Μία από τις πρώτες συνεταιριστικές οργανώσεις στην Ελλάδα, η οποία λειτουργεί από το 1919, είναι η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κορινθίας, στην ανατολική Κορινθία, με 6.500 μέλη. Εκτός από την εμπορία γεωργικών εφοδίων, διαθέτει μία μονάδα με ζωοτροφές, ενώ η κύρια μεταποιητική δραστηριότητα είναι το ελαιόλαδο.
Παράλληλα, η ΕΑΣ παρακολουθεί, συμβουλεύει και καθοδηγεί σε όλα τα στάδια της καλλιέργειας 680 ελαιοκαλλιεργητές, ώστε το παραγόμενο προϊόν να είναι σύμφωνο με τις προδιαγραφές της εταιρείας, αλλά και το τελικό προϊόν να έχει προστιθέμενη αξία. Είναι χαρακτηριστικό ότι από μια χούφτα ελιές μπορεί να ενημερώσει τον παραγωγό και να τον κατευθύνει, αν είναι καιρός για να ξεκινήσει η συγκομιδή.
Στόχος της εταιρείας είναι να δίνει ως κίνητρο μια τιμή προσαυξημένη στους παραγωγούς, που συνεργάζονται και γνωρίζουν την ποιότητά τους, «ώστε να είμαστε και εμείς και αυτοί ικανοποιημένοι. Παραλαμβάνουμε μόνο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο», εξηγεί ο υπεύθυνος πωλήσεων και εξαγωγών, Δημήτρης Μπάκουλης.
Στην περιοχή υπάρχει μια ποικιλία ελιάς που λέγεται μανάκι, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της οποίας είναι ότι το λάδι της είναι γλυκό και δεν σε «καίει» στον λαιμό.
Αυτή την ιδιαιτερότητα προβάλλει η εταιρεία, μια ιδιαίτερη γευστική πρόταση, τυποποιώντας τη με το μπραντ «Κορινθία Χώρα», 100% από μανάκι. Το μπραντ «Λαΐς» είναι μια επιλογή από κορωναίικη και μανάκι, που συμπληρώνει την παλέτα των γεύσεων.
Η εταιρεία, σχεδόν 30 χρόνια, παρουσιάζει κέρδη και συνεχίζει να αναπτύσσεται, παρά τις δυσκολίες των τελευταίων έξι χρόνων της κρίσης. Αυτό οφείλεται, όπως μας εξηγεί ο Κωνσταντίνος Μικρός, γενικός διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κορινθίας, στο ότι «θέλουμε τα εισοδήματά μας να προέρχονται από πολλές πηγές.
Αυτό κάνει την ανάπτυξη πιο αργή, αλλά σταθερή και ισχυρή. Από τις γενικές πωλήσεις και τις πωλήσεις ελαιολάδου, αλλά και από τις παροχές υπηρεσιών, έχουμε ισόποση συμμετοχή στον τζίρο». Παράλληλα, σημειώνει ότι «δεν έχουμε μεγάλο κόστος λειτουργίας, γιατί έχουμε ακριβώς το προσωπικό που χρειαζόμαστε.
Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την τοπική κοινωνία με νέες προσλήψεις, αλλά δυσκολευόμαστε με την παρούσα οικονομική κατάσταση».
Ως κίνηση γνωριμίας με τους πελάτες τους, τα φετινά Χριστούγεννα η εταιρεία ετοίμασε δύο νέα προϊόντα, την πάστα ελιάς και την τυποποίηση βρώσιμης ελιάς. «Ξεκινήσαμε την όλη διαδικασία αλλού (φασόν), πράγμα που μας επιβαρύνει με κάποιο κόστος, μειώνοντας το κέρδος μας, αλλά οι εποχές δεν είναι να επενδύεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις», αναφέρει ο Κ. Μικρός, επισημαίνοντας ότι «παλιά έπρεπε να ήσουν πολύ καλός σε ένα είδος. Οι εποχές άλλαξαν. Πρέπει να έχεις γκάμα, γιατί αν δεν καλύψεις μια ανάγκη του καταναλωτή, θα την καλύψει κάποιος άλλος».
«Αυτήν τη στιγμή περνάμε επιθεώρηση από την ISF και είμαστε πιστοποιημένοι από την TUV Austria για την ποιότητα των προϊόντων μας και την παροχή υπηρεσιών. Έτσι, όταν απευθυνόμαστε στο εξωτερικό, έχουμε άλλο πρόσωπο», τονίζει.
Τυποποιημένο ελαιόλαδο στην Ιταλία
Η βαρύτητα, που δίνει η εταιρεία και έχει δρομολογηθεί τα τελευταία χρόνια, είναι το εξωτερικό. Άλλωστε, πάνω από το 50% του παραγόμενου προϊόντος εξάγεται. «Η διαφορά που έχουμε εμείς είναι στην ποιότητα. Μετά από τόσα χρόνια παρουσίας στο εξωτερικό μάς γνωρίζουν, ξέρουν τι προσφέρουμε, μας έχουν αξιολογήσει ως επαγγελματία», μας λέει ο Δ. Μπάκουλης, αναφέροντας ότι στην Ιταλία, μία από τις εξαγωγικές χώρες, «εξάγουμε μόνο τυποποιημένο λάδι. Είμαστε περήφανοι γι’ αυτό, γιατί συνήθως στην Ιταλία διακινείται χύμα λάδι».
«Κάνουμε προσπάθειες σε όλα τα μέτωπα», υπογραμμίζει ο Δ. Μπάκουλης. Εξαγωγές γίνονται, επίσης, σε Γερμανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Καζακστάν, Μεξικό, Καναδά, όπου οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη, προκειμένου να ευοδωθεί μια καινούργια συνεργασία. Αυτή η χρονιά είναι κομβική, γιατί γίνονται συζητήσεις για νέες συνεργασίες με Ρωσία και Κίνα, ενώ ήδη έχουν δειγματίσει σε Ινδία.
Το οξυγόνο «εχθρός» του λαδιού
«Ο χειρότερος εχθρός του λαδιού είναι το οξυγόνο», μας λέει ο Δ. Μπάκουλης, ο οποίος μας ξενάγησε στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, την ώρα που γινόταν η τυποποίηση του 5λιτρου τενεκέ. Το τυποιητήριο λειτουργεί τα τελευταία επτά χρόνια και πληροί όλες τις τεχνολογικές προδιαγραφές. Είναι εφικτό να γνωρίζουν ποιος παραγωγός έχει βάλει λάδι σε κάθε δεξαμενή, τι ποσότητα, τα χαρακτηριστικά του, τι χημικά και γενικά όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται.
Οι δεξαμενές πρώτης ύλης, ανοξείδωτες με κλειστά κυκλώματα, προστατεύουν το λάδι από το οξυγόνο. Οι θερμαινόμενες δεξαμενές το διατηρούν στους 18 βαθμούς, για να μπορέσει να φιλτραριστεί σωστά. Στη συνέχεια, τα φίλτρα καθαρισμού του λαδιού βοηθούν να διατηρηθεί η υγρασία του και να αποβληθεί κάθε ξένη ουσία, ενώ στον χώρο ποιοτικού ελέγχου γίνονται οι εξετάσεις για να πιστοποιηθεί ότι έχει τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Στις γραμμές παραγωγής, από τη μία τυποποιείται το λάδι σε τενεκέδες ενός και πέντε λίτρων και στην άλλη μηχανή φτιάχνονται 3.200 μπουκάλια την ώρα. Το εντυπωσιακό είναι ότι δεν στοκάρεται προϊόν σε αποθήκες. Όμως, όπως μας είπε ο Δ. Μπάκουλης, «έχουμε γρήγορες μηχανές, φρεσκοτυποποιούμε και το στέλνουμε».
ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΧΩΡΑ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου