200.000 άνθρωποι «πειραματόζωα» στα δίχτυα του «Big Brother»


Για κάθε νοικοκυριό που συμμετέχει στο «Ανθρώπινο Project» προβλέπεται αποζημίωση 420 ευρώ τον μήνα
ΑΠΟ ΤΟΝ
ΒΑΣΙΛΗ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ
Πάνω από 200.000 Αμερικανοί θα λάβουν μέρος οικειοθελώς σε ένα είδος «Μεγάλου Αδερφού», που θα καταγράφει τα πάντα για τη ζωή τους για το καλό της επιστήμης, με «τυράκι» 420 ευρώ τον μήνα.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο κοινωνικό πείραμα της Ιστορίας, με την ονομασία «Ανθρώπινο Project», το οποίο φιλοδοξεί να εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα για σημαντικά προβλήματα υγείας αλλά και κάθε πτυχή της ανθρώπινης ύπαρξης.
Η πρώτη φάση του «Human Project», όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του, θα ξεκινήσει εντός του φθινοπώρου με τη στρατολόγηση 10.000 Νεοϋορκέζων εθελοντών από 4.000 νοικοκυριά. Μέσα στα επόμενα 10 χρόνια αναμένεται να ενεργοποιηθεί η δεύτερη φάση του πειράματος, η οποία προβλέπει την επέκταση του project σε 20 αμερικανικές πόλεις και τη συμμετοχή 200.000 εθελοντών. Για κάθε νοικοκυριό που συμμετέχει στην έρευνα προβλέπεται αποζημίωση 420 ευρώ μηνιαίως.

Στα 20 χρόνια που θα διαρκέσει συνολικά το πείραμα, οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, δρα Πολ Γκλίμτσερ, θα συλλέγουν κάθε είδους δεδομένο που θα μπορούσε να αφορά την ύπαρξη των εθελοντών. Ειδικότερα, θα λαμβάνουν δείγματα αίματος, ούρων και κοπράνων, τα οποία θα υποβάλλουν σε εργαστηριακή ανάλυση. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οι συμμετέχοντες θα υποβάλλονται σε περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις.
Η καταγραφή των προσωπικών στοιχείων τους επεκτείνεται στις καθημερινές δραστηριότητές τους, στο είδος της διατροφής που ακολουθούν, στις επαγγελματικές επαφές τους και στον τρόπο συμπεριφοράς τους στον οικογενειακό και τον φιλικό κύκλο τους. Για να τα καταφέρουν, μια και δεν προβλέπονται κάμερες, οι ερευνητές θα συλλέγουν στοιχεία από τις πιστωτικές κάρτες τους, καθώς και από τα smartphones τους, όπως το ιστορικό κλήσεων, δεδομένα για τα sms και την τοποθεσία στην οποία βρίσκονται μέσω του GPS. Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι εθελοντές θα έχουν πάνω τους φορητές συσκευές για την καταγραφή της δραστηριότητάς τους, ενώ θα καταγράφονται και τα φαγητά που καταναλώνουν. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι από την ανάλυση των δεδομένων θα προκύψουν συνδυαστικές απαντήσεις που αφορούν σημαντικά προβλήματα υγείας, τη γήρανση, την εκπαίδευση, τη συμπεριφορά και την αλληλεπίδραση του ανθρώπου με το περιβάλλον του.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου