Πως λειτουργούσε το εγκληματικό δίκτυο με τα "μαϊμού" διπλώματα!


Γαργαλιστικές λεπτομέρειες, που συγχρόνως φανερώνουν το μέγεθος της «μπίζνας» με τα πλαστά διπλώματα, που είχε στηθεί σε όλη την Ελλάδα με επίκεντρο τη Λαμία, έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Αστυνομία και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων.
Του ανταποκριτή μας από το lamiareport.gr στη Στερεά Ελλάδα
Από τα στοιχεία που έχουν ήδη στα χέρια τους οι αστυνομικοί από το κύκλωμα που είχε στήσει ιδιοκτήτης Σχολής Οδηγών στη Λαμία με τη βοήθεια ενός ιδιοκτήτη εταιρίας ταχυμεταφορών και τριών υπαλλήλων, από το 2015 έως σήμερα, προκύπτει ότι είχε διεκπεραιώσει τουλάχιστον 157 υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτές που ολοκλήρωσαν υπηρεσίες σε Πελοπόννησο και Θεσσαλία, όπου είχαν ανοίξει τα... φτερά τους.
Η δε ταρίφα, όπως αποδείχτηκε έφτανε τα 2.500 ευρώ για διπλώματα που ήταν μεγαλύτερης κατηγορίας, αν και ο συνηθισμένος «μποναμάς» ήταν στα 1.500.
Σημειώνεται ότι εντύπωση είχε προκαλέσει η εικόνα κατά την προσαγωγή των κατηγορουμένων στο Δικαστήριο Λαμίας έκανε την εμφάνισή του και ένας Κινέζος. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ήταν «πελάτης» της υπαλλήλου της Διεύθυνσης στη Λαμία και είχε προσέλθει στο κτίριο κατά τη διάρκεια του ελέγχου. Μάλιστα, η επίορκος υπάλληλος προσπάθησε να τον ειδοποιήσει χωρίς αποτέλεσμα και όπως διαπίστωσαν στη συνέχεια οι αστυνομικοί της είχε δώσει 600 ευρώ για να καταχωρίσει σε ηλεκτρονικό υπολογιστή τις ορθές απαντήσεις θεωρητικής εξέτασης, ενώ και ένας δεύτερος αλλοδαπός είχε μεταβεί εκεί για να ακολουθήσει την ίδια διαδικασία.
Οι «εξυπηρετήσεις» του κυκλώματος προς τους «πελάτες» τους, ήταν η έκδοση αδειών οδήγησης που τις παραλάμβαναν από το σπίτι τους, η χρήση τεχνικών μέσων (κάμερα, μικρόφωνο κ.α.) κατά τη θεωρητική εξέταση τους, ή η συμμετοχή άλλου στη θέση τους και τέλος η μετατροπή πλαστών αδειών οδήγησης, προερχόμενων από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε νόμιμες ελληνικές.
Και οι 15 συλληφθέντες πήραν προθεσμία για να απολογηθούν από Δευτέρα μέχρι Τετάρτη, όταν και θα μεταβούν ξανά στο γραφείο του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας, ενώ η έρευνα θα επεκταθεί και σε προηγούμενες χρονιές πριν το 2015, καθώς το κύκλωμα φέρεται να λειτουργούσε στη φθιωτική πρωτεύουσα αρκετά χρόνια πριν επεκτείνει τις δραστηριότητές του ακόμη και στο εξωτερικό.
Το δελτίο τύπου της ΕΛ.ΑΣ. με όλες τις λεπτομέρειες, αναφέρει:
Από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας ολοκληρώθηκε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για την αποδόμηση οργανωμένου εγκληματικού δικτύου, που δραστηριοποιούνταν στη έκδοση αδειών οδήγησης, χωρίς να τηρείται η προβλεπόμενη διαδικασία, καθώς και στη μετατροπή πλαστών αδειών οδήγησης χωρών της Ε.Ε. σε γνήσιες ελληνικές.
Προηγήθηκε πολύμηνη έρευνα, η οποία κατέληξε στις συλλήψεις (15) ατόμων, που πραγματοποιήθηκαν προχθές (Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018), σε πόλεις της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου και στην Αττική.
Στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται:
  • ο «αρχηγός» της οργάνωσης, ημεδαπός ιδιοκτήτης σχολής οδηγών σε πόλη  της Στέρεας Ελλάδας,
  • έξι ακόμα ιδιοκτήτες σχολών οδηγών,
  • τέσσερις υπάλληλοι οικείων Υπηρεσιών Μεταφορών και Επικοινωνιών, σε πόλεις της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου.
Όπως προέκυψε η δράση του εγκληματικού δικτύου προσδιορίζεται χρονικά από τις αρχές του έτους 2015, ενώ από την μέχρι στιγμής έρευνα εντοπίζεται σε διάφορες πόλεις της Περιφέρειας, σε Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία και Πελοπόννησο.
Το εγκληματικά δίκτυο, το οποίο είχαν συγκροτήσει δυο από τους συλληφθέντες και συγκεκριμένα ιδιοκτήτης σχολής οδηγών και ιδιοκτήτης εταιρείας ταχυμεταφορών, ειδικευόταν συστηματικά:
  • στην έκδοση αδειών οδήγησης χωρίς παράσταση του υποψήφιου οδηγού στις προβλεπόμενες εξετάσεις,
  • στη χρήση τεχνικών μέσων (κάμερα, μικρόφωνο κ.α.) κατά τη θεωρητική εξέταση των υποψηφίων οδηγών και στη παροχή συνδρομής υπαλλήλων κατά τη θεωρητική ή πρακτική εξέταση και
  • στη μετατροπή πλαστών αδειών οδήγησης, προερχόμενων από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε νόμιμες ελληνικές.
Αναφορικά με τους επιμέρους ρόλους των συλληφθέντων ο «αρχηγός» είχε τον κεντρικό συντονισμό και την καθοδήγηση τόσο της βασικής δομής του δικτύου, που λειτουργούσε με έδρα πόλη της Στέρεας Ελλάδας, όσο και των τριών ομοειδών ομάδων, που δραστηριοποιούνταν σε πόλεις της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου.
Όσον αφορά στη λειτουργία της βασικής δομής του εγκληματικού δικτύου στη Στερεά Ελλάδα, ο «αρχηγός», σε συνεργασία με υπαλλήλους οικείων Υπηρεσιών Μεταφορών και Επικοινωνιών μεριμνούσε ώστε να εφοδιαστούν ημεδαποί και αλλοδαποί με άδειες οδήγησης, χωρίς τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες.
Για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα αυτό, τρεις συλληφθέντες υπάλληλοι των οικείων Υπηρεσιών Μεταφορών και Επικοινωνιών της Στερεάς Ελλάδας βεβαίωναν αναληθώς, έναντι αμοιβής, ότι οι υποψήφιοι οδηγοί πέτυχαν κατά την εξέτασή.
Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις, οι υποψήφιοι είτε δεν προσέρχονταν στις εξετάσεις, είτε τους βοηθούσαν κατά την εξέταση υποδεικνύοντας τις σωστές απαντήσεις, είτε τους επέτρεπαν τη χρήση τεχνικών μέσων (κάμερες και ασύρματα ακουστικά).
Τον παραπάνω εξοπλισμό είχε προμηθευτεί ο «αρχηγός» από συλληφθέν   μέλος της οργάνωσης, ιδιωτικό υπάλληλο. Πρόκειται για  συσκευές κινητού με προεγκατεστημένη ειδική εφαρμογή, ασύρματες συσκευές «Bluetooth» και μικροακουστικά «ψείρες» τηλεφώνου.
Επιπλέον, ο «αρχηγός» προμηθευόταν, μέσω μέλους της εγκληματικής οργάνωσης, πλαστές άδειες οδήγησης, τις οποίες στη συνέχεια τις παρέδιδε σε υπάλληλο της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών σε πόλη της Στερεάς Ελλάδας, η οποία γνωρίζοντας ότι είναι πλαστές, τις μετέτρεπε έναντι αμοιβής σε γνήσιες ελληνικές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την έρευνα των αστυνομικών της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων σε γραφείο Προϊσταμένης Τμήματος Μεταφορών σε πόλη της Στερεάς Ελλάδας προσήλθαν (2) αλλοδαποί, τους οποίους προσπάθησε να ειδοποιήσει με νοήματα. Όπως διαπιστώθηκε, ο ένας από τους αλλοδαπούς είχε δώσει στην υπάλληλο το χρηματικό ποσό των 600 ευρώ, για να καταχωρήσει σε ηλεκτρονικό υπολογιστή τις ορθές απαντήσεις θεωρητικής εξέτασης, ενώ και ο δεύτερος αλλοδαπός μετέβη εκεί για να ακολουθήσει την ίδια διαδικασία.
Το ρόλο του «ταμία» της οργάνωσης είχε αναλάβει συγγενικό πρόσωπο του «αρχηγού», με τον οποίο επικοινωνούσαν άτομα από την Ελλάδα και το εξωτερικό που επιθυμούσαν να λάβουν άδεια οδήγησης χωρίς τις προβλεπόμενες εξετάσεις και του απέστελλαν τα χρηματικά ποσά.
Όπως εξακριβώθηκε, από τις αρχές του 2015 έως 20-5-2018 ο «ταμίας» της οργάνωσης, μόνο από πληρωμές μέσω ταχυδρομείου παρέλαβε από υποψηφίους οδηγούς το χρηματικό ποσό των 230.000 ευρώ τουλάχιστον, ενώ εξετάζονται και λοιποί τρόποι αποστολής χρημάτων, καθώς εκτιμάται βάσιμα ότι οι περισσότερες περιπτώσεις διεκπεραιώνονταν μέσω ταχυμεταφορών (courier).
Για την επίτευξη των σκοπών της οργάνωσης λειτουργούσαν, σε πόλεις της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου, τρεις ομοειδείς εγκληματικές ομάδες, που απαρτίζονταν από ιδιοκτήτες σχολών οδηγών και υπάλληλους οικείων Υπηρεσιών Μεταφορών και Επικοινωνιών, οι όποιοι ακλουθούσαν την ίδια μεθοδολογία δράσης, υπό τον κεντρικό συντονισμό και την καθοδήγηση του «αρχηγού».

Πιο αναλυτικά ο «αρχηγός» προωθούσε υποψήφιους οδηγούς στους συγκεκριμένους ιδιόκτητες σχολών οδηγών, οι όποιοι αναλάμβαναν να διεκπεραιώσουν την «επιτυχή» εξέταση των υποψήφιων.
Για την εμπλοκή τους στις υποομάδες αυτές συνελήφθησαν (2) ιδιοκτήτες σχολών οδηγών στην Θεσσαλία και (3) ιδιοκτήτες σχολών στην Πελοπόννησο, όπου επιπλέον συνελήφθη υπάλληλος οικείας Υπηρεσίας Μεταφορών και Επικοινωνιών καθώς και αλλοδαπός, ο οποίος κατήρτιζε πλαστές άδειες παραμονής και βεβαιώσεις αριθμού φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.), τις οποίες παρέδιδε στους παραπάνω συλληφθέντες ιδιοκτήτες σχολών οδηγών της  Πελοποννήσου.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα τα μέλη του εγκληματικού δικτύου, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι και σήμερα εμπλέκονται στη χορήγηση αδειών οδήγησης σε περισσότερα από (157) άτομα, έναντι αμοιβής από 1.500 έως 2.500 ευρώ, έκαστη, αναλόγως την κατηγορία του διπλώματος.
Από τις έρευνες σε οικίες και οχήματα των συλληφθέντων, καθώς και στην κατοχή τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 141.996 ευρώ, 16.241 δολάρια Η.Π.Α., 1.400 Yuan Κίνας, 50 Πέσος Μεξικού,, 27 Λίρες Αγγλίας, συσκευές κινητής τηλεφωνίας, ακουστικά τύπου «ψείρας» και πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα  - κατά περίπτωση - αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της πλαστογραφίας, της πλαστογραφίας πιστοποιητικών, της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, των ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων, της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας και της ψεύδους βεβαίωσης και νόθευσης, κατά συναυτουργία και συρροή.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών.
Η έρευνα, με τη συνδρομή του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.), θα επεκταθεί και σε προηγούμενα έτη, προκειμένου να προσδιοριστεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας του συγκεκριμένου εγκληματικού δικτύου.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου