Τη χρονιά που φεύγει το θεατρικό κοινό ανέδειξε σε αξία 5 πραγματικά ξεχωριστές παραστάσεις. Με κοινό τους την απουσία μεγάλων, λαμπερών τηλεοπτικών ονομάτων, αλλά με όπλο τους την παρουσία ενός εξαιρετικού καστ πολύ ταλαντούχων ερμηνευτών, όπως και μία εξαιρετικά διεσδυτική, σκηνοθετική ματιά αυτές οι 5 παραστάσεις έγιναν sold out σε χρόνο dt και δημιούργαν τεράστιες ουρές αναμονής στα ταμεία τους. Αξίζει να περιμένεις κι εσύ για μία από τις καλύτερες στιγμές σύχρονου ελληνικού θεάτρου των τελευταίων χρόνων.
Στέλλα Κοιμήσου του Γιάννη Οικονομίδη
Η πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του Γιάννη Οικονομίδη στο θέατρο βρίσκει στέγη στη σκηνή Νίκος Κούρκουλος (Κτίριο Τσίλλερ) του Εθνικού Θεάτρου και στέφεται με απόλυτη επιτυχία.
Το ύφος γνωστό από την έντονη κινηματογραφική παρουσία του Οικονομίδη («Σπιρτόκουτο», «Η Ψυχή στο Στόμα») και η ιστορία μας μεταφέρει στο σπίτι μιας οικογένειας όπου ο νόμος του πατέρα-αφέντη εφαρμόζεται με «μαφιόζικες» μεθόδους, η Στέλλα αρνείται να παντρευτεί αυτόν που της επιβάλλεται από το περιβάλλον της και επιμένει για το αυτονόητο δικαίωμα της προσωπικής επιλογής. Ο έρωτας όμως, ή οποιαδήποτε άλλη έκφραση ατομικής ελευθερίας, ακυρώνεται μπροστά στο συμφέρον, που υποχρεώνει σε υποταγή στις ειλημμένες αποφάσεις. Αξιοπρέπεια, ηθική τάξη και συναισθήματα θεωρούνται πολυτέλεια.
Το κοινό αγκαλιάζει με ενθουσιασμό την πρώτη αυτή θεατρική κατάθεση του γνωστού κινηματογραφικού σκηνοθέτη και το Στέλλα Κοιμήσου γίνεται μία από τις πιο πολυσυζητημένες παραστάσεις της χρονιάς που φεύγει.
Η Μεγάλη Χίμαιρα του Δημήτρη Τάρλοου
Η Μεγάλη Χίμαιρα με την υπογραφή του Καραγάτση συναντά την σκηνοθετική ματιά του εγγονού του σπουδαίου έλληνα συγγραφέα, Δημήτρη Τάρλοου, και έτσι γεννιέται πριν από 2 περίπου χρόνια μία θεατρική παράσταση που δημιουργεί πανικό στα καλλιτεχνικά πράγματα.
Η ιστορία της Γαλλίδας Μαρίνας που ερωτεύεται τον Έλληνα μικροεφοπλιστή Γιάννη Ρεϊζη και μετακομίζει μαζί του στη Σύρο, ο απαγορευμένος έρωτας, οι διαφορετικότητες στη κουλτούρα των δύο λαών και η ευθύνη της μητρότητας γίνονται best seller στο θεατρικό σανίδι, εξιψώνουν την πρωταγωνίστρια Αλεξάνδρα Αϊδίνη σε μεγάλο όνομα της γενιάς της, και εκτινάσσουν κατά 85% τις πωλήσεις του ίδιου του μυθιστορήματος.
Το να βρεις εισιτήριο είναι από μόνο του μία πρόκληση αλλά η αναμονή αξίζει τον κόπο.
Οι Τρεις Αδελφές του Δημήτρη Τάρλοου
Ο Δημήτρης Τάρλοου καταφέρνει να μεταμορφώσει το θέατρο Πορεία σε σταθμό στα θεατρικά πράγματα της πόλης. Μετά την τεράστια επιτυχία της Χίμαιρας χαρίζει τη σκηνοθετική του ματιά στο πασίγνωστο έργο του Άντον Τσέχωφ Τρείς Αδελφές και συντονίζει έναν από τους καλύτερους θιάσους που έχουμε δει στο θεατρικό σανίδι της πόλης τα τελευταία χρόνια.
Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Ιωάννα Παππά και Λένα Παπαληγούρα στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, καθώς η ιστορία του σπουδαίου Ρώσου δραματουργού αποκτά μία απρόσμενα επίκαιρη ελληνική προσέγγιση.
Αστροφεγγιά του Πέτρου Ζούλια
Ένα από τα πιο σημαντικά έργα της νεολληνικής πεζογραφίας, η Αστροφεγγιά του Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου αγαπήθηκε για πρώτη φορά από το κοινό όταν έγινε τηλεοπτική σειρά κατά τη διάρκεια της δεκαετίς του '80.
Τώρα ο Πέτρος Ζούλιας του χαρίζει την δική του σκηνοθετική ματιά και το ανεβάζει στο θεατρικό σανίδι του Χώρα, διηγούμενος μία ιστορία γύρω από την ελληνική κοινωνία του μεσοπολέμου, τα «συστημικά» προβλήματα, τις αδυναμίες αλλά και τα ιδεολογικά αδιέξοδα των γενιών που ανδρώθηκαν το διάστημα ανάμεσα στους Βαλκανικούς Πολέμους και τη Μικρασιατική Καταστροφή.
1984 της Κατερίνας Ευαγγελάτου
Το εμβληματικό βιβλίο του Τζορτζ Όργουελ 1984, που μεταφέρθηκε πριν από μερικά χρόνια με μεγάλη επιτυχία στο θέατρο στο Λονδίνο σε μια διασκευή που υπέγραφε ο σκηνοθέτης Ρόμπερτ Άικι και ο θεατρικός συγγραφέας Ντάνκαν Μακμίλαν, ανεβάζει στην αθηναϊκή σκηνή η Κατερίνα Ευαγγελάτου με τους Αργύρη Πανταζάρα, Νίκο Κουρή και Λένα Δροσάκη στους κεντρικούς ρόλους.
Μία τρομερά επίκαιρη ιστορία για την τεχνολογία που υπηρετεί την εξουσία ενός απολυταρχικού καθεστώτος όπου ο Μεγάλος Αδελφός (Big Brother) παρακολουθεί και γνωρίζει τα πάντα για τους πολίτες του κόσμου. Εκεί ακριβώς διπλώνεται η ιστορία του 1984.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου