Στον εισαγγελέα οι έμποροι του Κιάτου για το πανηγύρι..!


Στο γραφείο του Εισαγγελέα Κορίνθου βρέθηκε την Πέμπτη 4-8-17 το Προεδρείο του Εμπορικού Συλλόγου Κιάτου, συνοδευόμενο από το Προεδρείο της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Κορινθίας και πλήθος εμπόρων από το Κιάτο.
Μετά την αποκάλυψη του εμπαιγμού που υπέστη η κοινωνία της πόλης από τους διοργανωτές και τους αρμόδιους με τη λειτουργία του παζαριού, που έλαβε χώρα στο λιμάνι του Κιάτου, η παρέμβαση του Εισαγγελέα κρίθηκε απαραίτητη.
Το Προεδρείο του Εμπορικού Συλλόγου κατέθεσε αναφορά, αποκαλύπτοντας όλη τη σκευωρία που στήθηκε, και βαφτίστηκε πολιτιστικό γεγονός, το στήσιμο ενός αναχρονιστικού παζαριού μέσα στο κέντρο της πόλης. Μιας «αρπαχτής» από επιτήδειους με την ανοχή και τη συγκάλυψη των αρμοδίων, οι οποίοι εν γνώσει τους ενώ είχαν πάρει απόφαση για 2 ημέρες, επέτρεψαν να γίνει το παζάρι 6 ολόκληρες ημέρες. Ήταν δε τέτοια η παραπληροφόρηση, που επανειλημμένα ισχυρίστηκαν ότι το γεγονός αυτό γίνεται με την υποστήριξη του Εμπορικού Συλλόγου, τη στιγμή κατά την οποία η Διοίκηση του Συλλόγου έχει πάρει απόφαση και έχει εγκαίρως τοποθετηθεί κατά οποιουδήποτε παζαριού και βέβαια και αυτού, μέσα στην πόλη του Κιάτου.
Το Προεδρείο του Συλλόγου επισκέφτηκε και το Λιμενάρχη Κορίνθου, ενημερώνοντας και αυτόν, ως αρμόδιο για το λιμάνι.
Η αναφορά που υπεβλήθη έχει ως εξής:
 ΥΠΟΜΝΗΜΑ
 ΠΡΟΣ: 1)Τον κύριο Εισαγγελέα Κορίνθου
            2)Τον Λιμενάρχη Κορίνθου
 ΚΟΙΝ: 1)Λιμενικό Σταθμό Κιάτου
          2)Γενική Γραμματεία λιμένων και λιμενικής πολιτικής
 ΘΕΜΑ: Εμποροπανήγυρις εντός της χερσαίας ζώνης λιμένος Κιάτου
 Συνημμένα: Απόφαση 85/2017 του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κιάτου
 Κύριε Εισαγγελέα,
 Από την Κυριακή 30 Ιουλίου 2017 συνεργεία εισήλθαν εντός του χώρου της χερσαίας ζώνης του λιμένα Κιάτου και άρχισαν να εγκαθιστούν ευρέος μεγέθους μεταλλική κατασκευή για δημιουργία υπόστεγων περιπτέρων, για εγκατάσταση μικροπωλητών.
Όντως από την Τρίτη 2 Αυγούστου άνοιξε, για πρώτη φορά στα χρονικά, τις πύλες του το δημιουργημένο πλέον παζάρι, με πληθώρα μικροπωλητών και εκθέματα πάσης φύσεως. Ήδη έχει λειτουργήσει την Τρίτη 2 και την Τετάρτη 3 Αυγούστου.
Η λειτουργία του παραπάνω παζαριού βασίζεται στην 85/2017 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κιάτου, που λήφθηκε στην συνεδρίασή του της 27ης-7-2017, την οποία σας υποβάλουμε συνημμένα.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Κιάτου έχει εκφράσει την πάγια θέση του ότι ουδόλως προσφέρουν στην τοπική ανάπτυξη τέτοιου είδους υπαίθριες δραστηριότητες. Απεναντίας αφαιρούν πολύτιμα διαθέσιμα από την τοπική οικονομία, από το νόμιμο στεγασμένο εμπόριο και ταυτόχρονα γίνονται και πόλοι πλήθους παρανομιών. Ταυτόχρονα αποτελούν σημεία υψηλής επικινδυνότητας για τη σωματική ακεραιότητα και την υγεία των επισκεπτών, λόγω πλημμελούς φροντίδας για τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής. Παράλληλα, το συγκεκριμένο παζάρι δεν προσφέρει στο τοπικό καταναλωτικό κοινό καμία ευκαιρία κάλυψης των καταναλωτικών του αναγκών, καθώς πραγματοποιείται ακριβώς μέσα στα όρια της εμπορικής αγοράς του Κιάτου, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο οργανωμένη εμπορική αγορά σε ολόκληρη την κεντρική και δυτική Κορινθία.
Ως Διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Κιάτου ήρθαμε εγκαίρως σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς λήψεως των αποφάσεων που αφορούν αυτό το παζάρι. Τους ζητήσαμε να μας ενημερώσουν για τις αποφάσεις που είχαν λάβει και για το τι ακριβώς θα γινόταν. Μας έλεγαν συνεχώς αοριστολογίες και μας έδιναν παρελκυστικές πληροφορίες. Ουδέποτε μας έδωσαν αντίγραφα των αποφάσεών τους, τα οποία τελικά βρήκαμε από άλλη οδό. Διαπιστώνουμε ότι αυτή τους η στάση ήταν εσκεμμένη, για τον απλούστατο λόγο ότι οι αποφάσεις με την εφαρμογή καμία σχέση δεν έχουν.
Γι’ αυτό απευθυνόμαστε σε σας, ζητώντας σας να διατάξετε όλες τις αρμόδιες και υπεύθυνες ελεγκτικές υπηρεσίες να επιληφθούν, ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος και οι νόμιμες αποφάσεις.
Με μια απλή ανάγνωση της παραπάνω μνημονευομένης απόφασης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κιάτου και σύγκριση με την διαμορφωμένη πραγματικότητα εντός του λιμένα, λίγες από τις διαπιστώσεις μας είναι:
  • Το παζάρι λειτουργεί από τις 2 Αυγούστου, ενώ η απόφαση αναφέρει αποκλειστικά 5 και 6 Αυγούστου
  • Οι παραχωρηθείσες άδειες είναι 34 για πάγκο μικροπωλητή, πλέον 2 για καντίνα. Στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερες.
  • Η κάθε θέση ορίζεται στα 2 τετραγωνικά μέτρα, ενώ στην πραγματικότητα ο χώρος που καταλαμβάνει κάθε πάγκος είναι πολύ μεγαλύτερος εκ της κατασκευής του στεγάστρου.
  • Η τοποθέτηση της όλης κατασκευής έχει γίνει με τέτοιο τρόπο (έχει δημιουργηθεί ένα περίκλειστο τετράγωνο), που καταλαμβάνει πάνω από το μισό του χώρου του λιμένα, τοποθετημένο μάλιστα σε τέτοιο σημείο, που αποκλείει την πρόσβαση και σε αυτόν τον εναπομείναντα χώρο. Να λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι εδώ και δεκαετίες ο χώρος του λιμένα του Κιάτου, όταν δεν έχουν προσεγγίσει καράβια, διατίθεται στην κοινωνία ως χώρος στάθμευσης, και αποτελεί ζωτικής σημασίας χώρο, για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης και την εξυπηρέτηση των κατοίκων και επισκεπτών.
  • Αντιλαμβανόμαστε ότι τίθενται και πολλά ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια των πολιτών, ιδίως σχετικά με το παρεχόμενο ρεύμα προς την όλη κατασκευή, τον αποκλεισμό όχι μόνο των πεζοδρομίων, αλλά και αυτού του οδοστρώματος της παραλιακής οδού Καλογεροπούλου και άλλα πολλά θέματα, που σαφώς αρμόδιες είναι οι ελεγκτικές υπηρεσίες.
  • Τέλος ερωτούμε αν είναι νόμιμη η απόφαση για διεξαγωγή εμποροπανηγύρεως σε χώρο που ουσιαστικά βρίσκεται εντός της διαμορφωμένης εμπορικής αγοράς της πόλης.

Ζητάμε κύριε Εισαγγελέα την άμεση παρέμβασή σας για την αποκατάσταση της νομιμότητας, την προστασία των πολιτών και άρση κάθε αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ νομίμων και αυθαιρετούντων εμπόρων.


Μετά από αυτά η Διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Κιάτου καταγγέλλει την εξαπάτηση της κοινωνίας μιας ολόκληρης πόλης, την παραπληροφόρηση και το ψέμα, τη συγκάλυψη της πραγματικής χρονικής και χωρικής έκτασης του παζαριού, με σκοπό την αποφυγή πληρωμής των νόμιμων τελών και τελικά την ζημία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κιάτου. Καλεί τις αρχές να επιβάλλουν το νόμο και τις όποιες κυρώσεις συνεπάγεται η παρανομία.
Ο εμπορικός κόσμος της πόλης, που μέσα από σχεδόν 10 χρόνια κρίσης, έχει σταθεί όρθιος και μόνιμος αρωγός, χρηματοδότης και πυλώνας μιας πόλης, που κι αυτή, ανεξάρτητα από την κρίση, καταρρέει, δε θα ανεχθεί άλλες τέτοιου είδους άθλιες επεμβάσεις στην αγορά. Επεμβάσεις και ενέργειες αναχρονιστικές, οπισθοδρομικές και τελικά δόλιες, που συγκαλύπτουν παράνομα συμφέροντα εις βάρος των μονίμων, νομίμων επιχειρηματιών.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου