Κλεμμένες πρωτοκορινθιακές κεραμικές φιγούρες σε σπίτι μεγιστάνα!


Εφοδος των Αρχών του Μανχάταν σε διαμέρισμα Αμερικανού κροίσου! Κατέσχεσαν εννέα κομμάτια της συλλογής του

Σε μουσείο «λεηλατημένων» ελληνορωμαϊκών αρχαιοτήτων είχε μετατρέψει το διαμέρισμά του στο Μανχάταν Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, όπως αποδείχθηκε από έφοδο των Αρχών που οργάνωσε βοηθός εισαγγελέα ελληνικής καταγωγής.
Ο Μάικλ Στέινχαρντ (φωτό πάνω), μάνατζερ fund και φιλάνθρωπος που συλλέγει τέχνη από την αρχαία Ελλάδα εδώ και τρεις δεκαετίες, ο οποίος διατηρεί στενούς δεσμούς με το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, όπου μάλιστα υπάρχει και αίθουσα που έχει πάρει το όνομά του, όπως αποκαλύπτει το σχετικό ρεπορτάζ των «New York Times» είχε αποκτήσει παράνομα αυτούς τους «θησαυρούς».
Η αστυνομία, που μπήκε την Παρασκευή στο διαμέρισμα του 77χρονου, το οποίο βρίσκεται στην 5η Λεωφόρο και καταλαμβάνει τρεις ορόφους με θέα στο Σέντραλ Παρκ, κατέσχεσε τουλάχιστον εννέα κομμάτια της συλλογής του, ενώ προχώρησε και σε έρευνα στο γραφείο του.
Η επιχείρηση αυτή της αστυνομίας εντάσσεται, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, στην προσπάθεια της Εισαγγελίας του Μανχάταν να επαναπατρίσει στις χώρες προέλευσής τους αρχαιότητες οι οποίες έχουν προκύψει από λεηλασίες και έχουν εντοπιστεί στη Νέα Υόρκη.
Τον περασμένο μήνα, μάλιστα, ιδρύθηκε ειδική υπηρεσία κατά της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής Μάθιου Μπογδάνο, βοηθό εισαγγελέα που έχει κάνει κλασικές σπουδές και έχει τεθεί επικεφαλής των περισσότερων σχετικών ερευνών.
Κατά την έφοδο που σχεδίασε ο Μπογδάνος, ο οποίος μικρός έβγαζε το χαρτζιλίκι του σερβίροντας στο ελληνικό εστιατόριο των γονιών του στο Μανχάταν, κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων μια αττική λήκυθος (τύπος αρχαιοελληνικού αγγείου που χρησίμευε για την τοποθέτηση ελαιολάδου) του 5ου π.Χ. αιώνα με νεκρική παράσταση, η αξία της οποίας υπολογίζεται σε τουλάχιστον 380.000 δολάρια. Επίσης, οι αστυνομικοί αφαίρεσαν πρωτοκορινθιακές κεραμικές φιγούρες του 7ου π.Χ. αιώνα που απεικονίζουν μια κουκουβάγια και μια πάπια, συνολικής αξίας 250.000 δολαρίων.
Αγορά 1.100.000 δολαρίων
Ολα τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν είχαν αποκτηθεί από τον Στέινχαρντ τα τελευταία 12 χρόνια αντί 1.100.000 δολαρίων, όπως προκύπτει από τα σχετικά εντάλματα που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα.
Το εισαγγελικό γραφείο του Μανχάταν, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έστειλε φωτογραφίες της συλλογής από την οποία αγόρασε ο Στέινχαρντ τα αρχαία και προέκυψε ότι «υπήρχαν στοιχεία για 10 κομμάτια που είχαν πωληθεί στον Στέινχαρντ» που ήταν «προϊόντα λεηλασίας». Από την πλευρά του, χθες, το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με ανακοίνωσή του επιβεβαιώνει τις επαφές με τις αμερικανικές Αρχές για το θέμα και προσθέτει ότι «βρίσκεται σε αναμονή των επίσημων στοιχείων, ώστε να προχωρήσει στις δέουσες ενέργειες για τον επαναπατρισμό των ελληνικών αρχαιοτήτων με τεκμηριωμένη την παράνομη διακίνησή τους».
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου