Έρχεται φόρος σε τάμπλετ και smartphones!


Γενικά φορολογούνται πραγματάκια στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε χθες, προβλέπεται επιβολή εφάπαξ «εύλογης αμοιβής» 2%, σε όλα τα smartphones, υπέρ των δικαιούχων πνευματικών έργων.

O ίδιος φόρος επιβάλλεται και στα tablets και στους φορητούς και επιτραπέζιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Η αρχική ρύθμιση που κατατέθηκε το 2017, προέβλεπε την επιβολή του συγκεκριμένου τέλους σε όλους τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα, με κεντρική μνήμη άνω των 4 Gigabytes. Όμως σύμφωνα με την πρόσφατη τροπολογία, η επιβολή του τέλους θα γίνεται σε όλους τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ανεξαιρέτως.

Η συνολική επιβάρυνση του κλάδου –αφορά τους εισαγωγείς, αλλά και τους συναρμολογητές PCs, smartphones κ.λπ.– εκτιμάται σε 65 εκατομμύρια ευρώ.

Την αντίθεσή του με την διάταξη για το ψηφιακό «χαράτσι» σε tablets, smartphones και λοιπές ψηφιακές συσκευές εξέφρασε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ωστόσο, η σχετική κυβερνητική τροπολογία έχει και την δική του υπογραφή.

«Η επιβολή του τέλους του 2% σε τάμπλετ/κινητά πρέπει να επανεξεταστεί. Είναι σημαντικό να υπάρχει εύλογο τίμημα για τα πνευματικά δικαιώματα αλλά χωρίς να προκαλούνται επιπλέον αχρείαστα προβλήματα ιδίως σε μία περίοδο που θέλουμε ο κόσμος να εξοικειωθεί με τις νέες τεχνολογίες», αναφέρει στον λογαριασμό του στο Twitter.

Η επιβολή του τέλους του 2% σε τάμπλετ/κινητά πρέπει να επανεξεταστεί.Είναι σημαντικό να υπάρχει εύλογο τίμημα για τα πνευματικά δικαιώματα αλλά χωρίς να προκαλούνται επιπλέον αχρείαστα προβλήματα ιδίως σε μία περίοδο που θέλουμε ο κόσμος να εξοικειωθεί με τις νέες τεχνολογίες.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου