Φθηνότερα τα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα!!!


Χαμηλότερες, παρά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις του ΦΠΑ, παραμένουν οι τιμές του τυπικού καλαθιού στα ελληνικά σούπερ μάρκετ σε σχέση με Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).
Ειδικότερα, με βάση την επαναλαμβανόμενη τετραμηνιαία έκθεση του ΙΕΛΚΑ και τη σύγκριση των τιμών σε 20 υποκατηγορίες προϊόντων που συνθέτουν ένα τυπικό καλάθι αγορών (π.χ. μακαρόνια, αλεύρι, γάλα, χυμοί, πατάτες κ.ά.), η Ισπανία είναι ακριβότερη κατά 9%, η Αγγλία κατά 33% και η Γαλλία κατά 35%.
Ακόμη πιο ακριβό είναι το μέσο καλάθι εάν αφαιρεθεί ο ΦΠΑ αφού σε αυτήν την περίπτωση συγκριτικά με την Ελλάδα η Ισπανία είναι ακριβότερη κατά 20%, η Γαλλία κατά 48% και η Αγγλία κατά 48%.
Στην Ελλάδα αυτός ο ΦΠΑ τον Ιούνιο 2016 είναι 13% και 24% για συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, κάποιες από τις οποίες συμμετέχουν στο δείγμα της έρευνας, όπως είναι τα έλαια, ο καφές, τα γλυκά, τα σνακς και τα αρτοποιήματα.
Αντιστοίχως ο ΦΠΑ είναι στην Αγγλία (0%, 5%, 20%), τη Γαλλία (10% και 5,5%) και την Ισπανία (10% και 4%), αλλά και τις περισσότερες χώρες της ΕΕ.
 Σύμφωνα με τον ΙΕΛΚΑ, οι αλλαγές του τελευταίου 12μήνου στους συντελεστές ΦΠΑ στην Ελλάδα έχουν αυξήσει σημαντικά την επίδραση του συγκεκριμένου φόρου σε σχέση με το παρελθόν και συγκριτικά με τις άλλες τρεις εξεταζόμενες χώρες.
Ο μέσος ΦΠΑ σε ένα καλάθι σουπερμάρκετ 20 προϊόντων αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα το 17,3%, όταν στην Ισπανία είναι στο 11,2%, στη Γαλλία στο 9,1% και στη Βρετανία στο 7,8%.
Η βασική διαφορά είναι ότι τρόφιμα που στην Ελλάδα υπάγονται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ με 24%, στις υπόλοιπες χώρες υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος είναι και χαμηλότερος του ελληνικού με 5,5%, 4% ή ακόμα και 0%.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου