Μία νέα μονάδα λιπασμάτων στην Κυρά-Βρύση!


Κάτω από τη δική της «στέγη» μεταφέρει η Eurochem Agro Ελλάς την παραγωγή των ειδικών λιπασμάτων ουρίας που διαθέτει στη χώρα μας φιλοδοξώντας να εδραιώσει τη θέση της στην εν λόγω κατηγορία προϊόντων αλλά και να ανταποκριθεί στις εξίσου… ειδικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά αγροτικών εφοδίων.
Όχημα για την επίτευξη του διπλού αυτού στόχου αναμένεται να αποτελέσει η νέα μονάδα που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου στην Κόρινθο, παρουσία πλήθους συνεργατών καθώς κι εκπροσώπων της μητρικής Eurochem -στην οποία από το 2012 ανήκει το εργοστάσιο.
Όπως δηλώνει στο ypaithros.gr ο πρόεδρος της Eurochem Agro Ελλάς, Γιάννης Βεβελάκης, πρόκειται για μια επένδυση 2,5 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε με το σκεπτικό «να μεταφέρουμε στις δικές μας εγκαταστάσεις όλες τις σχετικές με την ουρία δραστηριότητες που μέχρι σήμερα ‘δούλευε’ για λογαριασμό μας μια τρίτη επιχείρηση. Ο σκοπός ήταν να διασφαλίσουμε τον απόλυτο έλεγχο και την υψηλή ποιότητα της παραγωγικής διαδικασίας». Όπως τονίζει, η δημιουργία της μονάδας –που έχει δυναμικότητα 10.000 τόνων ετησίως- ήταν περίπου μονόδρομος καθώς «η ουρία δεν μπορεί να βρίσκεται στον ίδιο χώρο με τα νιτρικά».
Στις νέες εγκαταστάσεις θα γίνεται η παραγωγή και επεξεργασία των λιπασμάτων ENTEC και UTEC 46 με τα οποία η –επικεντρωμένη στα specialties- εταιρεία έχει συνδέσει το όνομά της στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με το συνομιλητή μας, η αγορά των ειδικών λιπασμάτων στη χώρα μας συνεχίζει να αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς. «Δεν είναι τυχαίο ότι όλο και περισσότερες εταιρείες τα εντάσσουν στη γκάμα τους», σχολιάζει. «Βεβαίως εμείς είμασταν οι πρώτοι που βασίσαμε τη στρατηγική μας σε αυτά και παραμένουμε ο leader στην κατηγορία στην ελληνική αγορά», συμπληρώνει.


«Συμπυκνώθηκε σε 3-4 μήνες η λιπασματική περίοδος»

Παράλληλα με τη νέα μονάδα, η εταιρεία προχώρησε και στον εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης ανεβάζοντας τον πήχη της παραγωγικής της δυναμικότητας-  κίνηση που, σύμφωνα με το συνομιλητή μας, κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω της συμπύκνωσης της λιπασματικής περιόδου σε ένα διάστημα 3-4 μηνών. «Πλέον η μεγάλη πλειοψηφία των πωλήσεων, άρα και των παραγωγών γίνονται σε ένα ‘πυκνό’ διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο-Μάιο», επισημαίνει.
Ο ίδιος θωρεί ότι η εξέλιξη αυτή κάθε άλλο παρά άσχετη είναι με την οικονομική συγκυρία: «Από τη στιγμή που οι περισσότερες πωλήσεις έχουν γυρίσει στο μετρητοίς τόσο ο παραγωγός όσο και ο διακινητής εφοδίων περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή για να κάνουν τις παραγγελίες τους. Επιπλέον, οι έντονες διακυμάνσεις των τιμών καθιστούν επίφοβη τη συντήρηση ενός μεγάλου στοκ από τα μαγαζιά εφοδίων», εξηγεί και προσθέτει: «Έπρεπε λοιπόν και εμείς να διπλασιάσουμε την παραγωγικότητά μας, και αυτό κάναμε».

Αργεί να φανεί στην Ελλάδα η μείωση των διεθνών τιμών

Eρωτηθείς από το ypaithros.gr για τις τιμές των λιπασμάτων στη χώρα μας –θέμα στο οποίο αναφέρθηκε και ο επίτροπος Χόγκαν στις παρεμβάσεις του στo συνέδριο των Copa Cogeca στην Αθήνα, ο κ. Βεβελάκης εκτιμά ότι έχουν υποχωρήσει αρκετά λόγω και της αντίστοιχης πτώσης που έχει σημειωθεί στη διεθνή αγορά. «Τα τιμολόγια των εταιρειών για τη νέα σεζόν στα σιτηρά είναι ήδη αρκετά μειωμένα σε καθαρές τιμές σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι», σημειώνει.
«Ενδεχομένως η εντύπωση ότι οι τιμές δεν πέφτουν να συντηρείται λόγω του ΦΠΑ ο οποίος έχει αυξηθεί δυο φορές μέσα σε ένα χρόνο και βρίσκεται πλέον στο 24%», συμπληρώνει.
Παραδέχεται ωστόσο ότι μια πτώση τιμών στη διεθνή αγορά μπορεί να χρειαστεί αρκετούς μήνες για να «περάσει» στις εγχώριες τιμές. «Αυτό συμβαίνει γιατί οι ελληνικές επιχειρήσεις αγοράζουν πρώτες ύλες 2, το πολύ 3 φορές το χρόνο. Επομένως μια υποχώρηση των τιμών στη διεθνή αγορά που συνέβη π.χ. το Μάρτιο, στην Ελλάδα δύσκολα θα φανεί πριν περάσουν τουλάχιστον 2 με 3 μήνες», αναφέρει.

Η «ακτινογραφία» του εργοστασίου

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εργοστάσιο της Eurochem Agro Ελλάς έχει έκταση 35.000 τμ εκ των οποίων τα  10.600 τμ. είναι στεγασμένα. Έχει αποθηκευτική ικανότητα 20.000 τόνων συσκευασμένου προϊόντος σε υπαίθριο χώρο, 3.000 τόνων συσκευασμένου προϊόντος σε στεγασμένο χώρο και 20.000 τόνων χύμα προϊόντος.
Η μονάδα ΕΝΤΕCation έχει δυναμικότητα 90.000 τόνων το χρόνο και άλλες 90.000 η καινούρια μονάδα UΤΕCation
Οι δύο μονάδες συσκευασίας λειτουργούν με εξίσου αυτοματοποιημένες μεθόδους και με μεγάλη ακρίβεια ενώ η δυναμικότητα τους ξεπερνάει τους 210.000 τόνους το χρόνο.
Πηγή

Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου