Νεμέα το κρασί των θεών...Montalcino το κρασί των ποιητών!


H Νεμέα,(παλαιότερηονομασίαΆγιοςΓεωργιος)βρίσκεται41χιλιόμετρανοτιοδυτικά τηςΚορίνθου[1], κοντά στο όρος Προφήτης Ηλίας, σε υψόμετρο 312 μέτρων﷟HYPERLINK "https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%B5%CE%BC%CE%AD%CE%B1". Έχει πληθυσμό 3.853 κατοίκων (απογραφή2011)  
Η ποικιλία Αγιωργίτικο (γνωστή και σαν Μαύρο Νεμέας, Μαυρούδι Νεμέας), είναι μία από τις πιο εκλεκτές και τις πιο πλούσιες σε χρώμα ελληνικές ερυθρές ποικιλίες σταφυλιών. Η προέλευσή της είναι από τη Νεμέα. Το όνομα της Νεμέας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία και τον οίνο. Οι δύο αυτοί πυλώνες χαρακτηρίζουν τη φυσιογνωμία της πόλης και του ομώνυμου Δήμου στο πέρασμα των αιώνων και αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία τους. 
Το Αγιωργίτικο, αποτελεί μια έγχρωμη ποικιλία η οποία καλλιεργείται στην ίδια περιοχή, της Νεμέας, τουλάχιστον από τον 16° αιώνα, όπως προκύπτει και από τα οθωμανικά αρχεία. Ασφαλώς όμως τόσο η ύπαρξη των αμπελιών όσο και η παραγωγή οίνου στην περιοχή της Νεμέας έχουν ρίζες οι οποίες φτάνουν στην π. Χ. εποχή. Επιπλέον σήμερα παρατηρούμε ότι μέσα στον αμπελώνα της Νεμέας καλλιεργείται αποκλειστικά η ποικιλία Αγιωργίτικο
 Δεν έχουν καταγραφεί άλλες ποικιλίες στην περιοχή της Νεμέας ή γειτονικές περιοχές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν διασταυρώσεις, πρόγονους ή απόγονους, της ποικιλίας Αγιωργίτικο. Οπότε η υπόθεση, ότι από αρχαιοτάτων χρόνων καλλιεργείται στην περιοχή της Νεμέας, η ποικιλία Αγιωργίτικο, μπορεί να αποτελεί έναν πολύ ορθολογικό συλλογισμό και δεν είναι μια ουτοπική φαντασίωση των ντόπιων αμπελουργών, που εκφράζει τον ισχυρό εγωισμό τους, για την εντοπιότητα της ποικιλίας και την αξία των προϊόντων που μπορεί να δώσει η εν λόγω ποικιλία εξαιτίας της μεγάλης ιστορίας της.  
ΚωνσταντίνοςΜπακασιέτας Γεωπόνος, Master Αμπελουργίας 
Η ένωση οινοποιών Νεμέας. 


Montalcino il vino dei poeti………… 
Το Montalcino είναι μια ιταλική πόλη 5 920 κατοίκων στην επαρχία της Σιένα στην Τοσκάνη Είναι ένας τόπος γνωστός για την παραγωγή του κρασιού Brunello 
Το Brunello di Montalcino είναι ένα κρασί που παράγεται στην επαρχία της Σιένα και ακριβώς όπως υποδηλώνει η ονομασία του στο έδαφος του δήμου Montalcino. το 1960 αυτό το κρασί απονεμήθηκε το DOC (ονομασία της ελεγχόμενης προέλευσης) ενώ, από την πρώτη φορά στην Ιταλία, από το 1980 το Brunello di Montalcino διαθέτει το DOCG (ονομασία ελεγχόμενης και εγγυημένης προέλευσης). 
Το Brunello di Montalcino, με ένα κύκλο εργασιών περίπου 170 εκατομμυρίων ευρώ, τον πιο ακριβό όγκο της Ιταλίας (893 ευρώ ανά κουίνταλ) με κόστος ανά εκτάριο πάνω από 500 χιλιάδες ευρώ. Αυτό είναι ένα από τα πιο γνωστά κρασιά στον κόσμο: Πάνω από 9 εκατομμύρια μπουκάλια το 2016 (τα οποία θα βγουν πριν από μερικά χρόνια, ως πειθαρχική παραγωγή) με πάνω από το 70% της εξαγόμενης παραγωγής, που προορίζεται εδώ και δεκαετίες για τα καλύτερα ιταλικά κρασιά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αγοράζουν σήμερα το 30% των πωλήσεων του Brunello (12% πηγαίνουν στον Καναδά), ακολουθούμενη από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία και την Ελβετία, οι οποίες μαζί ανέρχονται στο 20%. Ανοδικά οι χώρες της Ασίας, οι οποίες αγγίζουν το 15% της συνολικής παραγωγής. Η Κεντρική και Νότια Αμερική, από την άλλη πλευρά, λαμβάνουν περίπου το 8% αυτών. Το υπόλοιπο 15% αφορά όλες τις άλλες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας. 
Το Μουσείο    http://www.fattoriadeibarbi.it/museo-del-brunello, Πάνω από 1.000 τετραγωνικά μέτρα του αντικείμενα, φωτογραφίες, έγγραφα, ταινίες, συμπεριλαμβανομένων περιφέρεται, μόνη της ή συνοδεύεται από οδηγούς, για να ανακαλύψει την προέλευση του μύθου. 
Στις αίθουσές του ανακαλύπτεις την ψυχή μιας χώρας γνωστό σήμερα για το κρασί της, ήταν πάντα ο πρωταγωνιστής μιας ιστορίας της αντοχής, την εργασία, τον αγώνα, αλλά και η χαρά της ζωής, του πολιτισμού, του σεβασμού για τον εαυτό, τους άλλους και τη φύση . 
Η ένωση οινοποιών του Brunello 


Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου