Το μεγάλο πρόβλημα της περιθωριοποίησης των Ρομά προσπαθεί να αγγίξει η κυβέρνηση, με υποσχέσεις αλλά και πολιτική ομηρία.
Η εξειδίκευση της εθνικής στρατηγικής για την κοινωνική ένταξη των Ρομά και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους, τέθηκε στο επίκεντρο προπαρασκευαστικής συνάντησης που έγινε με ιδιαίτερη έμφαση σε τέσσερεις βασικούς άξονες: Την παιδεία, την απασχόληση, τη στέγαση και την υγεία.
«Επιταχύνουμε τις διαδικασίες, καθώς δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στον πολλαπλό αποκλεισμό που υφίστανται οι Ρομά είπε η αρμόδια υπουργός κα. Φωτίου. Καταγράψαμε όλους τους καταυλισμούς της χώρας και προχωράμε σε παρεμβάσεις. Με τα ευρύτερα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής κρίσης, πολλοί Ρομά ωφελήθηκαν.
Αναφέρω, ενδεικτικά, την κάρτα αλληλεγγύης, το δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα, κλπ. Πλέον, η συντριπτική πλειονότητα των Ρομά ωφελείται από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το οποίο συνδέεται με το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους απόρους.
Παίρνουν, δηλαδή, δωρεάν τρόφιμα, έχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δωρεάν voucher, για να στείλουν τα παιδιά τους σε βρεφονηπιακό σταθμό.
Επιταχύνουμε τις οικιστικές παρεμβάσεις σε οικισμούς Ρομά, γιατί θέλουμε επιτέλους τα παιδιά να ζήσουν σε ανθρώπινο περιβάλλον» υπογράμμισε η κα. Φωτίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης.
Επίσης, από την υπουργό παρουσιάστηκαν οι τρεις τύποι οικισμών Ρομά και αναλύθηκαν οι παρεμβάσεις που προγραμματίζονται σε καθέναν από αυτούς:
-Στους οικισμούς όπου ο πληθυσμός ζει σε συνθήκες εξαθλίωσης, πραγματοποιείται μεταστέγαση σε συγκροτήματα κοινωνικής κατοικίας, υπό την εποπτεία των δήμων και με υπεύθυνο φορέα διαχείρισης.
- Σε οικισμούς που βρίσκονται σε μικτές περιοχές στις παρυφές πόλεων με σπίτια και παραπήγματα, αναπτύσσονται παρεμβάσεις βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης με την ανάπτυξη δομών υγιεινής, την αναβάθμιση των συνθηκών περιβαλλοντικής υγιεινής, όπως νερό, φωτισμό και αποκομιδή απορριμμάτων.
- Τέλος, σε υποβαθμισμένες γειτονιές μέσα στις πόλεις, προωθούμε την κοινωνική ένταξη των Ρομά, ιδιαίτερα μέσω παρεμβάσεων, όπως η επιδότηση ενοικίου και η απασχόληση
Για την Κορινθία ισχύει τόσο στο Ζευγολατιό όσο και στα Εξαμίλια η δεύτερη περίπτωση,οικισμών που είναι σε μικτές περιοχές.
Παρόμοια παρέμβαση στα Εξαμίλια έγινε στις αρχές του 2000 αλλά δεν απέδωσε το παραμικρό και όσες υποδομές δημιουργήθηκαν λεηλατήθηκαν.
Επι δημαρχίας Θωμαϊδη πήγε πόσιμο νερό στα Εξαμίλια και φτιάχθηκαν και βρύσες αλλα δεν έμεινε ούτε το χαντάκι...!
Η εκτίμηση μας είναι ότι δύσκολα θα κάνει η κυβέρνηση κάτι ουσιαστικό.
Θα φτιάξει δρόμους πλατείες και παιδικές χαρές στους οικισμούς;;;;
Θα έχουν την τύχη που έχουν οι κοινόχρηστοι χώροι στις πόλεις,όταν υπάρχει μαζική επίσκεψη Ρομά.
Στα Εξαμίλια ας πούμε δεν πάει η αστυνομία θα πηγαίνουν δημοτικοί υπάλληλοι για να συντηρούν τις υποδομές;
Το δικαστικό μέγαρο πλημμυρίζει σκουπίδια όταν έχει δικαστήριο κάποιος απο τους Ρομά.
Το ίδιο συμβαίνει και στο Νοσοκομείο.
Καθημερινά στις πόλεις παιδιά που παίρνουν επιδόματα κυκλοφορούν και ζητιανεύουν στους δρόμους ενώ θα έπρεπε να ήταν στο σχολείο.
Η μοναδική περίπτωση στο μέλλον να ενσωματωθούν οι Ελληνες Ρομά στην κοινωνία είναι να συνδεθούν τα κοινωνικά επιδόματα (είναι πολλά) που παίρνουν με την υποχρεωτική φοίτηση των παιδιών στα σχολεία.
Να κόβονται ΟΛΑ τα επιδόματα όταν τα παιδιά δεν πάνε σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, όπως πάνε υποχρεωτικά όλα τα άλλα Ελληνόπουλα.
Μόνο αν μορφωθούν τα μικρά παιδιά υπάρχει ελπίδα!
Μόνο τότε και σε βάθος χρόνου θα αρχίσει να αλλάζει η κατάσταση αν μορφωθούν τα νέα παιδιά και δεν εκπαιδεύονται στην ζητιανιά και την παρανομία.
Μέχρι τότε η ειδική γραμματεία που σύστησε ο ΣΥΡΙΖΑ για τους Ρομά με τα ακριβοπληρωμένα στελέχη θα σπαταλήσει μερικά εκατομμύρια ευρώ και τίποτα δεν θα αλλάξει ούτε στην ζωή των Ρομά μα ούτε και στην δική μας.
Street Life
https://l.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fdlvr.it%2FPkgwRq&h=ATPmpChKmgSX4Fdt9JU1ioTuM_JMxbKEcmmPFFA25Z2oxK-o5L-lB9XXegwiLbxYFN2DXic4Lr2K0vYMS7G43XrwKo-JzF7jIIV-xBkQbJ-CQBtKgWZOPeuiBSJ2HwvpF_O2wheYylhCfBa3abn58_TWtNm51reAve3yZo-r1isHQVyYRKS1BtwvI4HXLDyQUBx8HTpP2Twh7MStMjqmWGs4BRo6QndAJGi1PPX25B7nXM2tTqjGvwTqpTmf4_GjF6rHB3Ph-5qfRqBFFSL9yJbNzhSncXWcA4liRqMC7VjIQg
ΑπάντησηΔιαγραφή