Πόσα βγάζουν οι Έλληνες οικοδεσπότες από το Airbnb


Κοντά 1,5 εκατ. τουρίστες από 150 χώρες του κόσμου επισκέφτηκαν την Ελλάδα και διέμειναν σε κάποιο κατάλυμα της Airbnb σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα η εταιρεία στη δημοσιότητα ενώ αντίστοιχα 318.000 κάτοικοι της χώρας ταξίδεψαν από την Ελλάδα προς άλλους προορισμούς του εξωτερικού μέσω της Airbnb.
Η εταιρεία αποφάσισε να δώσει στην δημοσιότητα στοιχεία σε μια προσπάθεια να κάμψει τις επικρίσεις που δέχεται από κατοίκους και φορείς της κάθε πόλης ή χώρας στην οποία δραστηριοποιείται αλλά και να πείσει για τα οφέλη που κομίζει στις τοπικές κοινωνίες. «Τα εν λόγω στοιχεία αποτελούν μέρος μιας διαρκούς δέσμευσης για διαφάνεια» υποστηρίζει η ίδια, παρότι έχει αρνηθεί τόσο στις ελληνικές όσο και σε ξένες αρχές να παρέχει πληροφορίες για τους οικοδεσπότες της ώστε να φορολογηθούν για τα έσοδα που αποκτούν μέσω της πλατφόρμας.

Να υπενθυμίσουμε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας η Ανεξάρτητη Αρχή δημοσίων Εσόδων ξεκίνησε πρόσφατα πιλοτικούς ελέγχους για τον εντοπισμό των «φοροφυγάδων». Σε αυτό το πλαίσιο και υποδυόμενοι τους πελάτες οι ελεγκτές της υπηρεσίας εντόπισαν 55 ιδιοκτήτες ακινήτων 39 εκ των οποίων υπό τον φόβο μελλοντικού ελέγχου υπέβαλαν ή έκαναν τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος δηλώνοντας πρόσθετο εισόδημα ύψους 900.000 από το οποίο προκύπτει 200.000 ευρώ φόρος για το δημόσιο.
Σύμφωνα ωστόσο με την Αirbnb κατά μέσο όρο ένας οικοδεσπότης της χώρας μας αποκομίζει περί τις 2.870 ευρώ ενοικιάζοντας το χώρο του 28 μέρες μέσα στο χρόνο, ποσό δηλαδή που μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τις 10.000 αν κάποιες καταφέρει να το νοικιάσει όλη την καλοκαιρινή περίοδο.
Πέρα από ένα ενδεικτικό μέσο όρο του εισοδήματος των οικοδεσποτών, τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν τα οφέλη του υγιούς τουρισμού για τις τοπικές οικογένειες και τις κοινότητές τους» όπως σημειώνει η εταιρεία.
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών η Αirbnb αναφέρει ότι πάνω από τους μισούς τουρίστες παγκοσμίως που χρησιμοποιούν την Airbnb για τη διαμονή τους δαπανούν τα χρήματα που εξοικονόμησαν με τη χρήση της πλατφόρμας σε τοπικές επιχειρήσεις και μάλιστα το 44% των συνολικών δαπανών των φιλοξενουμένων στις κοινότητες όπου διαμένουν κι όχι στα παραδοσιακά τουριστικά σημεία. «Για να δημοκρατικοποιήσει τα οφέλη των ταξιδιών, η Airbnb προσφέρει μια υγιή εναλλακτική λύση στις μαζικές ταξιδιωτικές συνήθειες που έχουν μολύνει κάποιες πόλεις εδώ και δεκαετίες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής Πολιτικής και Επικοινωνίας της Airbnb Global, Κρις Λιάν.
Εκτός από το πόσα κερδίζουν κατά μέσο όρο οι οικοδεσπότες η εταιρεία δίνει και στοιχεία σχετικά με το πώς αξιοποιούν το έξτρα εισόδημα που βγάζουν από την πλατφόρμα. Όπως σημειώνει, σχεδόν οι μισοί οικοδεσπότες της πλατφόρμα χρησιμοποιούν το εισόδημα αυτό για να καλύψουν τα μηνιαία έξοδα των νοικοκυριών ενώ το 6% αυτών επένδυσαν τα έξτρα χρήματα για να ανοίξουν την δική τους επιχείρηση.
Το σίγουρο είναι, βέβαια ότι τα στοιχεία δίνουν και μια αντιπροσωπευτική εικόνα για την απήχηση που έχει στις μέρες μας η πρακτική διαμοιρασμού κατοικιών ενώ επιδιώκουν να υπογραμμίσουν και τα περιβαλλοντικά της οφέλη.
Αξίζει να σημειωθεί πως περί τα 4,85 εκατομμύρια τουρίστες το 2017 επιλέγουν να ταξιδέψουν ανά τον κόσμο χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα. Ο λόγος που τόσοι πολλοί τουρίστες επιλέγουν την εταιρεία είναι πως η πλειονότητα των ταξιδιωτών του σήμερα – για την ακρίβεια το 79% - θέλουν να έχουν την εμπειρία του ντόπιου όταν επισκέπτονται έναν προορισμό. Ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό, το 89%, βρίσκει την διαμονή σε Airbnb πιο βολική από αυτή των ξενοδοχείων.
Βαρύνουσας σημασίας για την επιλογή των ταξιδιωτών είναι και τα περιβαλλοντικά οφέλη που απορρέουν από αυτού του είδους την φιλοξενία. Σύμφωνα με την Airbnb, το 66% των φιλοξενούμενων ανέφεραν πως τα περιβαλλοντικά οφέλη από το διαμοιρασμό κατοικιών είναι καθοριστικά για την επιλογή τους να διαμείνουν σε κατοικίες αντί για ξενοδοχεία ενώ το 88% από τους οικοδεσπότες της πλατφόρμας χρησιμοποιούν φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές φιλοξενίας.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου