Κορινθία: Αιώνια λάμψη...!


Το καλοκαίρι η Κορινθία γίνεται συνώνυμη με τις αχανείς ακρογιαλιές, τις περαντζάδες, τις ποδηλατάδες, τα θερινά σινεμά. Ασυναίσθητα την κατηγοριοποιείς ως «θερινό προορισμό», ως «λουτρόπολη» ή ως «εξόρμηση του Σαββατοκύριακου». Και θέλοντας και μη, γυρνάς την πλάτη σου (διακριτικά) σε μεγαλειώδη μνημεία και σε ενδοχώρα. Μέγα λάθος.
Σε αυτά έγκειται η έκπληξη. Χίλια δύο πράγματα μπορείς να κάνεις, δεκάδες πορείες να ακολουθήσεις και, κάθε φορά, το θέαμα θα είναι εντελώς διαφορετικό. Πραγματικά δεν θα το πιστεύεις.
Πίσω λοιπόν στα γνώριμα μέρη, τα κοντινά (και από τις λιγοστές περιπτώσεις όπου δεν χρειάζεται να πάρεις δικό σου όχημα). Ο προαστιακός κάνει στάση στους Αγίους Θεοδώρους, στην Κόρινθο, στο Χιλιομόδι και το Κιάτο και από το εκάστοτε κέντρο, η γραμμή του ΚΤΕΛ σε μεταφέρει στο «λιμάνι» της αρεσκείας σου.

Πανάρχαια ιδέα ο Ισθμός της Κορίνθου

Αντε τώρα να διαλέξεις. Βαριά βαριά, το Λουτράκι ξεχωρίζει για τα Γεράνεια Ορη, τις ιαματικές πηγές, το καζίνο, τη λίμνη Βουλιαγμένης και το Ηραίον της Περαχώρας. Η Κόρινθος για τον Ακροκόρινθο, την αρχαία πόλη και τις δαντελωτές ακτές του Σαρωνικού, η Νεμέα για τους δρόμους του κρασιού και τα θαυμαστά κατάλοιπα των αρχαίων αγώνων, το Βραχάτι, το  Κιάτο και το Ξυλόκαστρο για τα παραθαλάσσια κάλλη τους και τη σύνδεση με την ορεινή Κορινθία. Ο Ισθμός είναι αξιοθέατο από μόνος του. Στο πήγαινε, στο έλα, από πάνω ή από κάτω, η ύπαρξή του είναι ορόσημο και η διάσχισή του αποτελεί εμπειρία.


Οι απαραίτητες στάσεις

Λουτράκι ίσον νερό. Σε... μεταλλική μορφή, σε «ιαματική», ως λίμνη ή ως θάλασσα, η αρχαιότερη οργανωμένη λουτρόπολη της χώρας (εδώ λειτούργησε το πρώτο εξοπλισμένο κέντρο θερμαλισμού το 1914) έχει μια ιδιαίτερη σχέση με το υδάτινο στοιχείο.

Ουρές τα αυτοκίνητα μπροστά απ’ τις πετρόχτιστες βρύσες, μισάνοιχτα τα πορτμπαγκάζ, φορτώνονται ανελλιπώς με (λίτρα να δουν τα μάτια σου) νερό. Το ευ ζην αποτελεί αυτοσκοπό, είτε ως λουτροθεραπεία ή με ιαματικές βουτιές, όπου κι αν καταλήγουν οι πηγές του ποσιθεραπευτηρίου.

Τώρα, όσον αφορά στη «γη πέρα από τη θάλασσα», την Περαχώρα, το βραχώδες ακρωτήρι «Μελαγκάβι» στη σκιά των Γερανείων, εκεί αποκαλύπτεται το «Ηραίον», το σημαντικό από αρχαιοτάτων χρόνων θρησκευτικό κέντρο αφιερωμένο στη θεά Ηρα. Στην άκρη του αρχαιολογικού χώρου -που σβήνει ειδυλλιακά στη θάλασσα- δεσπόζει ένας από τους μεγαλύτερους φάρους του Κορινθιακού (και κατά πολλούς, ένας από τους ομορφότερους της Ελλάδας), ενώ εκεί κοντά  φωλιάζει και η φαντασμαγορική λιμνοθάλασσα Βουλιαγμένη ή Εσχατιώτις.

Ορεξη να ’χεις, αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία θα ξετρυπώνεις σ’ όλο τον νομό. Πάρε για παράδειγμα την Αρχαία Κόρινθο, η οποία ήταν ανέκαθεν κέντρο του τόπου. Ο δε Ακροκόρινθος, το τρομερό και φοβερό κάστρο του Μοριά! Ασύλληπτο έργο, μεγαλειώδες φρούριο, απρόσκοπτο αγνάντι. Από τα τείχη του ελέγχεις Κορινθιακό και Σαρωνικό, ενώ στα πλεονεκτήματά του προστίθεται και η δωρεάν είσοδος - ο χώρος παραμένει ανοιχτός ως τις 17.00.

Στα πόδια του προφυλάσσεται η αρχαία πόλη, κάποτε μία από τις πλουσιότερες πόλεις-κράτη του κόσμου. Το Ιερό του Απόλλωνα και η λιθόχτιστη Λεχαία Οδός ξεχωρίζουν ασυζητητί, ενώ το Αρχαιολογικό της Μουσείο φιλοξενεί μερικά από τα πιο εντυπωσιακά ψηφιδωτά που έχουν ανασκαφεί στην περιοχή.

Αντίστοιχης μεγαλοσύνης και η Αρχαία Νεμέα, η γενέτειρα των ομώνυμων αθλητικών πανελλήνιων αγώνων. Την προσεγγίζεις είτε μέσω της εθνικής οδού Κορίνθου - Τρίπολης, είτε από το  Ζευγολατιό, μέσω Σουληναρίου και Χαλκίου, οπότε πέφτεις επάνω στο ιερό του Διός. Το μεγαλοπρεπές στάδιο «ξαναζεί» κάθε 4 χρόνια, οπότε μπορείς να λάβεις και εσύ μέρος στην επόμενη «Νεμεάδα», η οποία αναμένεται στις 10-12 Ιουνίου το 2016.

Οποιαδήποτε άλλη στιγμή, τα κρασοχώρια της κοιλάδας ανοίγουν τις πύλες τους 7 μέρες την εβδομάδα σε μεμονωμένους και οργανωμένους επισκέπτες, για οινογευσίες και παντός τύπου εκδηλώσεις. Μπορείς να διαλέξεις ένα από τα 24 -ή και τα 24- οινοποιεία για να μυηθείς στο αγιωργίτικο, ενώ θα διανθίζεις το πρόγραμμά σου με περιπλανήσεις στην εύφορη γη (βλ. ναό Ηρακλέους, μυκηναϊκό νεκροταφείο Αηδονιών κ.ά.).

Βραχάτι - Κιάτο - Ξυλόκαστρο – Δερβένι, μια ευθεία διαδρομή κατά μήκος του Κορινθιακού που φιλοξενεί πλήθος κόσμου, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο πευκιάς του Ξυλόκαστρου ξεχωρίζει ως αισθητικό δάσος (εκτείνεται από τη Συκιά ως τα μέσα της πόλης, για περίπου 2 χιλιόμετρα) και ενδείκνυται για ποδηλάτες, δρομείς ή απλούς πεζοπόρους καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.
Μακριά από την τουριστική ακτογραμμή διαφεντεύει η Ζήρεια, ενώ τα χωριά που την κυκλώνουν διαμορφώνουν την απαστράπτουσα «ορεινή Κορινθία». Ανω, Κάτω, και Μεσαία Τρίκαλα οι αδιαμφισβήτητοι πρωταγωνιστές, καθώς φιγουράρουν στις προτιμήσεις των επισκεπτών ήδη από τη δεκαετία του '20.

Στα ονόματα των υψηλών προσκεκλημένων τους αναφέρονται αυτά του ποιητή Αγ. Σικελιανού και της συζύγου του Εύας Πάλμερ, του θεατρικού συγγραφέα Β. Ρώτα και του βασιλιά της Αιγύπτου Φαρούκ! Τα πρώτα ξενοδοχεία χτίστηκαν στα μέσα του ’30 και... πλέον δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Πολυτελείς προτάσεις και ζεστοί ξενώνες έχουν αναγάγει τις τρεις γειτονιές τους σε top ταξιδιωτικό προορισμό.


Μπαλκόνι στον Κορινθιακό θες; 

Μια χαρά σου κάνει και η λιγότερο προβεβλημένη Ευρωστίνη (12 χλμ. από το Δερβένι) με το ακόλουθο Σαραντάπηχο, τα οποία «ξεφεύγουν» απ’ τον κύκλο του βουνού και από την... πεπατημένη. Πάντως, καλή ιδέα είναι να επιλέξεις σαν βάση σου το οροπέδιο  Φενεού, ένα τοπίο απείρου κάλλους (και για την τεχνητή λίμνη Δόξα και για τη σύζευξη με τα αχαϊκά βουνά).

Φυσικά, στην πίσω πλευρά της Ζήρειας αποκαλύπτεται η λίμνη Στυμφαλία, ο περιβόητος από την εποχή του Ηρακλέους υγρότοπος που... βάζει το κερασάκι στα θαυμαστά συναπαντήματα της ενδοχώρας!


Ορεινή ενδοχώρα


Γεράνεια:
Η φυσιολατρία στο Λουτράκι «σκαρφαλώνει» στη ράχη των Γερανείων Ορέων (περιοχή Natura 2000). Από την ξακουστή λουτρόπολη διασχίζεις 14 χλμ. ως το μοναστήρι του Οσίου Πατάπιου, που πέραν της θρησκευτικής του αξίας, προσφέρει απεριόριστη θέα σε Κορινθιακό και Σαρωνικό.  Επόμενη στάση «Περαχώρα», το ορεινό χωριό που πνίγεται στα πεύκα και στους ελαιώνες. Ο ασφαλτόδρομος κατηφορίζει για 12 χλμ. μέχρι τη λίμνη Βουλιαγμένη, που λειτουργεί ως μαγνήτης (και) για τις φημισμένες ταβέρνες της.

Νεμέα: Τα Ταρσινά, η Στιμάγκα και το Κούτσι ορίζουν τον εναλλακτικό τρόπο προσέγγισης της Νεμέας και του ξακουστού Φλιασίου Πεδίου. Στις Αρχαίες Κλεωνές επισκέπτεσαι τον ναό του Ηρακλέους και τα αρχαία λατομεία ενώ, πέρα από την εθνική, εντοπίζεις τις δύο γειτονιές του Αγίου Βασιλείου. Πλησίον του τα Δερβενάκια, τα περίφημα «στενά» όπου ο «Γέρος του Μοριά», Θ. Κολοκοτρώνης, κατατρόπωσε τις στρατιές του Δράμαλη.

Ζήρεια :Από τα Ανω Τρίκαλα ο δρόμος διακλαδίζεται ως τη χαράδρα της Φλαμπουρίτσας και το αθλητικό κέντρο Ζήρειας. Από εκεί ακολουθείς τον χωματόδρομο ως την εμφανιζόμενη μόνο κατά τη διάρκεια του χειμώνα λίμνη Δασίου (σχηματίζεται στα 1.480μ. υψόμετρο) και αν ο δρόμος είναι καθαρός, συνεχίζεις την πορεία στον αυχένα του βουνού, ως την Γκούρα. Εναλλακτικά, μέσω Παναριτίου, Βελίνας και Κλημεντίου, από τα Ανω Τρίκαλα, σε 1 ώρα καταλήγεις στη Στυμφαλία.
Πηγή
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου