Θεόδωρος Βασιλάκης | Ο γητευτής των αιθέρων «πέταξε» για πάντα


Ο Θεόδωρος Βασιλάκης, που έφυγε χθες  σε ηλικία 78 ετών, ήταν το χαρακτηριστικό δείγμα του αυτοδημιούργητου Έλληνα επιχειρηματία. Ανέπτυξε πολυσχιδείς επιχειρηματικές δραστηριότητες και οι φιλοδοξίες του τον οδήγησαν να ανταγωνίζεται όχι μόνο ελληνικές αλλά και ευρωπαϊκές εταιρείες κολοσσούς.
Γεννήθηκε το 1940 στην Κρήτη. Σε ηλικία 18 ετών πήγε για σπουδές στις ΗΠΑ και επέστρεψε ξανά στην Κρήτη μετά από τρία χρόνια.
Όταν η πολυεθνική Texaco εξαγόρασε την εταιρεία Ρέστης στην οποία εργαζόταν ο Βασιλάκης ανέλαβε το δικαίωμα διανομής καυσίμων σε όλη την Κρήτη, δημιουργώντας ιδιόκτητο δίκτυο πρατηρίων. Παράλληλα αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί στον τουρισμό αντιπροσωπεύοντας στην Κρήτη την εταιρεία ενοικιάσεων αυτοκινήτου Hertz Ιnternational.
Μετά από λίγα χρόνια εξαγόρασε την Hertz Hellas και τη μετονόμασε σε Autohellas, δημιουργώντας μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου. Μετά από δυο δεκαετίες βρέθηκε να κατέχει τις ΒΑΚΑΡ ΑΒΕΕ και ΤΕΧΝΟΚΑΡ ΑΒΕΕ, αντιπροσώπους των Saab και Seat και τη ΒΕΛΜΑΡ ΑΒΕΕ, επίσημο διανομέα των αυτοκινήτων Ford, Volvo, Seat και Opel στην Ελλάδα. Στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 ο Θεόδωρος Βασιλάκης εξαγόρασε την ιδιωτική αεροπορική εταιρεία Aegean Aviation από τα αδέρφια Αντώνιο και Νικόλαο Σιμιγδαλά με σκοπό να εκτελεί πτήσεις VIP σε όλο τον κόσμο.
Αλλά το 1999 έκανε το τεράστιο βήμα και ίδρυσε την AegeanAirlines η οποία σταδιακά ξεκίνησε πτήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και με προσεκτικές κινήσεις άρχισε να επεκτείνεται.
Τον Ιούνιο 2010 Μαΐο η Aegean Airlines έγινε μέλος στην διεθνή αεροπορική συμμαχία Star Alliance και το 2013 απορρόφησε την Olympic Air, δημιουργώντας έτσι την μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ελλάδας.
Ο Θεόδωρος Βασιλάκης κληροδότησε το επιχειρηματικό του δαιμόνιο στους γιους του Ευτύχη και Γιώργο που συνεχίζουν με επιτυχία το επιχειρηματικό όραμα τους πατρός τους.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου