Μηχανικοί: φτώχεια, εκλογές και αμηχανία


Κάτω από το όριο της φτώχειας ζει το 70% των μηχανικών και το ποσοστό είναι ακόμη μεγαλύτερο στους νέους του κλάδου. «Μαύρη», κακοπληρωμένη ή απλήρωτη εργασία και ετεροαπασχόληση είναι η πραγματικότητα που βιώνουν οι... τυχεροί.
Επίσημες καταγραφές δεν υπάρχουν, αλλά είναι ενδεικτικό ότι σε σύνολο 102.725 μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ) τα τελευταία χρόνια οι διαγραφές έφτασαν τις 3.000, ενώ οι εγγραφές ήταν μόλις 500!
Ανάλογη εικόνα διαρροών υπάρχει και στο ΤΣΜΕΔΕ, το άλλοτε εύρωστο Ταμείο των μηχανικών, το οποίο λόγω του PSI έχασε ένα μεγάλο μέρος από τα ταμειακά του διαθέσιμα, που έφταναν τα 2,3 δισ. ευρώ.
Τα στοιχεία έδωσε ο απερχόμενος πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός κατά τη χθεσινή συνάντηση με τους δημοσιογράφους, με αφορμή τις εκλογές στον φορέα των μηχανικών που θα γίνουν την Κυριακή 20 Νοεμβρίου.
Απέδωσε τις διαγραφές σε θανάτους, στην εκτεταμένη ετεροαπασχόληση και κυρίως στη μετανάστευση επιστημόνων στο εξωτερικό, αφού ένας μηχανικός δεν μπορεί να δουλέψει αν δεν είναι μέλος του ΤΕΕ και δεν πληρώνει τις εισφορές του στον ασφαλιστικό του φορέα.
Εκανε ειδική αναφορά στις υπέρογκες ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, ενώ επισήμανε ότι χρειάστηκε νομοθετική ρύθμιση για να διατηρηθεί ώς το τέλος του χρόνου η δυνατότητα ενός μηχανικού να ενταχθεί σε χαμηλότερη κλίμακα εισφορών, από την οποία είχαν επωφεληθεί περίπου 20.000 μέλη του ΤΕΕ αλλά και το Ταμείο που αύξησε τα έσοδά του κατά 10 εκατ. ευρώ.
Αποκάλυψε επίσης ότι με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο οι άνεργοι μηχανικοί δεν έχουν δικαίωμα να εγγραφούν στις λίστες του ΟΑΕΔ και επομένως δεν μπορούν να επωφεληθούν από τα επιδοτούμενα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ.
Γι' αυτό ορισμένοι νέοι αναγκάστηκαν να ζητήσουν τη διαγραφή τους από το ΤΕΕ ώστε να χαρακτηριστούν άνεργοι και να μπορούν να εξασφαλίσουν επιδότηση για να κάνουν ένα νέο επαγγελματικό ξεκίνημα.
Απολογισμός
Ο Γ. Στασινός παρουσίασε τον απολογισμό του κατά τους 18 μήνες που ήταν πρόεδρος του ΤΕΕ και έδωσε τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της ανεργίας των μηχανικών. Μεταξύ άλλων πρότεινε:
■ Την ενεργοποίηση του θεσμού της μεταφοράς του συντελεστή δόμησης, που έχει ακυρωθεί με αλλεπάλληλες αποφάσεις του ΣτΕ.
Σχετική ρύθμιση είχε περιληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας για να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Δεκέμβριο.
Προβλέπει ότι με την αγορά συντελεστή θα μπορούν να νομιμοποιηθούν για πάντα αυθαίρετα με μεγάλες παρανομίες, τα οποία με το σημερινό καθεστώς μπορούν να εξαιρεθούν από την κατεδάφιση για 30 χρόνια.
■ Την προώθηση της αντιπαροχής σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς, που έχουν ολοκληρώσει τις πολεοδομικές αδειοδοτήσεις.
Από παλιότερα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι περισσότερες περιπτώσεις έχουν μεγάλες εκκρεμότητες, γιατί διαθέτουν εκτάσεις σε δασικές ή άλλες προστατευόμενες περιοχές.
Στην Αττική υπάρχουν 220 συνεταιρισμοί, από τους οποίους το 50% διαθέτει δασικές εκτάσεις. Στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι 330, από τους οποίους το 25% βρίσκεται σ' αυτήν την κατηγορία.
Χαρά Τζαναβάρα
Πηγή
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου