L. Medical: Αγγειοχειρουργική και ασθενής


Άρθρο του  Παπανάγνου Ανέστη, 
MD χειρουργού - επιστημονικού υπεύθυνου του τμήματος Αγγειακής & Ενδαγγειακής Χειρουργικής του Πολυϊατρείου Λουτρακίου "L. Medical". 

Η άσκηση της Αγγειοχειρουργικής συμπεριλαμβάνει την διάγνωση και την θεραπεία των παθήσεων των περιφερικών αγγείων ( αρτηριών, φλεβών, λεμφαγγείων ), τουτέστιν όλων των αγγείων πλην αυτών της καρδίας και του εγκεφάλου. 
Η διαγνωστική προσέγγιση περιλαμβάνει την λήψη του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς, την κλινική εξέταση αυτού και την χρησιμοποίηση παρακλινικών μεθόδων εξέτασης (εξετάσεις με χρήση υπερήχων, φωτοπληθυσμογραφικός έλεγχος, αιματολογικός-βιοχημικός-θρομβοφιλικός έλεγχος, αξονική - μαγνητική τομογραφία / αγγειογραφία, ψηφιακή ενδαρτηριακή αγγειογραφία). 
Η επίσκεψη στο Ιατρείο είναι το πρώτο και το σημαντικότερο βήμα για ένα ασθενή. Ιατρική από τηλεφώνου και άνευ εξετάσεως του ασθενούς δεν νοείται. Ο ειδικός Αγγειοχειρουργός είναι επίσης αυτός που μετά την λήψη του ιστορικού και την κλινική και παρακλινική εξέταση που θα πραγματοποιήσει, θα ορίσει ποιές περαιτέρω εργαστηριακές-απεικονιστικές εξετάσεις απαιτούνται επί τούτου. Δεν είναι καθόλου σπάνιο το φαινόμενο οι ασθενείς να υποβάλλονται σε εξετάσεις άχρηστες ως προς το νόσημα τους, με αποτέλεσμα απώλεια χρόνου, ταλαιπωρία και κόστος αχρείαστο. 
Επίσης ο Αγγειοχειρουργός είναι ο μόνος ειδικός ιατρός που θα προτείνει την δέουσα θεραπευτική αγωγή και τις πρέπουσες οδηγίες. Η θεραπευτική προσέγγιση μπορεί να είναι συντηρητική ή συνδυαστικά συντηρητική & χειρουργική. Στην Αγγειοχειρουργική έχει μεγάλη σημασία η σωστή επιλογή των: Πότε – Σε Ποιόν – Τι, δηλαδή: Τι θα κάνεις Πότε και σε Ποιόν! 
Για την Αγγειοχειρουργική έχει ύψιστη σημασία η συμμόρφωση του ασθενούς προς τις οδηγίες του ιατρού: Αν ο ασθενής δεν πειθαρχεί σε αυτά που του υποδεικνύονται, τότε τα αποτελέσματα της όποιας αντιμετώπισης, συντηρητικής ή χειρουργικής είναι πιθανόν να μην είναι ικανοποιητικά! 
Στην θεραπευτική φαρέτρα της η Αγγειοχειρουργική έχει πολλά όπλα: φάρμακα, κλασική χειρουργική, ενδαγγειακές χειρουργικές τεχνικές. Σκοπός του ειδικού ιατρού είναι να επιλέγει την κατάλληλη θεραπεία για κάθε ασθενή, αναλόγως των χαρακτηριστικών του ιδίου του ασθενή αλλά φυσικά και της νόσου που τον ταλαιπωρεί. 
Τέλος όπως σε κάθε έκφανση της ζωής και ιδιαιτέρως σε ένα τόσο προσωπικό, ιδιαίτερο και σοβαρό ζήτημα όπως είναι η υγεία μας, απαιτείται πρώτα και πάνω από όλα ειλικρίνεια, σοβαρότητα, ψυχραιμία κατά το δυνατόν και εμπιστοσύνη μεταξύ των συμβαλλομένων μερών, τουτέστιν Ιατρού και Ασθενούς. 
* Ο κύριος Ανέστης Παπανάγνου, τ. Surgical & Clinical Fellow Τμήματος Αγγειακής & Ενδαγγειακής Χειρουργικής στο Leicester Royal Infirmary / Μεγάλη Βρεττανία
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου