7 δημοφιλείς μύθοι για το φαγητό που δεν πρέπει να πιστεύεις


Ακόμη κι αν θεωρείς τον εαυτό σου καταξιωμένο σεφ στα στενά όρια της κουζίνας σου υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν γνωρίζεις. Υπάρχουν όμως και κάποια που ξέρεις καλά και εφαρμόζεις, παρότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ίσως να έπρεπε να σταματήσεις να τα κάνεις ή να τα πιστεύεις. Όπως τα παρακάτω.

Μύθος 1: Το αλκοόλ εξατμίζεται πάντα στο μαγείρεμα

Είτε φτιάχνεις πέννες με βότκα, είτε κοτόπουλο με σάλτσα μπύρας, έχεις πάντοτε στο μυαλό σου αυτόν το μύθο. Στην πραγματικότητα όμως το αλκοόλ δεν εξατμίζεται εντελώς όταν μαγειρεύεται μαζί με φαγητό. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του USDA, σε πολλές περιπτώσεις παραμένει και μάλιστα ως κύριο συστατικό του πιάτου. Ακόμη και μετά από 2, ώρες μαγειρέματος, θα μείνει ανέπαφο ένα ποσοστό 5-10% του αλκοόλ.






Μύθος 2: Τα φρέσκα λαχανικά είναι καλύτερα από τα κατεψυγμένα

Η λογική λέει πως τα φρέσκα λαχανικά έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από την κατεψυγμένη εκδοχή τους, σωστά; Λάθος. Κι αυτό γιατί τα λαχανικά χάνουν τα θρεπτικά συστατικά τους αμέσως μόλις κοπούν ενώ, αντίθετα, εκείνα που καταψύχονται αμέσως μόλις μαζευτούν διατηρούν περισσότερο τα θρεπτικά τους στοιχεία.

Μύθος 3: Το αλατισμένο νερό βράζει πιο γρήγορα

Όχι, ξεκάθαρα όχι. Η προσθήκη του αλατιού στην πραγματικότητα αυξάνει το σημείο βρασμού του νερού κατά έναν βαθμό Κελσίου, που σημαίνει ότι το νερό καθυστερεί να βράσει.

Μύθος 4: Η well-done μπριζόλα είναι ασφαλέστερη

Πρόκειται ασφαλώς για έναν τεράστιο μύθο. Μία μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Nottingham μάλιστα αποδεικνύει πως τα βακτήρια υπάρχουν μόνο στην εξωτερική πλευρά του κρέατος και πεθαίνουν αμέσως κατά το ψήσιμο. Επίσης, δεν είναι λιγότερα από αυτά που έχουν επάνω τους τα μαγειρικά σκεύη.

Μύθος 5: Τα scrambled eggs γίνονται καλύτερα με γάλα

Ένα από τα βασικότερα εσχάτως πρωινά έχει ένα βασικό tip που σχετίζεται με την προσθήκη γάλακτος, ώστε να γίνουν περισσότερο fluffy. Αυτό δεν είναι και τόσο ακριβές καθώς μπορεί να καταλήξεις να τρως μια περισσότερο ελαστική ομελέτα.

Μύθος 6: Ο φούρνος μικροκυμάτων καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά

Για κάτι τέτοιο δεν ευθύνεται μόνο ο φούρνος μικροκυμάτων αλλά και οποιοσδήποτε άλλος τρόπος μαγειρέματος. Ο φούρνος μικροκυμάτων χρησιμοποιεί ωστόσο λιγότερη θερμότητα και λιγότερο χρόνο, κάτι που μπορεί και να σημαίνει πως τα ωφέλιμα συστατικά των τροφών, μπορεί και να διατηρηθούν λίγο περισσότερο.

Μύθος 7: Πρέπει να πλύνεις το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψεις

Ενδεχομένως το κάνεις. Στην πραγματικότητα όμως αυτό που πετυχαίνεις -σύμφωνα πάντοτε με μελέτες- είναι να διασπείρεις παντού τα μικρόβια, πολλαπλασιάζοντας τον οποιοδήποτε κίνδυνο. Το να το βάλεις κατευθείαν στα ταψί ή την κατσαρόλα ίσως και να είναι η ενδεδειγμένη επιλογή.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου