«Καμπανάκι» για το φυτό -εισβολέα που εξαπλώνεται στην ελληνική ύπαιθρο και εκτοπίζει γηγενή είδη
«Γερμανός κατακτητής» απειλεί καλλιέργειες ή και προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας, ενώ η εξολόθρευσή του είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού αντιδρά σαν Λερναία Υδρα!
Το φυτό-εισβολέας, αμερικανικής προέλευσης, το οποίο ονομάστηκε «γερμανός», εξαπλώνεται τα τελευταία χρόνια ταχύτατα στην ελληνική ύπαιθρο και εκτοπίζει γηγενή είδη!
Χιλιάδες χιλιόμετρα του επαρχιακού οδικού δικτύου και των εθνικών οδών έχει διανύσει τα τελευταία 16 χρόνια ο δρ Νίκος Κρίγκας από το Εργαστηριακό και Διδακτικό Προσωπικό του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, εντοπίζοντας και καταγράφοντας την εξάπλωση του Solanum elaeagnifolium, όπως ονομάζεται επιστημονικά το φυτό, το οποίο θεωρείται παγκοσμίως από τα χειρότερα εισβολικά είδη.
«Ακολουθεί τους οδικούς άξονες, γιατί οι στρογγυλοί καρποί του παρασύρονται από τα διερχόμενα αυτοκίνητα και εξαπλώνονται ταχύτατα» εξηγεί ο κ. Κρίγκας, ο οποίος στο πλαίσιο του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Οικολογίας, που έγινε στη Θεσσαλονίκη, παρουσίασε τη μελέτη που έκανε.
Το ξενικό φυτό εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1927 στη Θεσσαλονίκη και εισήχθη, όπως εκτιμά ο καθηγητής, πιθανώς από πρόσμειξη σε λιπάσματα ή από εμπορεύματα που προέρχονταν από τις ΗΠΑ. Το 1930 άρχισε να φυτρώνει στην πόλη και στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου άρχισε να εξαπλώνεται, ο κόσμος το ονόμασε «γερμανό». Οπως διευκρινίζει ο κ. Κρίγκας, «επειδή το παρατήρησαν τότε, το συνέδεσαν με την παρουσία των Γερμανών, δημιουργώντας μάλιστα έναν αστικό μύθο που έλεγε ότι το έφεραν οι κατακτητές για να ταΐζουν με αυτό τα μουλάρια τους, κάτι που δεν ισχύει γιατί το φυτό είναι δηλητηριώδες».
«Διαρκές ξερίζωμα»
Ο «εισβολέας» εμφανίστηκε το 1950 και στην Αθήνα. Στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι τις τελευταίες δεκαετίες οι καταγεγραμμένοι πληθυσμοί του είδους αυξήθηκαν κατά 1.750% και 10% των περιοχών του δικτύου Natura 2000 έχει υποστεί εισβολή: «Απαιτείται ένα ισχυρό πρόγραμμα εφαρμογής ζιζανιοκτόνων σε ευρεία κλίμακα και διαρκές ξερίζωμα για να καταπολεμηθεί».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου