Ο παγκόσμιος Άτλας της βιολογικής παραγωγής


Η βιολογική γεωργία επεκτείνεται σε όλο και περισσότερες χώρες, όσον αφορά την καλλιέργεια, ενώ ταυτόχρονα όλο και περισσότεροι καταναλωτές προτιμούν βιολογικά, όπως φανερώνεται στην έκθεση για τη Βιολογική Γεωργία, που συνέταξε το Ινστιτούτο Ερευνών για τη βιολογική Γεωργία FiBL – IFOAM σε συνεργασία με την Organics International, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα.
Η βιολογική παραγωγή, εκτός από την αξία της, όσον αφορά την ανθρώπινη διατροφή, αναδεικνύεται πλέον και κρίσιμος παράγοντας βιωσιμότητας για το περιβάλλον, καθώς αναγνωρίζεται ο σημαντικός ρόλος της γεωργίας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που πλέον είναι σαφώς παρούσα. Ο Andre Leu, πρόεδρος του IFOAM, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «το 2016 ήταν το πιο ζεστό έτος τα τελευταία 70 χρόνια, προκαλώντας τρομερή ξηρασία σε πολλές χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και ακραία καιρικά φαινόμενα σε πολλές χώρες».
Οι αριθμοί
  • Πιστοποιημένη οργανική καλλιέργεια διαθέτουν 179 χώρες.
  • Βιολογικά καλλιεργούνται 50,9 εκατ. εκτάρια, συμπεριλαμβανομένων των εκτάσεων που βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο (το 1999 το αντίστοιχο νούμερο ήταν 11 εκατ. εκτάρια).
  • Το μερίδιο της βιολογικής παραγωγής στο σύνολο της παγκόσμιας παραγωγής είναι 1,1%.
  • Οι παραγωγοί είναι 2,4 εκατ., όταν το 1999 ήταν μόλις 200.000.
  • Το μέγεθος της αγοράς είναι 81,6 δισ. δολάρια (το 1999 ήταν 15,2 δισ. δολάρια).
  • Η κατανάλωση ανά άτομο είναι 11,1 δολ.
  • Νομοθεσία σε σχέση με τη βιολογική παραγωγή έχουν 87 χώρες.
Η Ωκεανία είναι η ήπειρος με τη μεγαλύτερη βιολογικά καλλιεργούμενη έκταση, συνολικά 22,8 εκατ. εκτάρια, που αντιστοιχεί περίπου στο 45% των εκτάσεων που καλλιεργούνται βιολογικά στον κόσμο. Ακολουθεί η Ευρώπη, όπου 12,7 εκατ. εκτάρια καλλιεργούνται βιολογικά, περίπου το 25% της παγκόσμιας «βιολογικής» έκτασης. Στη Λατινική Αμερική, καλλιεργούνται 6,7 εκατ. εκτάρια (το 13% της συνολικής έκτασης), στην Ασία 4 εκατ. εκτάρια (το 8% της συνολικής έκτασης), στη Βόρεια Αμερική 3 εκατ. εκτάρια, (το 6% της συνολικής έκτασης) και στην Αφρική 1,7 εκατ. εκτάρια (το 3% της συνολικής έκτασης). Οι χώρες με τις μεγαλύτερες εκτάσεις βιολογικών καλλιεργειών είναι η Αυστραλία, με 22,7 εκατ. εκτάρια, η Αργεντινή με 3,1 εκατ. εκτάρια και οι ΗΠΑ με 2 εκατ. εκτάρια.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 6,2% των εκτάσεων καλλιεργούνται βιολογικά. Ωστόσο, ειδικά σε μερικές χώρες, τα ποσοστά είναι πολύ πιο υψηλά, όπως το Λιχτενστάιν με 30,2% επί του συνόλου βιολογικά καλλιεργούμενων εκτάσεων και η Αυστρία, με το 21,3% των εκτάσεών της να καλλιεργείται βιολογικά. Σε έντεκα χώρες της ΕΕ, το 10% της συνολικής έκτασης ή και περισσότερο καλλιεργείται οργανικά.
Πάντως, οι συνολικά καλλιεργούμενες βιολογικά εκτάσεις αυξήθηκαν κατά 6,5 εκατ. εκτάρια μέσα σε μόλις έναν χρόνο από το 2014 έως και το 2015, κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης των εκτάσεων που σημειώθηκε στην Αυστραλία, αλλά και σε άλλες χώρες.
Παραγωγοί βιολογικών προϊόντων
Το 35% των παραγωγών βιολογικών προϊόντων βρίσκεται στην Ασία, το 30% στην Αφρική και το 19% στη Λατινική Αμερική. Οι χώρες με τους περισσότερους παραγωγούς, που καλλιεργούν οργανικά, είναι η Ινδία, με 585.200 αγρότες, η Αιθιοπία με 203.602 αγρότες και το Μεξικό με 200.039 αγρότες. Ο αριθμός των παραγωγών αυξήθηκε από το 2014 κατά 7% ή κατά 160.000 σε απόλυτους αριθμούς. Το 1/4 της καλλιεργούμενης οργανικά έκτασης, δηλαδή 12,8 εκατ. εκτάρια και περισσότεροι από το 89% των παραγωγών, δηλαδή 2,1 εκατ. καλλιεργητές, βρίσκονται στις αναπτυσσόμενες χώρες. Δυστυχώς, κάποιες χώρες με μεγάλες μάλιστα εκτάσεις, όπως η Αυστραλία, η Βραζιλία και η Ινδία παρέχουν λίγες πληροφορίες – στοιχεία για αυτές.
Καλλιέργειες
Πάνω από τα 2/3 των αγροτικών εκτάσεων, 33,1 εκατ. εκτάρια, που καλλιεργούνται βιολογικά, είναι βοσκότοποι και σχεδόν 10 εκατ. εκτάρια είναι αρόσιμες εκτάσεις (περίπου το 20% της έκτασης που καλλιεργείται βιολογικά παγκοσμίως). Σε αυτές τις εκτάσεις καλλιεργείται κυρίως ρύζι (3,9 εκατ. στρέμματα), νωπές χορτονομές, δηλαδή τριφύλλι και άλλα κτηνοτροφικά φυτά (2,5 εκατ. εκτάρια), ελαιούχοι σπόροι (1,2 εκατ. εκτάρια), φυτά για την παραγωγή κλωστικών ινών, όπως το βαμβάκι, σε 0,4 εκατ. εκτάρια και όσπρια σε 0,4 εκατ. εκτάρια.
Μόνιμες καλλιέργειες υπάρχουν στο 9% των βιολογικά καλλιεργούμενων εκτάσεων, που καλύπτουν περίπου 4 εκατ. εκτάρια. Σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα, το 2014, παρατηρείται αύξηση περίπου κατά 640.000 εκτάρια. Η πλέον σημαντική «μόνιμη» καλλιέργεια είναι ο καφές, που καλλιεργείται σε περίπου ένα εκατ. εκτάρια και ακολουθούν οι ελιές (οι βιολογικοί ελαιώνες καταλαμβάνουν 0,7 εκατ. εκτάρια), τα τροπικά και υποτροπικά φρούτα, που καλλιεργούνται σε έκταση 0,3 εκατ. εκταρίων, και τα σταφύλια, τα οποία καλλιεργούνται σε 0,3 εκατ. εκτάρια.
Ειδικά για το βαμβάκι, τα στοιχεία δείχνουν ότι την καλλιεργητική περίοδο 2014/2015 παρήχθησαν 112.488 μετρικοί τόνοι ίνας οργανικού βαμβακιού από 350.033 εκτάρια, που καλλιεργήθηκαν παγκοσμίως από 193.840 αγρότες. Βιολογικό πιστοποιημένο βαμβάκι καλλιεργείται πλέον σε 19 χώρες, αλλά το 92% της συνολικής παραγόμενης ποσότητας προέρχεται από πέντε χώρες. Η Ινδία παραμένει μακράν η μεγαλύτερη παραγωγός, καλλιεργώντας τα 2/3 του οργανικού βαμβακιού παγκοσμίως, και ακολουθούν η Κίνα, η Τουρκία, το Κιργιστάν και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Share on Google Plus
    Blogger ΣΧΟΛΙΑ
    Facebook ΣΧΟΛΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου