Bάση για την υγεία του μωρού η διατροφή της μητέρας


Η παχύσαρκη εγκυμονούσα γυναίκα ή η γυναίκα που δεν τρέφεται σωστά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιο πιθανό να αποκτήσει παιδιά με καρδιαγγειακά προβλήματα, διαβήτη ή καρκίνο αργότερα στη ζωή τους.
Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία ερευνών για τη διατροφή και την υγεία, BASF nutrition and health. Αυτό που τονίζει η ερευνητική ομάδα είναι πως η διατροφή της γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη μελλοντική υγεία κάθε μωρού. Επιπλέον, η άποψη που επικρατεί πως η εγκυμονούσα «πρέπει να τρώει για δύο» μπορεί να κάνει μεγαλύτερο κακό στο έμβρυο από ό,τι καλό.
Και αυτό γιατί το υπερβολικό βάρος που ενδέχεται να πάρει η γυναίκα κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να συνδεθεί με καρδιαγγειακά προβλήματα και προβλήματα μεταβολισμού. Είναι σημαντικό οι γυναίκες να λαμβάνουν τα βασικά θρεπτικά συστατικά, προσέχοντας το ποσοστό των θερμίδων που καταναλώνουν. Σύμφωνα με την έρευνα, πολλές είναι οι γυναίκες σε διάφορες χώρες, ανάμεσά τους και  ευρωπαϊκές, που δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες φυλλικού οξέος, σιδήρου και βιταμίνης D, συστατικά τα οποία είναι ωφέλιμα τόσο για την υγεία της μέλλουσας μητέρας όσο και του παιδιού.
Η πρόσληψη αυτών των θρεπτικών συστατικών μπορεί να γίνει από το άπαχο κρέας που είναι πλούσιο σε σίδηρο, φρέσκα φρούτα, αβγά, πατάτες και όσπρια που είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ. Η έλλειψη βιταμίνης D έχει συνδεθεί με την προεκλαμψία στις εγκυμονούσες, αλλά και με τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας στο παιδί.

Το μητρικό γάλα

Διαμέσου του μητρικού γάλακτος το παιδί λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά, τα οποία διοχετεύονται από τη μητέρα στο μωρό. Συστατικά του μητρικού γάλακτος, όπως ολιγοσακχαρίτες, αντιμικροβιακά πεπτίδια και πρωτεΐνη είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος, του γαστρεντερικού σωλήνα και του εγκεφάλου. Επίσης, το μητρικό γάλα έχει αποδειχθεί πως προστατεύει τα μωρά από μολύνσεις όπως η πνευμονία και η διάρροια, ενώ μειώνει δραστικά την πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή του παιδιού.
Βικτωρία Αποστολοπούλου
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου