Ξυλόκαστρο: Επετειακή επίσκεψη στο Fuerth


Επέστρεψε την Τρίτη 11 Οκτωβρίου η εξαμελής αποστολή του Δήμου από τη Γερμανία και την αδελφοποιημένη πόλη του Fuerth.

Η αποστολή με επικεφαλής το Δήμαρχο κ. Ηλία Ανδρικόπουλο και μέλη τους Αντιδημάρχους κ.κ. Π. Καλύβα και Μ. Αλογογιάννη, τον Πρόεδρο της ΔΗ.Κ.Ε.Ξ.Ε. κ. Αν. Γκιολή, την Πρόεδρο της Δ.Ε. Ξυλοκάστρου κα Σπ. Καραπανάγου και την ειδική συνεργάτη του Δημάρχου κα Ρ. Χαραλαμπίδου, είχε προσκληθεί από τον Δήμαρχο της πόλης κ. Τόμας Γιουνγκ, στα πλαίσια της τοπικής εορτής Michaelis-Kirchweih και με αφορμή την επέτειο των δέκα ετών από την αδελφοποίηση των δύο Δήμων.

Η αποστολή παρακολούθησε τις εκδηλώσεις του Δήμου, ξεναγήθηκε σε περιοχές της Φρανκονίας και παραγωγικές μονάδες, επισκέφθηκε το περίπτερο του Ξυλοκάστρου στην έκθεση και συμμετείχε σε εργασίες για την ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο Δήμων και την επέκτασή τους σε νέα πεδία.

Μια ξεχωριστή βραδιά επεφύλαξε στην ελληνική αποστολή ο Σύλλογος Φίλων Ξυλοκάστρου και ο διακεκριμένος φίλος του Ξυλοκάστρου και επίτιμος δημότης του κ. Herbert Meyerhoefer. Με μια αναδρομή στην πολυετή φιλία και τις ανταλλαγές μαθητών, αλλά και μελών του Συλλόγου, με μια αναφορά στην πορεία και την ανάπτυξη των σχέσεων έως και την αδελφοποίηση των Δήμων, με απαγγελία ελληνικής ποίησης και υπό τους ήχους της μουσικής του Μ. Θεοδωράκη από την ορχήστρα των μαθητών του Μουσικού Γυμνασίου, οι Γερμανοί φίλοι του Ξυλοκάστρου συγκίνησαν βαθιά τους Έλληνες φιλοξενούμενους και ανάδειξαν με τη θερμή υποδοχή τους την αγάπη που τρέφουν για το Ξυλόκαστρο και τους κατοίκους του.

Σημαντική παρουσία και ενεργό συμμετοχή, τόσο τη συγκεκριμένη βραδιά, όσο και κατά τις υπόλοιπες ημέρες ξενάγησης της αντιπροσωπείας στην περιοχή, είχε και ο κ. Gunter Hoffmann, επίτιμος επίσης δημότης του Δήμου, καθηγητής από το Γυμνάσιο Ανθρωπιστικών Σπουδών, Γλωσσών και Μουσικής Heinrich Schliemann της Fuerth (αδελφοποιημένο με το 2ο Γυμνάσιο Ξυλοκάστρου).

Ιδιαίτερη τιμή στην αποστολή επεφύλαξε επίσης η Δημοτική Αρχή της πόλης, και κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής παρέλασης «Ευχαριστιών για τη Σοδειά», που πραγματοποιείται αυτή την περίοδο στην πόλη, με σημαντική συμμετοχή φορέων, επαγγελματιών, επιχειρηματιών, οργανισμών κ.λ.π.. Η αποστολή παρακολούθησε την παρέλαση από την εξέδρα των επισήμων, παρουσία Υπουργών της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου του κρατιδίου της Βαυαρίας.

Το ίδιο διάστημα φιλοξενήθηκε στην πόλη της Fuerth και αποστολή από την αδελφοποιημένη με το Fuerth πόλη της Λιμόζ Γαλλίας. Η γαλλική αποστολή, με επικεφαλής το Δήμαρχο της πόλης κ. Εμίλ Ροζέρ Λομπερτί, συμμετείχε και στις εκδηλώσεις για την επέτειο της αδελφοποίησης των δύο Δήμων.

Η γνωριμία των δύο αποστολών (Ελληνικής και Γαλλικής), η συζήτηση και η σύγκλιση απόψεων σε θέματα όπως

* ο δυναμικός ρόλος της αυτοδιοίκησης α’ βαθμού στην Ευρώπη και κυρίως στην κοινωνική πολιτική και την αλληλεγγύη,

* η διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τα ζητήματα της οικονομίας και του προσφυγικού με ουσιαστική συμμετοχή όλων των εταίρων

* η ανάγκη σύσφιγξης των σχέσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με επίκεντρο τις κοινές αξίες και το κοινό πολιτιστικό υπόβαθρο,

* η δημιουργία ενός ενιαίου και αρραγούς ευρωπαϊκού πόλου για την ανάπτυξη και την οικονομία σε αντιδιαστολή με τους ήδη ισχυρούς πόλους των Η.Π.Α. και των ασιατικών ραγδαία αναπτυσσόμενων οικονομιών,

αποτέλεσαν το έναυσμα για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων αδελφοποίησης των δύο Δήμων. Στο θετικότατο κλίμα συνέβαλλε καθοριστικά και ο Δήμαρχος της Fuerth και το επόμενο διάστημα θα αποτυπωθούν τα πιθανά πεδία συνεργασίας των δύο Δήμων.

Το τετραήμερο της παραμονής της αντιπροσωπείας του Δήμου μας απετέλεσε μια μοναδική εμπειρία για τα μέλη της, τόσο σε επίπεδο επαφών με τις τοπικές αρχές, όσο και σε επίπεδο αντίληψης της οργάνωσης και των λειτουργιών της πόλης και του Δήμου, αλλά και των δυνατοτήτων επιμέρους ανάπτυξης των διμερών σχέσεων.

Η αποστολή αναχώρησε με συγκεκριμένα πλάνα για την ανάπτυξη ιδιαιτέρως των πολιτιστικών ανταλλαγών, με βαθιά αισθήματα φιλίας για την αδελφή πόλη, που σε ένα πνεύμα θερμότατης φιλοξενίας απέδειξε ότι αποτελεί έναν ισχυρό και αταλάντευτο φίλο του Ξυλοκάστρου και της Ελλάδας.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου