίδιοι "πατριώτες" όρθωσαν τείχη.
Δεν είχαν μάθει τίποτα απο το παρελθόν.
Πολύ αργότερα και όταν πλέον είχε καταρρεύσει τουριστικά το Λουτράκι, φτιάχθηκε το SPA και δόθηκε και το ιαματικό νερό.
ΗΤΑΝ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΑΡΓΑ ΟΜΩΣ.
Αν τα ξενοδοχεία του Λουτρακίου και ιδιώτες είχαν πάρει απο το 1970 το ιαματικό νερό που απολάμβαναν τα ψάρια του Κορινθιακού θα ήταν άλλη η μοίρα του Λουτρακίου και δεν θα βίωνε καμία μα καμία κρίση.
Θα είχαν αναπτυχθεί ΄και άλλες μεγάλες μονάδες και θα ανθούσε ακόμα ο τουρισμός.
Το μεγάλο αυτό έγκλημα στο Λουτράκι συντελέστηκε αργά και βασανιστικά και ήταν υπερκομματικό.
Το συγκριτικό πλεονέκτημα που είχε η πόλη πετάχθηκε κυριολεκτικά στην θάλασσα και σήμερα η πλειοψηφία των νέων του Λουτρακίου είναι άνεργοι.
Τα ξενοδοχεία και οι επιχειρήσεις φυτοζωούν και η πόλη περιμενει να δουλέψει 40 ημέρες το καλοκαίρι με τους Αθηναίους και τους Κορίνθιους.
Και να σκεφτεί κανείς ότι όταν το Λουτράκι ήταν στα φόρτε στη Μύκονο και την Σαντορίνη δεν πάταγε ούτε γλάρος που είχε χάσει τον δρόμο του...!
Street life
Αύγουστος 2016
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου