"Ξαναζεσταίνεται" η αγορά γραφείων & καταστημάτων


Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, συνεχίστηκε και το α΄ εξάμηνο του 2016 η αύξηση, έστω και οριακή, κατά 0,2% σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2015, στις ονομαστικές τιμές των γραφείων για το σύνολο της χώρας.
Πρόκειται για το τρίτο συνεχόμενο εξάμηνο κατά το οποίο παρατηρείται οριακή θετική τάση στις τιμές αυτές (0,2% το α' εξάμηνο του 2015 και 0,1% το β' εξάμηνο του 2015).
Πιο αναλυτικά, κατά το α' εξάμηνο του 2016 οι ονομαστικές τιμές γραφειακών χώρων στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας υποχώρησαν κατά 0,5%, ενώ στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν κατά 1,4% και στην υπόλοιπη Ελλάδα κατά 0,8% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο.
Για το σύνολο του 2015, ο μέσος ρυθμός μεταβολής των τιμών στα γραφεία διαμορφώθηκε στο -0,1% για το σύνολο της Ελλάδας σε σχέση με το 2014, ενώ ο αντίστοιχος μέσος ρυθμός μεταβολής των τιμών ήταν -0,2% για την Αθήνα, -5,2% για τη Θεσσαλονίκη και 1,2% για την υπόλοιπη Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά στον δείκτη μισθωμάτων γραφείων, σημειώνεται ότι το α' εξάμηνο του 2016, τα μισθώματα των γραφείων για το σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 0,7% σε σχέση με το β' εξάμηνο του 2015, έναντι μείωσης που είχε καταγραφεί κατά 0,1% και 1,2% το α' και το β' εξάμηνο του 2015 αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, οι ονομαστικές τιμές των καταστημάτων παρουσίασαν μείωση 0,8% για το σύνολο της χώρας σε σχέση με το β' εξάμηνο του 2015. Κατά το β' εξάμηνο του 2015 είχε καταγραφεί θετική μεταβολή 0,4%, ενώ το α' εξάμηνο του 2015 είχε καταγραφεί μείωση 3,6%.
Πιο αναλυτικά, το α' εξάμηνο του 2016 οι τιμές στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και στη Θεσσαλονίκη μειώθηκαν κατά 1,3% και 1,1% αντίστοιχα, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα αυξήθηκαν οριακά κατά 0,2% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο.
Για το σύνολο του 2015, ο μέσος ρυθμός μείωσης των τιμών στα καταστήματα διαμορφώθηκε σε 3,5% στην ελληνική επικράτεια σε σχέση με το 2014, ενώ ο αντίστοιχος μέσος ρυθμός μείωσης των τιμών ήταν 2,6% για την Αθήνα, 2,5% για τη Θεσσαλονίκη και 5,3% για την υπόλοιπη Ελλάδα.
Αναφορικά με τον δείκτη μισθωμάτων καταστημάτων, κατά το α' εξάμηνο του 2016, τα μισθώματα των καταστημάτων για το σύνολο της χώρας υποχώρησαν οριακά κατά 0,3% σε σχέση με το β' εξάμηνο του 2015. Ο ρυθμός μείωσης των μισθωμάτων επιβραδύνθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο ρυθμό των αμέσως προηγούμενων εξαμήνων (-2,3% το α' εξάμηνο του 2015 και -3,0% το β' εξάμηνο του 2015).

Ερευνα
Εξάλλου, πρόσφατη έρευνα της εταιρείας συμβούλων ακινήτων «Δανός», η οποία συνεργάζεται με τη γαλλική BNP Paribas Real Estate, έδειξε ότι η μεγαλύτερη ανάπτυξη καταστημάτων καταγράφηκε από εταιρείες εστίασης, κυρίως μέσω franchise, σε όλη την Ελλάδα, ενώ οι εμπορικές επιχειρήσεις δραστηριοποιήθηκαν κυρίως σε ασφαλείς περιοχές, ανοίγοντας μικρές και μεσαίες μονάδες σε προνομιούχες και τις μεγαλύτερες δευτερεύουσες αγορές.
Οι ζητήσεις που υπήρξαν από επώνυμες εμπορικές επιχειρήσεις αφορούσαν κυρίως προνομιούχες περιοχές όπως η Ερμού, η Γλυφάδα, το Κολωνάκι, η Κηφισιά, η Σωτήρος στον Πειραιά, η Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη αλλά και τα επιτυχημένα εμπορικά κέντρα, όπου εκεί δεν υπάρχουν κενά διαθέσιμα καταστήματα προς μίσθωση. Τα ζητούμενα μισθώματα παρουσίασαν αύξηση και επανήλθε το αίτημα του «αέρα», σε εμπορικούς δρόμους σε αρκετές περιπτώσεις καταστημάτων.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου