"Κορινθίων Έργα": Ο μεγάλος Στέφανος Μίλλερ!



«Ανοίξαμε» την αυλαία στο χώρο των Media μ έναν σπουδαίο πρωταγωνιστή. Η Rap Media είχε την ιδιαίτερη τιμή να παρουσιαστεί στο χώρο της επικοινωνίας με την συνέντευξη ενός παγκοσμίου φήμης Αρχαιολόγου, ενός μεγάλου Φιλέλληνα, ενός ξεχωριστού ανθρώπου!.. 
Ο καθηγητής Στέφανος Μίλλερ μας άνοιξε το σπίτι του και την καρδιά του στην Rap Media και την Τζένη Σουκαρά στην πρεμιέρα της εκπομπής «Κορινθίων Έργα» διότι ναι… ο καθηγητής είναι Έλλην και Κορίνθιος περισσότερο από κάθε άλλον!
Με θέα  τον αναστηλωμένο πια Ναό του Νεμείου Διός ( το έργο ξεκίνησε το 1984, εγκαταλείφθηκε απουσία πόρων, επανεκκινήθηκε το 1999 και ολοκληρώθηκε το 2012)  ο Στέφανος Μίλλερ ξεδίπλωσε μνήμες που  αποτελούν ήδη ιστορία
Εξιστόρησε περιστατικά που οδήγησαν λιθαράκι – λιθαράκι στην οικοδόμηση του μεγάλου του έργου…
Μοιράστηκε μαζί μας στιγμές από τα πρώτα δύσκολα χρόνια… Την 1η μεγάλη απογοήτευση όταν η μόνη ανακάλυψη, λίγο πριν λήξει η χορηγία, ήταν μια μεγάλη τρύπα!
Μίλησε για εκείνους που τον στήριξαν και εκείνους που τον περιγέλασαν… Τους Μιλερικούς και τους Αντιμιλερικούς στις εκλογές του χωριού!
Για τους κατοίκους της Αρχαίας Νεμέας  που κοντά του έμαθαν, και έγιναν από αγρότες σκαπανείς…
Για τον οραματιστή Δήμαρχο που του έθεσε όρο και προϋπόθεση της στήριξής του, την αναβίωση των Νέμεων!
Συγκινήθηκε όταν γύρισε πίσω στην  Νεμεάδα του 2004 και την αναπάντεχη είσοδο του 97χρονου τότε Γ.Λαγκάντ Νίλσεν στο Στάδιο για να τερματίσει την διαδρομή των 7,5 χιλιομέτρων τι κι αν ήδη είχε αρχίσει η τελετή λήξης!
 Όταν ανέσυρε από τη μνήμη του την «απαίτηση» των εργατών του να  μην χαλά χρήματα στο ετήσιο γλέντι της σκαπάνης αλλά να τους εκδρομεύσει στην Αρχαία Ολυμπία…
Αποκάλυψε ο σπουδαίος Αρχαιολόγος στην Rap Media πτυχές που για 1η φορά έρχονται στην δημοσιότητα
«Τα μισά τούβλα στο  μουσείο τα έβαλα με τα χέρια μου!» μας λέει ενώ δεν μπορεί να μην μειδιά όταν θυμάται πώς έδωσαν το όνομά του στο δρόμο που οδηγεί στο Μουσείο για να… πάψει την 30ετή γκρίνια του  για την διαπλάτυνση του δρόμου που οδηγεί σε αυτό!
Κάπου εκεί στα μισά της συνέντευξης η απογοήτευση είναι δύσκολο να κρυφτεί…«Μόνο εμπόδια μπορώ να σκεφτώ» θα πει στο ερώτημα της κρατικής στήριξης ενώ αποκαλύπτει και στιγμές της απίστευτης ταλαιπωρίας του για την παροχή της Ελληνικής υπηκοότητας τόσο στον ίδιον όσο και στην σύζυγό του Έφη η οποία αφοπλιστικά στα παρασκήνια της συνέντευξης μας είπε «Εγώ μονάχα καμαρώνω, όλη την δουλειά την κάνει εκείνος!»
Στο πρόσωπο του Στέφανου Μίλλερ η χώρα μας δεν βρήκε μονάχα έναν σπουδαίο Αρχαιολόγο, φιλέλληνα, άνθρωπο… Βρήκε και έναν σημαντικό υποστηρικτή! «Υποστηρίζω την επιστήμη μου, όχι την Ελλάδα» θα πει ο ίδιος σημειώνοντας πως η Ελληνικότητα των Μακεδόνων αποδεικνύεται και στην Αρχαία Νεμέα, με την στοά η οποία φέρει μορφή μακεδονική!
Ο καθηγητής Στέφανος Μίλερ, λίγες ημέρες πριν την διεξαγωγή της 6ης Νεμεάδας, μας ξενάγησε στο Αρχαίο Στάδιο
Μέσα από την θολωτή, κρυπτή στοά  που ίδιος έφερε στο φως το  1978 ,μας οδήγησε από το 2016, στα χρόνια των πρώτων Νέμεων… Περπατήσαμε μαζί του και ταξιδέψαμε στην εποχή εκείνη… Είναι το πάθος του ιδίου που νοερά σε μεταφέρει αιώνες πίσω, που δημιουργεί τις εικόνες των αθλητών να τρέχουν στο ίδιο χώμα που εσύ πατάς σήμερα…
Στην διάρκεια της συνέντευξης παραδέχτηκει πως η καθιέρωση των αγώνων τον τρομάζει! «Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε όλες αυτές τις συμμετοχές» θα πει ,σημειώνοντας πως επισήμως έχουν φτάσει τις 1700 ωστόσο – τι κι αν η προθεσμία αιτήσεων έχει λήξει- τα αιτήματα φτάνουν κατά δεκάδες από ανθρώπους , από «Έλληνες ψυχής» που επιθυμούν να τρέξουν σε αυτό το στάδιο  και να βρουν τις ρίζες τους. Βλέπουν τις ρίζες τους στην Ελλάδα, από πού κι αν είναι, και έρχονται εδώ για να τις βρουν! » τα λόγια του Καθηγητή που αποδεικνύουν αν μη τι άλλο την σπουδαιότητα της Ελλάδας για κάθε λαό, για κάθε πολιτισμό!
Δήλωσε κουρασμένος πλέον, γιατί τα χρόνια -λέει- έχουν βαρύνει στην πλάτη του, αλλά υπερήφανος και γεμάτος!
Το ίδιο και όλοι εμείς που είχαμε την τύχη να σταθούμε κοντά του, να ακούσουμε τα σπουδαία που είχε να πει και το κυριότερο; Να τα καταγράψουμε ως ιστορικό ντοκουμέντο!  
Ελάτε μαζί μας…
 
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου