Ψυχανάλυσέ το: Είσοδος στην τρίτη ηλικία



❱❱ Η προετοιμασία που απαιτείται προκειμένου να ανταμειφθούν οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής
Τρίτη ηλικία, μια φάση της ζωής που δεν φαίνεται γοητευτική, αλλά εμπεριέχει ωριμότητα και σοφία. Κάθε άνθρωπος, όταν βρίσκεται στη νιότη του, τη σκέφτεται, αλλά θεωρεί ότι αργεί. Ομως υπάρχει, είναι εκεί, όλοι θα την περάσουμε και αρκετοί ήδη διανύουν αυτό το στάδιο της ζωής τους.
Είναι ένα στάδιο που παρουσιάζει πολλά αρνητικά χαρακτηριστικά, όπως θλίψη, παράπονο, μοναξιά, ματαίωση και απομόνωση. Ο ηλικιωμένος άνθρωπος για ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας είναι σχεδόν αδιάφορος και «άχρωμος». Ως καταναλωτής δεν είναι τόσο ενεργός και δημιουργικός.
Η βιομηχανική παραγωγή και οι διαφημιστικές εταιρίες δεν τον αναζητούν και δεν αποτελεί ελκυστικό καταναλωτικό στόχο. Η τεχνολογία εξελίσσεται και οι ηλικιωμένοι δυσκολεύονται να την παρακολουθήσουν και να την ακολουθήσουν. Η κοινωνία τρέχει με γοργούς, νεανικούς ρυθμούς. Αυτά είναι κάποια απλά και συνηθισμένα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ηλικιωμένοι άνθρωποι.
Ενεργοί

Για μια ευτυχισμένη τρίτη ηλικία πρέπει να υπάρχει προετοιμασία. Ετσι θα δοθεί η δυνατότητα να απολαύσετε το παρόν και να ανταμειφθούν οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής.
Για να αποφευχθούν οι αρνητικές σκέψεις και καταστάσεις, είναι επιτακτική ανάγκη οι ηλικιωμένοι να παραμένουν ενεργοί στην περίοδο ζωής που διανύουν! Διαφορετικά, κάνουν σκέψεις που οδηγούν σε πληθώρα αρνητικών συναισθημάτων και συναισθηματικών καταστάσεων: Χαμηλή αυτοεκτίμηση, λύπη, αισθήματα κατάθλιψης, νεύρα, απαξίωση, εγκατάλειψη, θυμός, έντονες υπαρξιακές φοβίες, άγχη και έλλειψη διάθεσης για ζωή. Πρέπει να σημειωθεί ότι μια υποκατηγορία της κατάθλιψης είναι η γεροντική κατάθλιψη (π.χ. ερωτηματολόγιο Geriatric Depression Scale, GDS).

Οι ηλικιωμένοι μπορούν να βρουν ενδιαφέροντα και δραστηριότητες, με τα οποία θα νιώθουν όμορφα και ταυτόχρονα παραγωγικοί. Μπορούν να ανατρέξουν σε χόμπι που έκαναν και παλιότερα ή που πάντα ήθελαν να κάνουν και δεν είχαν τον χρόνο. Αυτά μπορούν να είναι εντός ή εκτός σπιτιού, με νέες συντροφιές.

Υπάρχουν πολλές ομάδες και σύλλογοι που καλύπτουν τις ανάγκες των ηλικιωμένων, και προσφέρουν δυνατότητες κοινωνικοποίησης και δραστηριοποίησης.
Είναι θετικό και βοηθητικό να παραμένουν ενημερωμένοι για τα δρώμενα και τις εξελίξεις, καθώς η επικαιρότητα και η τεχνολογία προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς. Συχνά οι ηλικιωμένοι αισθάνονται παραμερισμένοι και αποκομμένοι από την κοινωνική δράση. Επίσης, βοηθούν πολύ τους ηλικιωμένους και βελτιώνουν την καθημερινότητά τους η επικοινωνία, η συμμετοχή και η υποστήριξή τους στα οικογενειακά θέματα.

Το γήρας μοιάζει με μια ακραία κατάσταση απώλειας εαυτού. Δεν νιώθουμε πια γεροί και δυνατοί, αντιθέτως νιώθουμε γέροι, ανεπαρκείς και ευάλωτοι, στοιχεία που μπορεί να ξυπνήσουν μέσα μας ανησυχίες και εικόνες άνοιας, ασθένειας και κατάθλιψης. Οι απαισιόδοξες πεποιθήσεις και σκέψεις για αυτήν την περίοδο δυσκολεύουν και μπλοκάρουν συναισθηματικά το άτομο να ζήσει και να απολαύσει αυτήν τη φάση της ζωής του.
Νοητικές λειτουργίες
Μια επιτυχής και αποτελεσματική μετάβαση απαιτεί καταρχάς ένα άρτιο και υψηλό επίπεδο νοητικών λειτουργιών. Προσπαθήστε να κρατάτε το μυαλό σας ενεργό μέσα από το διάβασμα, το γράψιμο, τις συζητήσεις, τη διαρκή επίλυση προβλημάτων, τη συναναστροφή με τους άλλους και τα κοινά.
Η άσκηση βελτιώνει τη διάθεση, ενισχύει ταυτόχρονα τις νοητικές λειτουργίες και η όρεξη για νέα σχέδια καταφτάνει! Η ψυχική ανθεκτικότητα και η δύναμη είναι λέξεις-ορόσημο.

Οι δυσκολίες και οι αλλαγές που παρουσιάζονται με το γήρας είναι: έκπτωση κινητικότητας, όρασης, ακοής, στρες, φόβος του θανάτου, κατάθλιψη, απώλεια φίλων ή συντρόφου.
Τελευταίες έρευνες αποκαλύπτουν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται ακόμη και στην τρίτη ηλικία, όταν το περιβάλλον είναι βοηθητικό και παρέχει πλούσια ερεθίσματα. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι σημαντική και χρήσιμη η συμβολή των ατόμων τρίτης ηλικίας στην οικογένεια, και την κοινωνία μέσω της σοφίας και των εμπειριών που μόνο εκείνοι κατέχουν και μπορούν να μεταδώσουν.
5+1 απλά βήματα «αφιερωμένα» στον εαυτό σας
1 Φροντίστε το σώμα σας. Για να διατηρείτε την πνευματική διαύγειά σας χρειάζονται σωματική ευρωστία και ευεξία. Οποιαδήποτε μορφή σωματικής άσκησης είναι απαραίτητη.
2 Προσέχετε τι τρώτε.
Αυτό, φυσικά, αφορά όλες τις ηλικίες. Η υγιεινή διατροφή είναι ο καλύτερος σύμμαχος σε όλες τις προσπάθειες.
3 Η ψυχαγωγία είναι φίλος. Η καλή ψυχαγωγία δίνει ενέργεια, δημιουργεί θετικά συναισθήματα, βοηθά την καρδιά και προσθέτει χρόνια στη ζωή. Δώστε χρόνο για ταξίδια, για ευχάριστες στιγμές και για τα χόμπι σας.
4 Εξασκήστε τη μνήμη σας.
Η πνευματική διαύγεια θέλει ξεκούραση και καλό ύπνο. Συνεχίστε να είστε περίεργοι και να μαθαίνετε τα πάντα για τα πάντα και παντού.
5 Οχι στην «απομόνωση». Διατηρείτε καλές σχέσεις με την οικογένειά σας. Φροντίστε τις επαφές και τις σχέσεις με τους φίλους σας. Φροντίστε να αναπτύσσετε συνεχώς καινούργιες συντροφιές και να κάνετε φίλους. Οι θετικές κοινωνικές και οικογενειακές σχέσεις προσφέρουν μακροζωία και ψυχική δύναμη. Ξέρετε ότι κάποιοι ανά πάσα στιγμή είναι γύρω σας για σας!
6 ιατρικές εξετάσεις.

Μην αγνοείτε το ιατρικό ιστορικό σας. Οτιδήποτε σας προκαλεί άγχος και δυσφορία μπορεί να αντιμετωπιστεί. Μιλήστε και ακολουθήστε τις συμβουλές για πρόληψη που σας δίνει ο γιατρός σας.

Σε μια κοινωνία που ο αριθμός των ηλικιωμένων αυξάνεται (λόγω του μεγαλύτερου προσδόκιμου ζωής) καλό θα ήταν να έχουμε στον νου μας το ηλικιωμένο άτομο της οικογένειας ή του φιλικού περιβάλλοντός μας, ώστε να διευκολύνουμε την καθημερινότητα και την ψυχική ενδυνάμωσή του με απλές πράξεις και με αληθινό ενδιαφέρον.
MSc Κλινική Ψυχοπαθολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια
Universite Paris VIII - St. Denis - Vincennes, France
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου