Αφορμή για τα παρακάτω είναι η αποψίλωση του Δερβενίου και της Ευρωστίνης από υπηρεσίες και η αδιαφορία, ανικανότητα του Δήμου να «διαβάσει» τις εξελίξεις και να αντιδράσει ουσιαστικά.
ΤΙ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΕΡΒΕΝΙ
Το Δερβένι και ο ευρύτερος χώρος της Ευρωστίνης είχε διαμορφωθεί ως αγροεμπορική κοινότητα. Η πόλη έφθασε σε χρόνους ακμής να εξυπηρετεί και τους δήμους Φελλόης, Φενεού, Νονάκριδος, με συνολικό πληθυσμό δεκαέξι χιλιάδων κατοίκων. Δέχθηκε, όμως, μαζί με την υπόλοιπη Ελληνική ύπαιθρο, το πλήγμα του συγκεντρωτικού Αθηναϊκού κράτους. Όταν με τον «Καλλικράτη» συνενώθηκε με τον δήμο Ξυλοκάστρου, μαζί με τις κεντρικές επιλογές ακύρωσης του Δερβενίου ως κέντρου τοπικών υπηρεσιών, βρέθηκε σε μία κατάσταση ταχύτερου μαρασμού και απαξίωσης. Είναι προς αναχώρηση και η τελευταία τράπεζα. Διευρύνθηκε το χάσμα και ως προς το Ξυλόκαστρο λόγω αδιαφορίας των δημοτικών εκπροσώπων. Σήμερα στερείται πολιτικών αναγέννησής του. Στο γνωστό αρνητικό περιβάλλον περιορισμένης ζήτησης από την οικονομική δυσπραγία, έχει παραδοθεί στην ατομική αποφασιστικότητα αγροτών και εμπόρων. Θετική είναι και η σημαντική τοπική πολιτισμική παραγωγή.
ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ
Ποιο είναι το κύριο στοιχείο που μπορούμε να αξιοποιήσουμε σε μία πορεία ανάκαμψης; Είναι το κληροδοτημένο αίσθημα εντοπιότητας, η ισχυρή σχέση μεταξύ των κοινωνικών παραγόντων, η συνείδηση κοινής ζωής και αυτοπροστασίας. Αυτό είναι και το κεφάλαιο που πρέπει να επενδύσουμε: το κεφάλαιο των κοινωνικών σχέσεων. Το κεντρικό κράτος, λόγω δεσμεύσεων, δεν μπορεί να ασκήσει πολιτική. Γιαυτό πρέπει να αναληφθούν ευθύνες από την τοπική αυτοδιοίκηση. Στους τομείς της παραγωγής, υποδομών, υπηρεσιών, σε πολιτιστικά γεγονότα, σε ποιοτική αισθητική αναβάθμιση του τοπίου, ώστε να απευθυνθεί σε επισκέπτες με απαιτητικά ενδιαφέροντα.
Η ΕΥΡΩΣΤΙΝΗ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ
Για να λύσεις ένα θέμα πρέπει να το θέσεις, να αποφασίσεις και να το κινήσεις. Τι έχουν κάνει αυτοί που μετά τις εκλογές ανέλαβαν να διευθύνουν τον Δήμο; Δεν επεξεργάστηκαν, ούτε πρότειναν – προώθησαν κάτι για την περιοχή. Αποτέλεσμα; Ο κόσμος της περιοχής δεν έχει εμπιστοσύνη στο Δημοτικό Συμβούλιο και την Δημοτική Αρχή.
Έδειξαν όλοι του δημοτικού συμβουλίου ότι αναγνωρίζουν στους αγρότες μία άλλη σύγχρονη ιδέα της επιχειρηματικότητας; Διαμόρφωσαν μια συνείδηση και αιτούμενο ένα κλίμα κοινωνικής ενέργειας; Τί είπαν και έκαναν για τις υποδομές, την συμπληρωματικότητα τοπικών έργων στα μεγάλα συγκοινωνιακά; Διάβασαν ποτέ τι γράφει το ΣΧΟΟΑΠ για την παρακαμπτήριο και την λειτουργικότητα του κεντρικού εμπορικού δρόμου, αλλά και την ανάπλαση στο ποτάμι; Τί έκαναν για το εθνικής σημασίας πλούτο των φυτωρίων; Στο πρόσφατο λεγόμενο περιφερειακό συνέδριο είπαν κάτι για τα περιφερειακού επιπέδου έργα στην Ευρωστίνη; Τα μεγάλα τα προσπέρασαν, μα δεν καταπιάστηκαν και με τα μικρά.
Η ΕΥΡΩΣΤΙΝΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΥΘΥΝΗ
Σε συνθήκες κοινωνικού θυμού, αίσθησης εγκατάλειψης από όλους βλέπουμε να εμφανίζονται οι αρμόδιοι αλλά ως τουρίστες. Είδαμε πρόσφατα φωτογραφίες με τον Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους Φ. Μπρακούλια και Λ. Φίλη στο Δερβένι. Είχαμε και την ενημέρωση ότι ο Δήμαρχος εκεί τίμησε με τούρτα τα γενέθλια του Φ. Μπρακούλια. Να έχουν υπόψιν τους όμως ότι για τα πολιτικά πρόσωπα έχει ιδιαίτερη σημασία η σχέση τόπου, χρόνου και γεγονότων.
Και ο χαβαλές χρειάζεται στους αυτοδιοικητικούς για εκτόνωση. Αλλά αν έχουν ανάγκη να τον εκφράσουν στο Δερβένι, λόγοι σοβαρότητας και σεβασμού στην κοινωνία, (να θυμούνται ότι) χρωστούν μια αυτοκριτική τους, ένα δημόσιο απολογισμό ενώπιον των Ευρωστίνιων. Αυτό διδάσκει η πολιτική ηθική και η ευθύνη. Κάθε επίσκεψη δημοτικών εκπροσώπων σε αυτή την Δημοτική Ενότητα πρέπει να έχει στόχο τη γνώση, την επεξεργασία προτάσεων και την πράξη.
Αν θέλουμε να λεγόμαστε Δήμος, η μεγαλύτερη χαρά πρέπει να προέρχεται από τα ορατά θετικά αποτελέσματα της αυτοδιοικητικής πράξης. Αυτό όταν αγαπάμε τον τόπο μας και (όσο περνούν τα χρόνια), όταν προσπαθούμε να περιορίσουμε τα λάθη μας. Η Ευρωστινιακότητα, που σημαίνει αγρότες, γράμματα, εμπόριο, έχει να αντιμετωπίσει την πρόκληση έκφρασης της δυναμικής της.
Γρηγόρης Κλαδούχος
13 Μαρτίου 2018
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου