Στην υλοποίηση σχεδίων που θα συμβάλουν στην ανάδειξη του τοπικού οίνου ΠΟΠ Νεμέας βρίσκεται ο Σύνδεσμος Οινοποιών Νεμέας, ο οποίος προχωρά για πρώτη φορά στην Ελλάδα στη δημιουργία Ομάδας Προστασίας και Διαχείρισης της ζώνης ΠΟΠ προϊόντων.
«Πρόκειται για έναν οργανισμό που υπάρχει σε όλες τις ζώνες της Ευρώπης και της Αμερικής, που παράγουν προϊόντα ΠΟΠ, και δεν υπήρχε στην Ελλάδα μέχρι τώρα», τονίζει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιών Νεμέας, Νίκος Βλάχος.
Όπως εξηγεί, «από τη στιγμή που το 2016 πέρασε μέσα από τον Νόμο περί Συνεταιρισμών η δυνατότητα δημιουργίας τέτοιων οργανισμών που θα προστατεύουν ένα ΠΟΠ προϊόν αλλά και το marketing του προϊόντος, προχωράμε για να αξιοποιήσουμε αυτή την δυνατότητα».
-Διαφήμιση-
Στην περιοχή της Νεμέας, οι κάτοικοι ασχολούνται με την παραγωγή λαδιού και οίνου. Ήδη λειτουργούν 40 οινοποιεία, μέλη του Συνδέσμου, και περισσότερες από 100 πολύ μικρές οικογενειακές μονάδες.
Εξωστρέφεια
Η δυνατότητα χρηματοδότησης από το υπουργείο με 500.000 ευρώ ετησίως, για τα επόμενα πέντε χρόνια, ενός τέτοιου οργανισμού, στον οποίο συμμετέχει το σύνολο της ζώνης, αναμένεται να αυξήσει και την εξωστρέφεια του προϊόντος. «Με αυτήν τη χρηματοδότηση μπορούμε να αναβαθμίσουμε τη στρατηγική μας, με την πρόσληψη γεωπόνων, ειδικών συμβούλων και να κάνουμε στοχευμένες κινήσεις, καθώς θα συμμετέχουν τόσο οι οινοποιοί, όσο και οι παραγωγοί. Το σίγουρο είναι ότι έτσι θα αποκτήσουμε και πρόσβαση σε προγράμματα ΕΣΠΑ» σημειώνει ο κ. Βλάχος.
Προστασία
Επιπλέον, και από τη στιγμή που ο οργανισμός θα έχει το απαιτούμενο επιστημονικό προσωπικό, θα «θωρακιστεί» και η ζώνη. Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο κ. Βλάχος, «για να είναι ΠΟΠ το προϊόν, βασική προϋπόθεση είναι να παράγουμε 1.200 κιλά ανά στρέμμα. Εάν δεν υπάρχει έλεγχος, μπορεί κάποιος για παράδειγμα να παράγει 2.000 κιλά, αλλά να δηλώνει τα 1.200 μόνο για ΠΟΠ και στη συνέχεια να πουλάει τα υπόλοιπα 800 κιλά μόνος του, χωρίς να φαίνονται πουθενά. Υπάρχουν πολλές κινήσεις που πρέπει να γίνουν, αλλά απαιτείται εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό».
Αγορά
Η παραγωγή της Νεμέας κατευθύνεται σε ποσοστό 80% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ παράλληλα υπάρχει και κίνηση προς την αγορά της Αμερικής.
Η κρίση έφερε πρόβλημα στην εσωτερική αγορά καθώς, σύμφωνα με τον κ. Βλάχο, χάθηκε η μάχη του εμφιαλωμένου οίνου από το κρασί σε ασκούς. «Στόχος όλων μας είναι οι αγορές του εξωτερικού, όπου, όπως όλα δείχνουν, υπάρχουν σημαντικές προοπτικές. Στο άνοιγμα των αγορών συμβάλλουν και τα υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά του οίνου. Γεγονός είναι ότι μέσα από αυτόν τον οργανισμό, που σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι σε λειτουργία, οι παραγωγοί και οι οινοποιοί θα συναποφασίζουν για την πορεία του προϊόντος, κάτι πολύ σημαντικό».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου