«Φρένο» στον τζόγο με ρινικό σπρέι


Θα βοηθάει τους εθισμένους στα τυχερά παιχνίδια να ανακτούν τον αυτοέλεγχό τους
Η λύση για τον εθισμό στον τζόγο περνάει από τη μύτη. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται ότι εκτιμούν Φινλανδοί ερευνητές, οι οποίοι ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι θα αρχίσουν την πειραματική εφαρμογή ενός ρινικού σπρέι που παρασκεύασαν για να δουν αν αυτό μπορεί να βοηθήσει τους εθισμένους τζογαδόρους να ανακτήσουν τον αυτοέλεγχό τους.

Το σπρέι περιέχει την ουσία ναλοξόνη, η οποία χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια ως θεραπεία πρώτων βοηθειών σε περιπτώσεις υπερβολικής δόσης ναρκωτικών, όπως η ηρωίνη, το όπιο και η μορφίνη. Η ναλοξόνη εμποδίζει την παραγωγή ντοπαμίνης, ουσίας νευροδιαβιβαστή που συνδέεται με την αίσθηση ηδονής και παίζει κεντρικό ρόλο στους εθισμούς.

«Το σπρέι πηγαίνει στον εγκέφαλο μέσα σε λίγα λεπτά, οπότε είναι πολύ ωφέλιμο για έναν τζογαδόρο. Αν λαχταράς να τζογάρεις, απλά χρησιμοποίησε το σπρέι» δηλώνει χαρακτηριστικά στο Γαλλικό Πρακτορείο η Χανού Αλχο, καθηγήτρια Ιατρικής κατά των εθισμών στο National Institute for Health and Welfare με έδρα το Ελσίνκι.

Στα πειραματικά... ψεκάσματα θα συμμετέχουν 130 εθελοντές, στους μισούς από τους οποίους θα δοθεί η θεραπεία για τρεις μήνες, ενώ στους άλλους μισούς θα χορηγηθεί ψευδοφάρμακο.

Προηγούμενη απόπειρα καταπολέμησης του εθισμού στον τζόγο με χάπι που περιείχε ουσία παρόμοια με τη ναλοξόνη είχε μεν θετική επίδραση, αλλά δεν ήταν αρκετά αποτελεσματική, καθώς το χάπι χρειάζεται τουλάχιστον μία ώρα μέχρι να απορροφηθεί.

«Ο τζόγος είναι μια πολύ παρορμητική συμπεριφορά. Γι' αυτόν τον λόγο αναζητούμε ένα φάρμακο με γρήγορη δράση. Το ρινικό σπρέι λειτουργεί μέσα σε λίγα λεπτά» εξήγησε η Αλχο, η οποία πρόσθεσε ότι το πείραμα θα αρχίσει την ερχόμενη εβδομάδα και αναμένεται να διαρκέσει έναν χρόνο.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου