Επαψε να μυρίζει άνοιξη



❱❱ Η μόλυνση και οι ρύποι ντίζελ καταστρέφουν το άρωμα των λουλουδιών, υποστηρίζει Βρετανός επιστήμονας
Η άνοιξη δεν μυρίζει πια όπως στο παρελθόν. Αυτό δεν το λένε οι «παλιοί», που έχουν την τάση να ωραιοποιούν το παρελθόν, αλλά Βρετανός επιστήμονας, ο οποίος υποστηρίζει ότι η μόλυνση και ειδικά οι ρύποι ντίζελ καταστρέφουν το άρωμα των φυτών στις πόλεις, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπουν αυτό να διαχέεται σε μεγάλη ακτίνα.
Το άρωμα των πιο κοινών λουλουδιών στους κήπους της Βρετανίας, αυτό της λεβάντας, του νάρκισσου, του τριαντάφυλλου και του λίλιουμ, έχει επηρεαστεί διαπιστωμένα από τους ρύπους.

Το πρωτοξείδιο του αζώτου, που προέρχεται κυρίως από τα αυτοκίνητα ντίζελ, βλάπτει τα συστατικά που παράγουν το άρωμά τους, όπως εξηγείται σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «New Scientist» τον περασμένο μήνα. Σε αυτό περιγράφεται επίσης η διαδικασία με την οποία τα έντομα, που δρουν ως γονιμοποιητές στα φυτά, λειτουργούν επιλέγοντας ποια θα γονιμοποιήσουν, βάσει των χημικών που αυτά απελευθερώνουν μέσω του αρώματός τους.
Ο δρ Robbie Girling, του University of Reading, που είναι επικεφαλής έρευνας σχετικής με τις εκπομπές ντίζελ, πιστεύει ότι η δυσκολία των μελισσών να μυρίσουν τα άνθη έχει παίξει ρόλο και στη μείωση του πληθυσμού τους. «Εχω μιλήσει με ερασιτέχνες μελισσοκόμους στο παρελθόν που επιμένουν ότι την ώρα που η μυρωδιά των λουλουδιών βρίσκεται στην κορύφωσή της δεν μπορούν να τα μυρίσουν στον κήπο τους» δηλώνει χαρακτηριστικά.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου