Τις πληγές τους μετρούν οι σταφυλοπαραγωγοί της Κορινθίας, που είδαν τα αμπέλια τους να καταστρέφονται από τις βροχοπτώσεις, που έπληξαν τις τελευταίες ημέρες την περιοχή, και δη από το δήμο Βόχας – Βέλου μέχρι και το Ξυλόκαστρο. Βαθύ πλήγμα ακόμη και για την εξαγωγική εικόνα του προϊόντος, καθώς κανένα σταφύλι πλέον δεν υπάρχει για να εξαχθεί, και οι ξένοι αγοραστές στρέφονται ήδη προς το βραζιλιάνικο. Όπως μας λένε άνθρωποι της πρωτογενούς παραγωγής της περιοχής, μόνη διέξοδος αποτελεί πλέον για εκείνους ο ΕΛΓΑ, που ωστόσο θα πρέπει να κινηθεί άμεσα και αποτελεσματικά.
«Όλα τα σταφύλια, τα οποία ήταν έτοιμα για συγκομιδή καταστράφηκαν ολοσχερώς» αναφέρει στο ypaithros.gr ο Μάρκος Λέγγας, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Pegasus Αγροδιατροφή “7grapes”. «Οι παραγωγοί έχουν πρόβλημα διαβίωσης πια. Αν δεν στηριχθεί αυτή την στιγμή ο παραγωγικός ιστός της περιοχής με αποζημιώσεις, για ένα εξαγώγιμο προϊόν όπως είναι το σταφύλι, θα το δούμε να καταρρέει» υπογραμμίζει.
Η κατάσταση είναι δραματική. Όπως μας εξηγεί ο κ. Λέγγας, πολλά συσκευαστήρια θα σταματήσουν μέσα στην εβδομάδα, ενώ όσα συνεχίσουν, θα δουλέψουν με στοκ προϊόν. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από το φρένο που μπαίνει στις εξαγωγές, ελλείψεις θα υπάρξουν και στην εγχώρια αγορά. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, φαίνεται πως το 70% της παραγωγής έχει πληγεί, μιας και σε αντίθεση με άλλες χρονιές ο τρυγητός ήταν μέχρι πριν την κακοκαιρία υποτονικός.
«Πρέπει να βγουν οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ, να γίνουν οι αιτήσεις, και να ληφθούν γρήγορα οι αποφάσεις και οι εκταμιεύσεις» επισημαίνει ο κ. Λέγγας.
Με δεδομένο ότι το μέσο κόστος για το στρέμμα είναι στα 550 ευρώ, ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να τα συνυπολογίσει όλα, σημειώνουν οι πληγέντες παραγωγοί, καθώς δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν ούτε στα έξοδα διαβίωσής τους.
Για καταστροφή που είχαν να δουν από το 1992 μιλούν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αγρότες, που ελπίζουν αυτή την φορά να αποζημιωθούν το συντομότερο δυνατό.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου