Συχνά τα ζευγάρια, κατά την πορεία της σχέσης ή του γάμου, παρατηρούν και δηλώνουν ότι μειώνεται η ερωτική διάθεση και επιθυμία τους, καθώς και πως μειώνεται η συχνότητα με την οποία έχουν ερωτική συνεύρεση με τον σύντροφό τους.
Αρκετές φορές η μείωση αυτή οδηγεί σταδιακά σε απομάκρυνση και αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα η ζωή του ζευγαριού να συνεχίζεται με την απουσία του σεξ, η οποία φαίνεται να έχει γίνει συνήθεια και δεδομένο. Πολλές είναι οι αιτίες και οι δικαιολογίες που εκφράζουν, όπως η κούραση, η ρουτίνα, τα οικονομικά προβλήματα, η έλλειψη ενδιαφέροντος, η κακή διάθεση, η συνήθεια, το άγχος, τα παιδιά, οι υποχρεώσεις. Οι αιτίες αυτές είναι αρκετά συχνά πραγματικές και απεικονίζουν τη μείωση της συχνότητας των ερωτικών επαφών, δεν δικαιολογούν όμως και το άλλο άκρο, την ανυπαρξία της.
Πώς όμως το ζευγάρι φτάνει σε αυτό το σημείο; Η καθημερινότητα συνεχίζεται, οι υποχρεώσεις αυξάνονται, η ζωή προχωρά και κάποια στιγμή συνειδητοποιούμε ότι πέρασε ο καιρός, δεν είμαστε ακριβώς σίγουροι πώς πέρασε έτσι ο χρόνος από την τελευταία φορά που κάναμε σεξ. Εκείνη τη στιγμή αναρωτιόμαστε τι συνέβη. Υπάρχει τρίτο πρόσωπο; Γιατί δεν με ποθεί; Μήπως έκανα κάτι; Εγώ γιατί δεν θέλω; Πώς πέρασαν έτσι οι τελευταίοι μήνες;
Οι υποχρεώσεις
Τα ζευγάρια πολλές φορές απέχουν από το σεξ, με αποτέλεσμα η σχέση να έχει βαλτώσει και να νιώθουν ότι δεν είναι πια επιθυμητοί ως άτομα, και γι’ αυτό λείπει η όρεξη για επαφή. Οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας, η έλλειψη επικοινωνίας, η σωματική κούραση και οι πολλαπλοί ρόλοι που αναλαμβάνουμε για να αντεπεξέλθουμε αποτελούν κάποιους από τους παράγοντες που επηρεάζουν τη σεξουαλική δραστηριότητα των ζευγαριών (εξαιρούμε οποιονδήποτε παθολογικό παράγοντα έχει διαγνωστεί και μπορεί να επηρεάζει τη σεξουαλική δραστηριότητα).
Πόσους ρόλους έχουμε στην καθημερινή ζωή; Είμαστε εργαζόμενοι, γονείς για τα παιδιά μας, υπεύθυνοι σε πολλούς τομείς. Μέσα σε αυτόν τον αγώνα οι περισσότεροι αναγκαζόμαστε να θέσουμε προτεραιότητες, βάζοντας μπροστά την οικογένεια, την επιβίωση, και έτσι η ερωτική ζωή μας περνά σε άγνωστη μοίρα. Οχι γιατί δεν μας ενδιαφέρει, αλλά γιατί το μεταθέτουμε για κάποια άλλη φορά. Στα ζευγάρια η έκφραση για τρυφερότητα, αγάπη και το πάθος πρέπει να είναι αμοιβαία.
Οσο λοιπόν «το ξεχνάς, σε ξεχνά», όπως λένε συχνά οι παλαιότεροι. Πολλές φορές περιμένεις και βασίζεσαι στην κινητικότητα και την προτροπή του συντρόφου που δεν εκδηλώνονται. Ισως είναι και εκείνος το ίδιο κουρασμένος, κι έτσι μήνες μετά αναρωτιέσαι τι έγινε, ψάχνεις τις
αιτίες πίσω από τους λόγους και τα γεγονότα.
Τα τέσσερα «πρέπει» για να ανάψουν οι αισθήσεις
Ενα άτομο για να ενεργοποιηθεί σεξουαλικά και να έχει ικανοποιητική σεξουαλική λειτουργία είναι σημαντικό:
1 Να νιώθει θετικά και να έχει αυτοπεποίθηση, η οποία περιλαμβάνει την πεποίθηση ότι μπορείς να λειτουργήσεις σεξουαλικά, ότι ο/η σύντροφος σε βρίσκει ελκυστικό και ότι ο/η σύντροφος έχει καλή διάθεση απέναντί σου. Αν ένας από τους δύο σταθερά υποβιβάζει ή απειλεί τον άλλον, τότε αυτή η αυτοπεποίθηση υπονομεύεται.
2 Να μην έχει άγχος και να μην αισθάνεται πίεση. Οποιοσδήποτε τύπος άγχους πριν και κατά τη διάρκεια της επαφής μπορεί να οδηγήσει σε αναστολή και αναβολή της σεξουαλικής λειτουργίας. Συχνό είναι το άγχος της επίδοσης, όταν, δηλαδή, το άτομο φοβάται πως δεν θα λειτουργήσει σεξουαλικά. Αυτός ο φόβος, όμως, αναστέλλει τη δυνατότητα διέγερσης και επομένως η δυσκολία διέγερσης αυξάνει περισσότερο το άγχος επίδοσης και, κατά συνέπεια, αυτό αρκετές φορές φέρνει την απόσταση ανάμεσα στο ζευγάρι.
3 Να έχει νοητικά και σωματικά ερεθίσματα από τον σύντροφό του.
4 Να μπορεί να συγκεντρώνει την προσοχή του και τη σκέψη του στο άτομο και στο γεγονός που του δημιουργούν σεξουαλική διέγερση και θα συνευρεθεί. Προκειμένου τα ερεθίσματα να προκαλέσουν διέγερση, το άτομο θα πρέπει να μπορεί να συγκεντρώσει την προσοχή του σε αυτά. Αν αισθάνεται ότι αποσπάται η προσοχή του εξαιτίας σκέψεων για πιθανή δυσλειτουργία ή χαμηλή αυτοπεποίθηση ή αν νιώθει ανεπιθύμητος ή κάνει σκέψεις που αφορούν το πώς αντιδρά ο σύντροφος ή αν σκέπτεται αν τον επιθυμεί και πόσο, είναι πιθανό να μη διεγείρεται από τα σεξουαλικά ερεθίσματα και, κατά συνέπεια, να νιώθει από ανεπιθύμητος μέχρι ότι έχει πρόβλημα και να αρχίσει να αποστασιοποιείται από την ερωτική δράση.
Οτιδήποτε παρεμβαίνει στα παραπάνω μπορεί να μπλοκάρει τη σεξουαλική επαφή. Οταν ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω απουσιάζουν, η σεξουαλική ζωή μπορεί να γίνει σταθερό πρόβλημα στη σχέση.
MSc Κλινική Ψυχοπαθολόγος -
Ψυχοθεραπεύτρια
Universite Paris VIII - St. Denis - Vincennes, France
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου