Ποιον από τους δύο κρόκους αβγών θα επέλεγες;


Έχετε προφανώς παρατηρήσει ότι τo χρώμα που έχουν οι κρόκοι δεν είναι το ίδιο σε όλα τα αβγά. Γνωρίζετε, όμως, ότι αυτές οι διαφορές μπορούν να μάς δώσουν βασικές πληροφορίες για την υγεία αλλά και τη διατροφή του κοτόπουλου από το οποίο προήλθαν;
Από τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά θα σταθούμε κυρίως στο οπτικό κομμάτι θεωρώντας δεδομένο ότι μιλάμε για ένα αβγό φρέσκο και όχι πολυκαιρισμένο. Οπότε αυτό που θα πρέπει να προσέξετε προκειμένου να μπορέσετε να βγάλετε τα πρώτα συμπεράσματα για την ποιότητά του, είναι το χρώμα του κρόκου, το οποίο εξαρτάται κυρίως από τη διατροφή του κοτόπουλου.
Τα κοτόπουλα που τρέφονται κυρίως με καλαμπόκι παράγουν αβγά των οποίων ο κρόκος έχει κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα, ενώ εκείνα που τρέφονται με σιτάρι ή κριθάρι παράγουν αβγά με λιγότερο έντονο κίτρινο χρώμα. Ένα αβγό με πιο πορτοκαλί κρόκο είναι σίγουρα πολύ πιο υγιεινό από τα υπόλοιπα.
Μπορεί βέβαια ο κρόκος να λέει πολλά για την ποιότητα του αβγού αλλά και το ασπράδι δεν πάει πίσω, αφού αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό του βάρους του αβγού. Οπότε δίνετε και εδώ βάση αφού με την πάροδο του χρόνου, η πρωτεΐνη που περιέχει αλλάζει μορφή και το ασπράδι αραιώνει. Γι’ αυτό και τα φρέσκα αβγά παρουσιάζουν πιο συνεκτική υφή, ενώ το ασπράδι των πιο «μπαγιάτικων» τείνει να απλώνει περισσότερο.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου