Η λίμνη Στυμαλίας εκπέμπει SOS αλλά κανείς δεν ακούει...

 Η Στυμφαλία είναι ελώδης λίμνη της ορεινής Κορινθίας. Βρίσκεται σε ένα οροπέδιο σε υψόμετρο 600 μέτρων ανάμεσα στα όρη Κυλλήνη και Ολίγυρτος. Διατηρεί νερό κυρίως τους χειμερινούς μήνες και η έκτασή της φτάνει τα 3,5 τ.χλμ. Το βάθος της Λίμνης στα σημεία οπού καλύπτεται μονίμως από νερό κυμαίνεται από 2 / 2,5 μέτρα την Άνοιξη και μισό (0,5) περίπου μέτρο στις αρχές του Φθινοπώρου.
Η λίμνη Στυμφαλία είναι ένας ιδιαίτερος υγροβιότοπος, προστατευμένος, με σημαντική βιοποικιλότητα -υδατική λεκάνη, πλούσια δάση κ.λπ.- ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000 βάσει της Κοινοτικής Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ. Θεωρείται φυσικό καταφύγιο σπανίων ειδών ορνιθοπανίδας (παρυδάτια, αρπακτικά) και  σταθμός ξεκούρασης για τα μεταναστευτικά πουλιά και έτσι έχει χαρακτηριστεί ως σημαντική για τα Πουλιά περιοχή της Ελλάδος (ΣΠΠΕ).
Η λίμνη έχει αφεθεί στην μοία της πολλές δεκαετίς τώρα και κάθε χρόνο συρρικνώνεται, ενώ ταυτόχρονα έχει καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος της με καλάμια.
Οπως πάνε τα πράγματα και αν φέτος δεν βρέξει και δεν ρίξει χιόνια το επόμενο καλοκαίρι θα χαθεί εντελώς το νερό απο την λίμνη.
Το πρόβλημα είναι γνωστό αλλα οι φορείς διαρκώς αναβάλουν την συζήτηση του.

Για ποιό φράγμα μιλάμε; Με τι νερό θα γεμίσει;
Η Στυμφαλία χωρίς νερό θα είναι μία τεράστια οικολογική καταστροφή που ήδη είναι ορατή.
Καταστροφή για το οικοσύστημα της αλλά και για όλη την πεδινή Κορινθία αφου τα νερά της μέσω του Ασωπού, δεν θα εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα της παραλιακής Κορινθίας και θα θα καταστραφούν και χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες

Πολύς λόγος γίνεται για το φράγμα του Ασωπού, που θα κοστίσει περισσότερα απο 21 εκατομμύρια ευρώ και κανείς δεν βλέπει το πραγματικό πρόβλημα που είναι ότι δεν θα υπάρχει νερό για να γεμίσει το φράγμα...!
Σε κίνδυνο βρίσκεται και η πόλη της Κορίνθου, που μπορεί το περασμένο καλοκαίρι να γλύτωσε την λειψυδρία αλλά αν συνεχιστεί η ανομβρία και η συρρίκνωση της λίμνης αργά η γρήγορα θα μείνει πάλι απο νερό.

Η λίμνη σιγά-σιγά γίνεται βάλτος...!
Η λίμνη έπρεπε τον χειμώνα να είχε βάθος 20 μέτρα όπως είχε παλιά και όχι 2 που με το ζόρι έχει σήμερα. Μεγάλο κομμάτι της Στυμφαλίας έχει αποξηρανθεί παράνομα και έχει γίνει χωράφια ενώ οι ταμιευτήρες της λίμνης έχουν στεγνώσει εδώ και χρόνια και τα κανάλια είναι άδεια.!
Η Στυμφαλία απειλείται με μετεξέλιξη σε βάλτο -το πολύ μικρό βάθος της λίμνης ευνοεί την ανάπτυξη καλαμιών- από την αύξηση των καλαμώνων. Οι κύριοι κίνδυνοι οι οποίοι οφείλονται όχι μόνο σε φυσικά αίτια αλλά και σε ανθρώπινες δραστηριότητες είναι οι:
-Προσχώσεις, οι οποίες οφείλονται κυρίως στη διάβρωση λόγω χειμάρρων και την εκμηχάνιση της γεωργίας.
-Αγροτική εντατικοποίηση με αποτέλεσμα χημική λίπανση και, υπερβολική άντληση νερών για άρδευση.
-Φυσικά φαινόμενα, όπως η εποχική ξήρανση λόγω ανομβρίας.
-Απουσία διαχείρισης νερών, η μη αειφορική εκμετάλλευση.  Η διαχείριση των νερών της Στυμφαλίας, το λεγόμενο "στυμφαλιακό ζήτημα" έχει ιστορία 1.800 ετών, από την εποχή του αυτοκράτορα Ανδριανού. Η εντατική και ανεξέλεγκτη χρήση υδάτων, κυρίως στη γεωργία της Βόχας, και η απουσία διαχείρισης νερού αποτελούν τον βασικό κίνδυνο για τη λίμνη.

Απο το 1986 κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί για την λίμνη!
Η τελευταία συζήτηση για το πρόβλημα της Στυμφαλίας έγινε το μακρινό 1986 όταν ο τότε υπουργός γεωργίας Γιάννης Ποττάκης
έφερε Ρώσσους ειδικούς να μελετήσουν την σωτηρία της λίμνης και οι οποίοι είχαν πεί με δραματικό τρόπο ότι πρέπει να κοπούν άμεσα τα καλάμια και να αρχίσουν τα έργα καθαρισμού και εκβάνθυνσης της λίμνης για να μην γίνει ΄βάλτος ή αποξηρανθεί μόνη της.
Απο τότε καμία κουβέντα για ένα απο τους σημοαντικότερους υδροβιότοπους της Ελλάδας, που μπορεί να εξασφαλίσει με πόσιμο νερό όλη την Κορινθία αλλά και να δημιουγήσει μία ισχυρή γεωργική παραγωγή.
Ακούει κανείς;;;

Γ.Λ.
Δεκέμβριος 2016
Street life
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου