Μείωση της παραγωγής μελιού στην Πελοπόννησο λόγω καιρού!


Βγαίνοντας από έναν δύσκολο χειμώνα, και με σημαντικές απώλειες στα κοπάδια τους, οι μελισσοκόμοι έστρεψαν τις ελπίδες τους στην άνοιξη, περιμένοντας μια πλούσια ανθοφορία. Τα παιχνίδια του καιρού, όμως, γρήγορα διέψευσαν αυτές τις προσδοκίες και το αποτέλεσμα για τη φετινή παραγωγή διαγράφεται αρνητικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει η «ΥΧ» από όλη τη χώρα, η εικόνα για τους μελισσοκόμους δεν είναι καλή. Η μειωμένη παραγωγή πευκόμελου, έτσι όπως εξελίσσεται, εστιάζεται στο γεγονός της μειωμένης παρουσίας του εντόμου, εργάτη του πεύκου (Marchalina hellenica) στα δάση. Στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και η παραγωγή του ελατόμελου. Αρνητική εικόνα και εξέλιξη είχαμε επίσης και στις ανθοφορίες φυτών όπως το θυμάρι, όπου η άνθηση συνέπεσε με άσχημες καιρικές συνθήκες.

Πελοπόννησος
Η μείωση της παραγωγής φέρνει πολλά προβλήματα
Αντιμέτωποι με μια σειρά προβλημάτων είναι οι επαγγελματίες μελοπαραγωγοί στην Πελοπόννησο, που τα τελευταία χρόνια βλέπουν την παραγωγή τους να μειώνεται και το κόστος να αυξάνεται, λόγω των αναγκαστικών συνεχών μετακινήσεων που γίνονται προς αναζήτηση του σωστού περιβάλλοντος. O πρόεδρος των επαγγελματιών Μελισσοκόμων Αργολίδας-Αρκαδίας-Μεσσηνίας, Λάγιος Γιώργος, θα μας επισημάνει ότι «και αυτήν τη χρονιά αναμένεται μειωμένη παραγωγή, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει μέλι ελάτης από Μαίναλο, Ταΰγετο και Πάρνωνα, προς μεγάλη απογοήτευση των παραγωγών, αφού το μέλι ελάτης ήταν το κύριο εισόδημά τους». Μέχρι τώρα, υπολογίζεται ότι το μέλι ελάτης έχει μειωθεί κατά 90% ενώ το θυμαρίσιο και το μέλι πορτοκαλιού έσωσαν την κατάσταση. Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα ο Γιώργος Λάγιος θα τονίσει ότι «όσο υπάρχουν προβλήματα όπως αυτό με το μέλι ελάτης, αυξάνεται το κόστος, αφού οι μετακινήσεις των παραγωγών γίνονται μεγαλύτερες και κατά συνέπεια αυξάνεται το κόστος παραγωγής».

Μέσα στα προβλήματα θα καταγραφεί και η προσπάθεια πολλών να μπουν στον χώρο της μελισσοκομίας με ανεπιτυχή τρόπο, αφού η μείωση της παραγωγής αναγκάζει τους περισσότερους να εγκαταλείψουν γρήγορα. Σε ό,τι αφορά τις τιμές, ο κ. Λάγιος είναι κατηγορηματικός: «Οι τιμές του μελιού έχουν καθηλωθεί τα τελευταία δέκα χρόνια και δεν μεταβάλλονται. Από το 2008 και μετά δεν μεταβλήθηκε η τιμή του μελιού και ο παραγωγός δίνει το μέλι με τέσσερα ευρώ το κιλό το ανθόμελο και η διακίνηση γίνεται κατά 70%-75% από τους ίδιους τους παραγωγούς».
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου