Κιάτο, για ωραίες διακοπές χωρίς πλοίο


Καλοκαιρινές διακοπές είναι συνυφασμένες με καράβι, κατάστρωμα και να φτάσεις στον προορισμό σου λιώμα από πριν. Και όμως υπάρχουν και μέρη που πας με το αυτοκίνητο και περνάς ωραία. Το Κιάτο είναι ένα από αυτά και το Gazzetta Weekend Journal σας παρουσιάζει του λόγους (όσους σκεφτεί) που θα σε κάνουν να πας.
Επιμέλεια: Φώτης Καρακούσης
Ναι, ναι, ναι ,το ξέρω πως θα πείτε πως τις καλοκαιρινές διακοπές τις έχετε συνδυασμένες με το καράβι από Πειραιά ή Ραφήνα, θέση στο κατάστρωμα, να τραγουδάς με την κιθάρα σαν άλλος Γαρδέλης, να κάνεις το καμάκι σου σε ξένα αλλά και ντόπια «προϊόντα», να γίνεσαι λιώμα πριν φτάσεις και όταν πατήσεις στεριά να ψάχνεις να βρεις κάπου να μείνεις. Άντε στην χειρότερη και αν είσαι από τον βορρά, διακοπές για εσένα είναι η Χαλκιδική γιατί όπως λένε και στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο «Σαν την Χαλκιδική δεν έχει».

Το καλό με την Ελλάδα όμως είναι πως υπάρχουν πολλά, πάρα πολλά μέρη στα οποία θα πας και θα περάσεις τέλεια, είτε μείνεις μία μέρα, είτε δέκα. Ένα από αυτά, είναι και το Κιάτο το μαγευτικό (όπως λέω ΜΟΝΟ εγώ νομίζω) Κιάτο. Παρακάτω θα παραθέσω τους λόγους που αξίζει κάποιος να βρεθεί έστω και λίγο σε αυτό το μέρος, με την σιγουριά πως θα περάσει ωραία, αυτό είναι δεδομένο.

Δίπλα στην Αθήνα: Ξεκινάμε με το ό,τι είναι δίπλα στην Αθήνα. Σε μια εποχή που υπάρχει κρίση παντού, είναι λογικό πως πολλοί είναι αυτοί που δυσκολεύονται να πάνε κάπου διακοπές, ειδικά σε μακρινούς προορισμούς. Ε ποιος σας είπε να πάτε μακριά όταν σε λιγότερο από μιάμιση ώρα είσαστε στο Κιάτο; Παίρνεις το αυτοκινητάκι σου ή αν δεν θέλεις να χαλάσεις βενζίνη, μπαίνεις στον προαστιακό σου και με 18 ευρώ πήγαινε-έλα έφτασες. Δεν θέλεις να μείνεις κάπου αλλά να κάνεις το μπάνιο σου και να επιστρέψεις; Πιο γρήγορα θα είσαι στο Κιάτο με προαστιακό, παρά στο Σούνιο με το αυτοκίνητο. Και δεν θα ταλαιπωρηθείς κιόλας και οικονομία θα κάνεις και θα περάσεις και καλύτερα.

Μία αλλά μεγάλη και κυρίως πεντακάθαρη παραλία: Πας σε νησιά και κάθεσαι και το γυρνάς όλο για να βρεις την καλύτερη παραλία. Ε στο Κιάτο τέτοιο πρόβλημα δεν έχεις. Η πόλη έχει μία και μεγάλη παραλία (μην ρωτήσετε τα χιλιόμετρα, την περπατάω με δυσκολία και δεν την έχω μετρήσει) και κυρίως έχει μία πεντακάθαρη παραλία γεμάτη με μπιτς μπαρ. Πας βρε αδερφέ ξαπλώνεις στην δωρεάν ξαπλώστρα σου πίνεις τον καφέ σου ως 3 ευρώ την μεγαλύτερη τιμή και κάθεσαι με τις ώρες. Ε τι άλλο θέλεις; Και το κυριότερο είναι πως θα πας να κάνεις το μπάνιο χωρίς να σε πρήζουν με τις ρακέτες, γιατί υπάρχουν ειδικοί χώροι για το συγκεκριμένο σπορ. Για να είμαι δίκαιος υπάρχουν και τα λιμανάκια στην δεξιά πλευρά της πόλης χωρίς τις ανέσεις της άλλης παραλίας, αλλά με ακόμα καθαρή θάλασσα και μια διαφορετική ομορφιά.

Θα βαρεθείς να διασκεδάζεις: Συμφωνώ πως καλή η παραλία, τα μπάνια και οι ξαπλώστρες, αλλά αν δεν είναι πάνω από 60 (θα έλεγα 50 αλλά σε δέκα χρόνια τα φτάνω και δεν με συμφέρει) θέλεις και την διασκέδασή σου βρε αδερφέ. Ε στο Κιάτο θα την έχεις και με το παραπάνω. Χωρίς υπερβολή, ειδικά τα τελευταία χρόνια, κάθε καλοκαίρι γίνεται χαμός στην παραλιακή. Τα μαγαζιά στην σειρά, ο κόσμος να γεμίζει και τον δρόμο και η διασκέδαση να κρατάει μέχρι το πρωί. Βέβαια με όλο αυτό, όσοι μένουν στα γύρω σπίτια δεν μπορούν να κοιμηθούν, αλλά εδώ δεν νοιάζει εμάς που είμαστε από την πόλη, θα νοιάξει εσένα; Όχι βέβαια...

Φαγητό για κάθε γούστο και βαλάντιο: Ωραία, κάναμε τα μπάνια μας, ήπιαμε τα ποτάκια μας, πήραμε το μάτι μας, αλλά θέλουμε και να φάμε και κάτι. Και πάλι φτάσατε στο σωστό μέρος που έχει από ακριβά εστιατόρια που σου καθαρίζουν το ψαράκι μπροστά σου επειδή είσαι ή άσχετος ή θέλεις να πουλήσεις μούρη, μέχρι σουβλατζίδικα που μένουν ανοικτά σχεδόν 24 ώρες. Ψαροταβέρνες, ταβερνάκια ωραία να τρως να ακούς την θάλασσα και να την ακούς από τα πολλά ούζα. Γιατί όποιος δεν μεθύσει στις διακοπές από ουζάκι, ας κάτσει στην Αθήνα να σκάσει από την ζέστη γιατί δεν αξίζει να βγαίνει από το σπίτι του...

Δίπλα σε Ξυλόκαστρο,
Βραχάτι και κοντά και σε Λουτράκι: Όπως καταλάβατε ένας τοπικισμός υπάρχει για το μαγευτικό Κιάτο, όμως η αλήθεια είναι πως όποιος αποφασίσει να κατέβει στην Κορινθία για λίγες ή πολλές μέρες θα περάσει ωραία. Μένεις στο Κιάτο και έχεις βαρεθεί (που αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει, αλλά λέμε τώρα), μπαίνεις στο αμαξάκι σου και σε δέκα λεπτά είσαι στο Ξυλόκαστρο, σε άλλα τόσα Βραχάτι όπου επίσης μπορείς να περάσεις τέλεια και σε μισή ωρίτσα το πολύ βρέθηκες Λουτράκι είτε για να ρίξεις την μπιλιά σου στο καζίνο, είτε για μπάνιο ή ποτό. Ε δεν γίνεται να μην σου αρέσει καμία από τις πόλεις αυτές, απλά δεν γίνεται πως να το κάνουμε τώρα.

Γουστάρεις βουνό; Και από αυτό έχουμε: Θέλεις πάλι καλοκαιριάτικα να μην τρέχεις σε θάλασσες, αλλά σε βουνό; Αρχικά σόρυ, αλλά να το κοιτάξεις βρε αδερφέ, αλλά και πάλι και γι' αυτό έχουμε λύση και αυτή είναι η ορεινή Κορινθία. Σε λιγότερο από μία ώρα είσαι σε δύο πραγματικά πανέμορφα μέρη. Αρχικά στα Τρίκαλα Κορινθίας που είναι από τους πιο γνωστούς χειμερινούς προορισμούς και κυρίως στη λίμνη Δόξας στο Φενεό. Ένα μέρος που αν δεν το επισκεφτείς χειμώνα πραγματικά έχεις χάσει, αλλά και καλοκαίρι μια χαρά ομορφιά έχει και θα βρίσκεσαι και μέσα στην φύση.

Θα χορτάσεις πανηγύρια: Στην Ελλάδα όλοι το παίζουν κουλτούρα, αλλά αν δουν τραπέζι, ακόμα και ράδιο να παίζει, θα ανέβουν να χορέψουν. Ακούς συνέχεια την έκφραση «α εγώ στα πανηγύρια δεν πάω» και όταν βρεθείς δεν υπάρχει καρέκλα να κάτσεις. Από τα μέσα Ιουλίου, ως το Δεκαπενταύγουστο σε όλη την χώρα γίνεται χαμός με τα πανηγύρια και το Κιάτο και η Κορινθία συνολικά δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση. Θα ευχαριστηθείς να ακούς κλαρίνα και να τρως γουρουνοπούλα πίνοντας όσες μπύρες αντέχεις. Ναι ναι το ξέρω δεν σου αρέσει αυτή η διασκέδαση, αλλά είμαι σίγουρος πως κάπου θα σε πετύχω με την πέτσα στο χέρι να διασκεδάζεις...

Ε ρε μάγκα αναγνώστη τόσους λόγους έγραψα. Έλα στο Κιάτο, πήγαινε και στα άλλα μέρη της Κορινθίας και αν δεν περάσεις το λιγότερο ωραία έλα να μου την πεις. Εγώ πάντως είμαι σίγουρος πως θα δεις πως υπάρχουν και άλλα μέρη εκτός των νησιών, που μπορείς να περάσεις όμορφα τις διακοπές σου, να γεμίσεις τις μπαταρίες σου και να γουστάρεις. Και το Κιάτο είναι ένα από αυτά...
Πηγή
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου