Ρύθμιση-ανάσα για χρέη στα Ταμεία



Νέο σχέδιο για να περιοριστεί η «τρύπα» των οφειλών στα Ταμεία επεξεργάζεται το Υπουργείο Εργασίας. Το πλάνο προβλέπει παροχή κινήτρων στους οφειλέτες για την αποπληρωμή των χρεών τους.

Το σχέδιο

Το αρμόδιο υπουργείο μελετά με κάθε λεπτομέρεια το σενάριο «παγώματος» των παλαιών οφειλών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ακολούθως, όσοι χρωστούν θα έχουν από την 1 Ιανουαρίου του 2017 την υποχρέωση να καταβάλλουν αποκλειστικά τις νέες οφειλές.

Νέο σχέδιο για να περιοριστεί η «τρύπα» των οφειλών στα Ταμεία επεξεργάζεται το Υπουργείο Εργασίας
Όσον αφορά στις παλαιές, αυτές δεν θα διαγράφονται. Ωστόσο, οι υπόχρεοι αποπληρώνοντας συνεπώς τις νέες ασφαλιστικές εισφορές θα είναι ασφαλιστικά ενήμεροι και ως εκ τούτου δεν θα έχουν περαιτέρω προβλήματα.

Ταυτόχρονα, στο τραπέζι έχει τεθεί η ανταλλαγή του χρέους που χαρακτηρίζεται ληξιπρόθεσμο με ασφαλιστικό χρόνο. Πρόκειται για ένα σενάριο που αφορά κυρίως όσους βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση και λόγω οφειλών στα Ταμεία δεν μπορούν να βγουν σε σύνταξη.

Όσοι χρωστούν άνω των 20.000 ευρώ, σύμφωνα με την «Ημερησία», θα μπορούν να ανταλλάξουν την οφειλή με ασφαλιστικό χρόνο, με τα χρόνια δηλαδή που αντιστοιχούν στο ποσό που οφείλουν, και να βγουν με μειωμένες αποδοχές σε σύνταξη.

Παράλληλα, υπό μελέτη βρίσκεται και η παροχή κινήτρων για εκείνους που θα συνεχίσουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και πιο συγκεκριμένα για όσους δεν πληρώνουν μόνο τις τρέχουσες εισφορές αλλά και παλαιότερα χρέη.

O υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος διαπραγματεύεται τις εν λόγω προτάσεις με τους θεσμούς ως «σωσίβιο» για τα Ταμεία και κυρίως για τον ΟΑΕΕ.

Eάν οι οφειλέτες του Ταμείου αυτού που δεν είναι ενταγμένοι σε ρύθμιση αρχίσουν να πληρώνουν τις τρέχουσες εισφορές τους, υπολογίζεται ότι τα έσοδά του θα αυξηθούν τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Τα χρήματα αυτά αντιστοιχούν σχεδόν στο 40% της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης προς το Ταμείο.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου