Στα πλοκάμια της πορνείας 7.200 Ελληνίδες


Περισσότερες από 18.000 είναι οι ιερόδουλες, εκ των οποίων το 40% Ελληνίδες, που εκδίδονται στη χώρα μας και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για μόλις πέντε ή δέκα ευρώ. Την ίδια στιγμή, από τους 350 οίκους ανοχής που λειτουργούν σήμερα, μονάχα δύο έχουν την απαραίτητη άδεια.
Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε χθες ο καθηγητής Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Γρηγόρης Λάζος κατά τη διάρκεια της ημερίδας με θέμα «Η εργασία στο σεξ στην Ελλάδα: Η πραγματικότητα και οι προοπτικές».
Την ημερίδα διοργάνωσαν ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας και το AIDS Healthcare Foundation Europe και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Εσωτερικών και με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού κόμματος S&D.
Σύμφωνα με τον εγκληματολόγο, από το 2012 έως και το 2014 η πορνεία στη χώρα μας παρουσίασε μια σχετική άνοδο, ενώ μειώθηκε ελαφρώς το 2015.
«Ετησίως γίνονται περίπου 11,2 έως 12,1 εκατομμύρια μισθώσεις εκδιδομένων γυναικών, με τιμές που κυμαίνονται από 10 έως 50 ευρώ, ενώ υπάρχουν και ιερόδουλες από την υποσαχάρια Αφρική στην Αριστοτέλους που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και για 5 ευρώ. Το 35% ως 40% των ιερόδουλων είναι Ελληνίδες ενώ εκτιμώνται συνολικά σε περίπου 18.000 γυναίκες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Λάζος όσον αφορά στις απολαβές των ιερόδουλων: «Το μέσο ετήσιο εισόδημα για κάθε ιερόδουλη ανέρχεται σε περίπου 80.500 ευρώ, ωστόσο στην ίδια μένει μόλις το 40% του ποσού, καθώς το υπόλοιπο πάει στο σωματέμπορο και άλλους».
Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ανάμεσα στους άλλους και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Ο υπουργός ενημερώθηκε για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία του σεξ, αλλά και για τα κενά που παρουσιάζει το νομοθετικό πλαίσιο.
Στο θέμα των παράνομων οίκων ανοχής εστίασε ο Ευθύμιος Παπαδόπουλος, προϊστάμενος του Τμήματος Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής. Ανάμεσα στα άλλα είπε ότι από τους 350 οίκους ανοχής που λειτουργούν σήμερα, μόλις δύο έχουν άδεια.
Χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι από τον Σύλλογο Οροθετικών, τον πανεπιστημιακό χώρο, sex workers από την Ελλάδα και το εξωτερικό, άνδρες, γυναίκες και τρανσέξουαλ.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου